Zachodnie pomorze-co się stało?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Lemański_Grzegorz
Zachodnie pomorze-co się stało?
Z moich informacji wynika, że sowieci, którzy weszli "wyswobodzić" Polaków, gwałcili, palili, mordowali. W okolicach Wolina nagle Niemcy zaczynali zmieniać swoje nazwiska. W papierach tych ludzi w dziwny sposób wpisywano jako miejsce urodzenia, miejscowości na terenach Sowieckich. Przez całe życie w każdych aktach (w tym przypadku) kobieta miała wpis, że nazywa się Kłos. Po jej śmierci, "w magiczny sposób" w papierach zmieniło się nazwisko z Kłos na Adler i okazało się, że urodzona była na terenach wolińskich-wtedy niemieckich, a nie sowieckich i , że była z pochodzenia Niemką.
Może Ktoś z Państwa wie coś na ten temat?
Może Wiecie czy jest jeszcze realna możliwość odnalezienia dokumentacji z tamtych lat?
Pytałem starszych mieszkańców z tamtych stron, w momencie zadawania pytania stawałem się wrogiem publicznym- Dlaczego ?!
Może Ktoś z Państwa wie coś na ten temat?
Może Wiecie czy jest jeszcze realna możliwość odnalezienia dokumentacji z tamtych lat?
Pytałem starszych mieszkańców z tamtych stron, w momencie zadawania pytania stawałem się wrogiem publicznym- Dlaczego ?!
Zachodnie pomorze-co się stało???
Przykład z opowieści mojego dziadka, który osiadł zaraz po wojnie na terenie gm. Tychowo, pow. białogardzki. Wszyscy Niemcy, Prusacy,którzy zostali w swoich domach pod rodzinnymi nazwiskami na terenie gminy Tychowo praktycznie byli rozstrzeliwani na miejscu, kobiety były gwałcone i mordowane. Dziadek opowiadał jak kiedyś po zakończeniu wojny po lasach błąkał się Niemiec - leśniczy, Sowieci zabili go na miejscu, nawet go nie pochowali, musiał zrobić to mój dziadek, to samo spotkało młode kobiety pracujące w młynie, najpierw zostały zgwałcone, a później zamordowane. Inny przykład w Smęcinie, niedaleko Tychowa mieszkała słynna arystokracja von Kleist - Retzow, ojciec i syn brali udział w zamachu na Hitlera, w domu w 1945 r. pozostała, babka, matka i córki, zostały najpierw zgwałcone, a później zamordowane przez Sowietów. Były też nieliczne przypadki, że Sowieci darowali życie, ale część rodziny wysłali do obozów pracy na Sybir. Jeżeli ktoś chciał zostać i przeżyć, to musiał mieć dowód, że jest Polakiem dlatego też metryki mogły zostać zmienione na polskie nazwiska i miejscowości urodzenia. Z opowieści i przeczytanych publikacji wynika także, że dużo zależało od dowódcy Sowietów, jeżeli przyzwolił, że w tej wiosce gwałcimy i mordujemy wszystkich Niemców, to tak niestety było. Oczywiście większość zamków ziemian była niszczona, grabiona i rozbierana lub Sowieci trzymali w nich konie itp. Paweł
-
Lemański_Grzegorz
Wszystko fajnie, tylko dlaczego w momencie zadawania pytań o TAMTE czasy, miejscowa ludność nabiera wody w usta i z przyjaciół zmieniają się we wrogów.Co tu jest nie tak? Mało tego, nagle nikt nic nie pamięta!!! kilka miesięcy temu słyszałem niechcący jakąś opowiastkę o TAMTYCH czasach, całkiem realistyczną, a teraz ta sama osoba nagle nic nie pamięta.... Księża w tym rejonie nagle milkną... Jakby zapytać TAMTEN czas w luźnej rozmowie, to gęby im się nie zamykają (pod warunkiem, że jesteś obcy i nie związany z miejscem) w innym przypadku stają się podejrzliwi, nieufni i wrodzy...
-
Sawicki_Julian

Według moich rozeznań z opowiadań mojego dziadka z czasów o wyjeździe na cieuchy na ziemie odzyskane to mało kto odważył się tam zostać na stałe , a jeśli tam zamieszkał to żył z dnia na dzień na walizkach . Dlaczego , po tylu latach wiadomo z historii że tak Niemcy jak i Rosjanie byli dla Polaków wrogami , i nikt ze zdrowym zmysłem im nie wierzył , ze tam zostali na dawnej polskiej ziemi to było wyjście awaryjne z braku może miejsca lub zniszczenia dawnej siedziby w wojnę. Niemcy którzy tam byli urodzeni , mieli się za właścicieli w tym miejscu na zachodzie Polski powojennej ,zmieniali nazwisko by przeżyć okupację radziecką , ale to Niemcy sami sobie winni ,podbojem i niszczeniem sąsiadów mając nas Polaków za polską świnie , a nie człowieka równym sobie ,także Rosjanom nie ma się co dziwić ze postępowali okrutnie jak Niemcy z nimi ,a ze najpierw był Hitler ich przyjacielem i Polska się podzielili a wyszło ze Hitler był bardziej przebiegły i Rosję prawie zajął ,ale to zima była po stronie Rosjan i wszystko się zmieniło . Polska milionowa armia miła szanse się nie dać w 1939 r. , wojsko niemieckie stanęło bez uzupełnienie amunicji i ropy by dalej wojować , gdyby nie atak 17 września Rosjan tez jako sojuszników sąsiadów i żeby była naprawdę pomoc ze strony Anglii i Francji to by Polska mogła się obronić. Tu mowa o rodowitych Niemcach na terenach przyłączonych do Polski po wojnie , każdy by tak zrobił by nie dać się wygnać ze swojego miejsca urodzenia . A jak było l na wschodzie , dlaczego Ukraina chwali Stalina choć ich morzył głodem , Polaków mordowali po okiem Rosjan i Ukraińcy zajęli nasze ziemi ze wszystkim tz . dom ,stodoła , studnia , sprzęt rolniczy , wszystko przejęli dzięki Stalinowi Ukraińcy i dlaczego mają go nie chwalić , tylko nasuwa się pytanie czy naród polski na takie upodlenie i śmierć zasłużył i dlaczego wszyscy od wieków z sąsiadów chcą zniewolić nas Polaków . Uważam ze to my Polacy jesteśmy w obecnych czasach najmądrzejszym narodem z całej Europy , bo bez jednego strzału rozwaliliśmy kolos na glinianych nogach - Związek Radziecki , mur berliński i zjednoczenie Niemiec ,to nasza zasługa , tylko co z tego mamy ; wielkie bezrobocie . polskie banki i fabryki w rękach obcych , a przez to wyjazd do krajów bogatszych za chlebem , powodem jest brak dobrego gospodarza w Polsce ; pozdrawiam - Julian
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Znam historie pewnej Niemki mieszkajacej w okolicach Wolina. W 1945 r. jako 17-letnia dziewczyna uciekala wraz z rodzicami i mlodszym rodzenstwem. Niestety nie zdazyli przed Rosjanami, na moscie w Wolinie zolnierze rosyjscy przeprowadzali "szaber" i polowanie. U tej rodziny na robotach przymusowych byl Rosjanin, ktory nie chcial wracac do swoich
lecz zabral sie z nimi. On uratowal ich od pewnej smierci i gwaltow ale musial zostac i nie wiadomo jakie byly jego dalsze losy.
Kiedys, wpadly mi w rece bardzo dziwne dokumenty, byly to same donosy na ludnosc niemiecka, ktora pozostala na tych terenach.
Byli tacy, ktorzy nie wyjechali i nie zostali wysiedleni, ale byli i tacy, ktorzy nie wytrzymali tej nagonki i wyjezdzali.
O zmianach nazwisk nic nie slyszalam ale moze dla swietego spokoju tak robili. W koncu z jakis powodow chcieli pozostac na swoim, czesto sprawa dotyczyla malzenstw mieszanych.
Grazyna
lecz zabral sie z nimi. On uratowal ich od pewnej smierci i gwaltow ale musial zostac i nie wiadomo jakie byly jego dalsze losy.
Kiedys, wpadly mi w rece bardzo dziwne dokumenty, byly to same donosy na ludnosc niemiecka, ktora pozostala na tych terenach.
Byli tacy, ktorzy nie wyjechali i nie zostali wysiedleni, ale byli i tacy, ktorzy nie wytrzymali tej nagonki i wyjezdzali.
O zmianach nazwisk nic nie slyszalam ale moze dla swietego spokoju tak robili. W koncu z jakis powodow chcieli pozostac na swoim, czesto sprawa dotyczyla malzenstw mieszanych.
Grazyna
Przypomniała mi się jeszcze jedna historia dziadka, który opowiedział mi, że jak szedł ze swoim ojcem za armią sowiecką na Pomorze, po tym jak odebrał ojca z obozu w Gdańsku, to Sowieci wyzwolili jakieś miasto, nie wiem dokładnie które. Po wyzwoleniu Polak wszedł na dach i zawiesił polską flagę, Rosjanin strzelił mu w plecy i zawiesił flagę rosyjską. Odnośnie tej zmiany nazwisk, to być może tamtejsza ludność nie chce tego rozgrzebywać i obawia się niepotrzebnego rozgłosy medialnego lub być może problemów z obywatelstwem tym bardziej, że takie pytania zadają dla nich obcy ludzie. Paweł
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
raczej beletrystyka niż dokumenty, ale:
Beevor Antony: Berlin 1945 - Upadek, Wydawnictwo Znak, ISBN 978-83-240-1380-7 a wcześniej bodajże 2003 rok, Magnum , Warszawa
Beevor Antony: Berlin 1945 - Upadek, Wydawnictwo Znak, ISBN 978-83-240-1380-7 a wcześniej bodajże 2003 rok, Magnum , Warszawa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Lemański_Grzegorz
dziękuję wszystkim za odpowiedzi, te nawet z nikłym śladem , jak i te ....
oportunistyczne 
Grażynko (jeśli mogę się tak zwracać), czy znasz nazwiska jakieś, tzn tej Niemki, może tego Rosjanina?
Może znasz jakieś inne szczegóły, konkretnie z tego rejonu?w zasadzie pytanie takie kieruję do wszystkich...
Grażynko (jeśli mogę się tak zwracać), czy znasz nazwiska jakieś, tzn tej Niemki, może tego Rosjanina?
Może znasz jakieś inne szczegóły, konkretnie z tego rejonu?w zasadzie pytanie takie kieruję do wszystkich...
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Grzegorzu,
bardzo milo, ze zwracasz sie do mnie po imieniu, wlasnie o to chodzi aby bylo przyjemnie.
Niestety imienia ani nazwiska Rosjanina nie pamietam, z cala pewnoscia bylo ono wymieniane w rozmowach, ale zwyczajnie zapomnialam, minelo wiele lat od tej chwili.
Znam nazwisko tej pani ale po mezu, panienskiego nie znam. Mysle, ze mozna byloby je ustalic ( ksiazki adresowe), poniewaz znam dokladny adres zamieszkania do 1945 r., poza tym wiem czym zajmowal sie jej ojciec.
W sieci jest sporo relacji ale w j. niemieckim. Trwala ewakuacja z Prus Wschodnich, Zachodnich i z calego Pomorza, wszystkie drogi w kierunku Wolina byly zapchane dokladnie. Ludnosc z okolic Wolina i Kamienia sadzila, ze te tereny pozostana w granicach Niemiec i praktycznie dosc pozno wydano decyzje o wyjezdzie z tych ziem. Po zbombardowaniu mostu w Wolinie bylo jeszcze gorzej, zupelny chaos.
Mysle, ze w miejscowych archiwach moga byc ciekawe dokumenty z tego okresu, moze warto tam zerknac.
Dokumenty, o ktorych wspomnialam wyzej, pochodzily wlasnie z czasow osadnictwa na tym terenie a pochodzily z archiwum.
Pozdrawiam
Grazyna
bardzo milo, ze zwracasz sie do mnie po imieniu, wlasnie o to chodzi aby bylo przyjemnie.
Niestety imienia ani nazwiska Rosjanina nie pamietam, z cala pewnoscia bylo ono wymieniane w rozmowach, ale zwyczajnie zapomnialam, minelo wiele lat od tej chwili.
Znam nazwisko tej pani ale po mezu, panienskiego nie znam. Mysle, ze mozna byloby je ustalic ( ksiazki adresowe), poniewaz znam dokladny adres zamieszkania do 1945 r., poza tym wiem czym zajmowal sie jej ojciec.
W sieci jest sporo relacji ale w j. niemieckim. Trwala ewakuacja z Prus Wschodnich, Zachodnich i z calego Pomorza, wszystkie drogi w kierunku Wolina byly zapchane dokladnie. Ludnosc z okolic Wolina i Kamienia sadzila, ze te tereny pozostana w granicach Niemiec i praktycznie dosc pozno wydano decyzje o wyjezdzie z tych ziem. Po zbombardowaniu mostu w Wolinie bylo jeszcze gorzej, zupelny chaos.
Mysle, ze w miejscowych archiwach moga byc ciekawe dokumenty z tego okresu, moze warto tam zerknac.
Dokumenty, o ktorych wspomnialam wyzej, pochodzily wlasnie z czasow osadnictwa na tym terenie a pochodzily z archiwum.
Pozdrawiam
Grazyna
Czytajac "zale" i znajac cos niecos historii wypada wszystkim "madrym" zyczyc zdrowego rozsadku. Pat