Jak tworzono nazwiska, obowiazek posiadania nazwiska

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sZiSz

potrzebna pomoc-temat tworzenie imion i nazwisk

Post autor: sZiSz »

witam
pisze prace na temat tworzenia imion i nazwisk i potrzebuje pomocy z takimi nazwiskami jak: Chądzyńska, Chinc, Doruch, Grygiel, Hoppe, Stachura, Łukacz, Walenda, Węcławski, Warych, Kandzia, Mikulski, Pancio bardzo bym prosil o napisanie jak powstawaly te nazwiska w miare mozliwosci :) oczywiscie niemusza być wszystkie ale te ktore w jakis sposob potraficie opisac, Z góry dziekuje i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

potrzebna pomoc-temat tworzenie imion i nazwisk?

Post autor: Młochowski_Jacek »

Drogi bezimienny sZiSz, skoro to większa praca, być może warto skorzystać z biblioteki. Wówczas będzie to Twoja praca i Twoja satysfakcja z jej napisania. Może więc wystarczą Ci źródła, w których należałoby poszukać.
sZiSz

jeżeli jest to jakiś problem z tymi nazwiskami to oczywiscie, że dobbre będą i źródła żebym wiedział gdzie szukać :) wiec tak jak pisałem wsześniej proszę o jakąś pomoc oczywiście w miarę możliwości :)
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Udaj się do najbliższej Biblioteki Naukowej, Drogi Kolego, i znajdź tam Słownik historyczno-etymologiczny NAZWISKA POLAKÓW, Kazimierza Rymuta
Dziwne, że piszesz PRACĘ a nie wiesz, że danych należy szukać w źródłach książkowych. A może to lenistwo?
Stanisław Pieniążek
sZiSz

wkońcu to forum o takiej a nie innej tematyce wiec warto zapytać :) no i w każdym bądź razie dzięki za informacje na temat tego słownika pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam!

Niedawno na forum GenPol - u udzielałam informacji o pozycjach źródłowych potrzebnych do napisania pracy maturalnej na temat "Etymologia nazwisk" niejakiemu, również anonimowemu koledze o nicku Bzyku 63. Wrócił, podziękował. Albo wykorzystał materiały, albo... wpadł na nowy pomysł, ... albo kogoś krzywdzę w tej chwili...
Myślę, że takie tematy prac maturalnych są teraz na topie, ale powinni je pisać ludzie z pasją i o określonych wyraźnie zainteresowaniach tematem.

Miły, uśmiechnięty kolego. Nie sprawiłoby mi wcale kłopotu podanie Ci etymologii wymienionych nazwisk, ale nie zrobię tego. Etymologia to mój "konik" i wolałabym Cię tą pasją zarazić, niż widzieć Twój podpis pod moją pracą.

Jeżeli masz w miejscu swego zamieszkania bibliotekę znośnie zaopatrzoną, udaj się tam koniecznie. A jeżeli sprawa jest jeszcze aktualna, daj znać, a podam Ci parę tytułów.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
sZiSz

ja niepisalem w tej sprawie na żadnym innym forum, jutro odwiedze biblioteke i postaram sie zdobyć podany tytuł :) sprawa jest jak najbardziej aktualna i bardzo prosze o podanie tych tytułow, mam nadzieje ze bez problemu znjade tam podane nazwiska :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

A, no to witam!

Prócz Kazimierza Rymuta - to podstawa ( tytuł wyżej ), przeczytaj sobie bardzo przystępnie napisany wstęp do pozycji Jarosława Macieja Zawadzkiego pt. "1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce". A już dziś możesz wpaść na forum Genealogia Polska com. do Czytelni ( link z lewej strony od wejścia ) - dalej "Geneza nazwisk" - jest tam trochę teorii, wiele pozycji etymologicznych i może uda Ci się znaleźć przez wyszukiwarkę etymologię interesujących Cię nazwisk. Na razie tyle... :D

P.S. Wybierz sobie, proszę, jakieś imię... Tyle ich w kalendarzach...
I wiesz? One też mają swoją etymologię...
sZiSz

dziękuje napewno wszystko to sie przyda :) jutro odwiedze biblioteke i wypożycze podane książki. A co do tej wyszukiwarki to niestety wymienionych przezemnie nazwisk nieznalazlem ;) ogólnie to nazwisk do opracowania mam dużo więcej a podałem tylko te których pochodzenie raczej ciężko wyszukać. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :D
Mariusz125

Post autor: Mariusz125 »

Dobry wieczór z góry dziękuje za informacje a czy mógłbym czy te nazwiska mają pochodzenie polskie czy może uległy przekształceniu z upływem lat ,znalazłem nazwiska pochodne takie jak Pużyna , Purzycki ,itp a nawet Porzyński a Purzyńskiego nic , a także o Strzodach nie znalazło sie za wiele możliwe że te nazwiska pochodzą ze szlachty czy to typowo chłopskie nazwiska z góry dziękuje dobrej nocy życze
:D :)
sZiSz

Witam
Odwiedzilem dzisiaj biblioteke i niestety ale dostalem tylko jeden z podanych tytułów "1000 Najpopularniejszych nazwisk w Polsce", słownika Pana Kazimierza Rymuta niestety niedostałem. Nieliczne z wymienionych nazwisk udało mi sie odszukac lub na podstawie podanych informacji dojść do tego od czego one pochodzą... Chądzyńska, Chinc, Doruch, Grygiel, Hoppe, Łukacz, Walenda, Węcławski, Warych, Kandzia niemam pojęcia skąd wzieły sie te nazwiska :/ mógłby ktoś napisać chociaż od jakich słów one pochodzą ? Dziekuję ;)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj sZiSz !

Pomogę Ci...

Sprawdź, czy dobrze zapisałeś nazwisko Doruch :?:

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj ?

Będę Ci wysyłała sukcesywnie po kilka nazwisk... Oto pierwsze:

Łukacz1449 – od imienia Łukasz, notowanego w Polsce od XIII wieku; łacińskie Lucas, greckie Laukas, adaptowane jako Łukasz i Łuka.

Mikulski 1620 – od imienia Mikołaj. Imię pochodzenia greckiego, od Nicolaos, to od nike’ zwycięstwo’ + laos ‘lud’, do łaciny przejęte jako Nicolaus. Znane w Polsce od XII wieku, adaptowane do języka polskiego jako Mikołaj ( 1369), Mikułaj ( 1399 ), Nikołaj ( 1203 ).

Pancio ( bez daty ) – od imienia Pantelemon, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pantelemon, od pan, pantos ‘ cały, wszystek’ + elemon ‘miłosierny, litościwy’.
c.d.n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

c. d. dla... anonima...

Stachura 1399 – od imion na Sta-, typu Stanisław; może też od Eustachy; ( Stanisław – imię złożone, notowane w Polsce od XIII wieku; Eustachy, notowane w Polsce od XIII wieku, pochodzi od greckiego eu ‘dobrze’ + stachus "kłos zboża, potomstwo’; )

Warych ( bez daty ) – od warzocha, warzęcha, warzycha, warząchew ‘duża łyżka drewniana używana przy gotowaniu potraw.

Węcławski ( bez daty ) od imienia Wacław, które stanowi nowszą postać imienia złożonego Więcesław, Więcław. Zmiana ta nastąpiła w okresie średniowiecza pod wpływem języka czeskiego.

Walenda ( bez daty ) – od imienia Walenty, znanego w Polsce od XV wieku. Imię pochodzi od łacińskiego valens ( -tis ) ‘mocny, potężny’ lub też od nazwy etnicznej Valens. W języku łacińskim znane też było imię Valentinus, od którego pochodzi polski Walentyn. Formy Walenty i Walentyn używane były wymiennie.

c.d.n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

i jeszcze to...

Chądzyński 1446 – od nazw miejscowych Chądzyny ( ciechanowskie, gmina Strzegowo ), Chądzyń ( siedleckie, gmina Sterdyń ).

Chinc ( bez daty ) z. Hinc - od niemieckich nazw osobowych Hintz, Hintsch, te od imion na Hag- , jak Heinrich.

Grygiel 1539 – od imienia Grzegorz. Imię notowane w Polsce od średniowiecza ( XII wiek ), pochodzenia greckiego, od gregorios ‘gorliwy, czuwający’ ; też od niemieckiej nazwy osobowej Grugiel ( u- umlaut, z dwiema kropkami ). c. d. n.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”