Wyliczanie ceny stempla - pomoc w odczytaniu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mokosza

Sympatyk

Post autor: Mokosza »

Proszę o pomoc w odczytaniu adnotacji dotyczącej wyliczenia ceny opłaty stemplowej:

http://www.abload.de/img/adnotacjar65b.jpg

tyle udało mi się odszyfrować
Taksę ….. wieczyście zapisanych i taksę wszelkich wiktuałów roszczeń wieczyście zapisanych …. akt rachujący … stempla wedle klasy gruntu i ceny najbliższego miasteczka którą sumę z taksy wynikłą należy rozmnożyć przez 20 wedle § 7 … prawa stemplowego i reskryptu … z daty 109/4 23 sro. 9239 …. 33,
….. przyznano … i od tej pobrać stempel po zp 21 ….

Jak zwykle bardzo dziękuję za każdą wskazówkę.

Mokosza
Mokosza

Sympatyk

I jeszcze jedna adnotacja (z lewej strony), z którą nie umiem sobie poradzić.

Sądzę, że chodzi również o obliczenie opłaty stemplowej.
http://www.abload.de/img/adnotacja2n72h.jpg

Tyle udało mi się odczytać:
Kontrol … również jak w poprzednim akcie, która tu jest wyrachowana …. ….. do interesu … wieczyście zapisana się majaca …. wszystko sumą zebrać wedle § 7 … akt prawa stemplowego oraz …. 23 Nr 9239 ….. 2/1000 …. przez
27/10.38

Niestety nie mam tych dokumentów w lepszej jakości - takie skany dosłało mi archiwum

dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
Mokosza
Pozdrawiam Wioletta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , w pierwszym opisie wychodzi mi tak ; Taksę gruntów wieczyście zapisanych i taksę wszelkich wiktuałów rocznie wieczyście zapisanych. Dziedzic akt robiący winien tu podać wedle klasy gruntu i ceny najbliższego miasteczka którą sumę z taksy wynikłą należy rozmnożyć przez 20 wedle § 7 litera W prawa stemplowego i reskryptu KRT klauzula z daty W /4 23 sre. 9239 na karcie 33 zbiera
przyznaje dzień i od tej pobrać stempel pozycja 2 / woo. w zlotych polskich 38 i podpis .... ; pozdrawiam - Julian
Mokosza

Sympatyk

rewelacja super!!!
bardzo dziękuję i pozdrawiam
Mokosza
Pozdrawiam Wioletta
Mokosza

Sympatyk

Wstawiam jeszcze raz ten drugi dokument, może ktoś będzie miał jakiś pomysł na odczytanie:

http://www.abload.de/img/adnotacja2n72h.jpg

Tyle udało mi się odczytać:
Kontrol … również jak w poprzednim akcie, która tu jest wyrachowana …. ….. do interesu … wieczyście zapisana się mająca …. wszystko sumą zebrać wedle § 7 … akt prawa stemplowego oraz …. 23 Nr 9239 ….. 2/1000 …. przez
27/10.38
Pozdrawiam Wioletta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , to jest trudniejsze i mniej więcej pisze tak ; Kontraktacja również jak w poprzednim akcie, która tu jest wyrachowana ilość osób i cena z nich potrąceniu się mająca , oraz dla stróża praw bo należy do interesu skur ? potem tak suma macierzysta razem się mająca to wszystko w jednościami zebrać wedle § 7 art. W. (wedle ) akt prawa stemplowego oraz KRB dla 23 Nr 9239 zachować na wzur ? stempla 2/1000 tworząc kolumny WKa z rozłożeniem cen przez wypadnięciu 27/10.38 i podpis - dumin ? ; pozdrawiam - Julian
Mokosza

Sympatyk

Bardzo serdecznie dziękuję

:k:

pozdrawiam
Mokosza
Pozdrawiam Wioletta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”