Odrakiewicz - Czy ktoś wie...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

M_Odrakiewicz

Odrakiewicz - Czy ktoś wie...

Post autor: M_Odrakiewicz »

Witam, na staracie podkreślam jestem nowy na tym forum... I jestem wstanie stwierdzić, iż mam problem z moim nazwiskiem. sprawa ma się następująco:
- Z pogłosek rodzinnych dowiedziałem się tyle, że po powstaniu Listopadowym jeden z moich przodków został zesłany na sybir, lecz nic nie dało mi się wyciągnąć od rodziców ani babci. Więc zacząłem szukać na własną rękę w internecie lecz nic nie znalazłem.. nawet śladu na temat mojego nazwiska...
- Rozmawiając z nauczycielką od historii i moim księdzem ze szkoły pasjonatom historii :D dowiedziałem się tylko tyle, że może to być bądź czeskie bądź kresy wschodnie chodź końcówka bardziej do kres należących.
- więc z tym nowym tropem znowu udałem się do internetu i co ? i kolejne fiasko ani śladu.
- Starałem się zaobserwować gdzie jest największe skupisko. Okazało się, że jest to powiat w którym mieszkam, a wszyscy ci którzy w nim mieszkają... lecz zdziwiło mnie obecność nazwiska na terenach niemiec i to nie przy granicy tylko dość daleko od naszego kraju... jednocześnie zdziwiła mnie obecność na pomorzu, mniej na terenach śląska...

Proszę o jakieś wskazówki związane z tym nazwiskiem nawet najmniejszy trop może mi pomóc poznać moje korzenie.
ODRAKIEWICZ
czekam na odpowiedź z góry dziękuje :)
Krzyś

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: Krzyś »

Dobry Wieczór

Nie ma co się dziwić z obecności tego nazwiska na terenie Niemiec.
Samo nazwisko oznacza "człowieka znad Odry"
Co do dalszych poszukiwań - trzeba czasu , cierpliwości i pomocy bliźnich.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
M_Odrakiewicz

Czy ktoś wie...

No tak. Lecz moja nauczycielka od historii, uparcie twierdzi że nazwisko jest z kresów wschodnich, że wszelkie poszukiwania powinienem kierować w tamtą stronę. Za to znów ksiądz twierdzi że bardziej w stronę czech..Czy możliwe jest to, że została zmieniona końcówka podczas przepisywania jakiś dokumentów X lat temu?
Dziękuje za szybko odpowiedź
M_Odrakiewicz

Czy ktoś wie...

No tak. Lecz moja nauczycielka od historii, uparcie twierdzi że nazwisko jest z kresów wschodnich, że wszelkie poszukiwania powinienem kierować w tamtą stronę. Za to znów ksiądz twierdzi że bardziej w stronę czech..Czy możliwe jest to, że została zmieniona końcówka podczas przepisywania jakiś dokumentów X lat temu?
Dziękuje za szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: Łucja »

A jak daleko jesteś w stanie sięgnąć metrykami? Bez tego się nie obejdzie, znasz miejsce urodzenia dziadka? A pradziadka? Itd. Gdzie mieszkali przed wojną, wiesz? Nie zaszkodzi się też skontaktować z obecnymi Odrakiewiczami, może ktoś coś wie? Z samego brzmienia trudno cokolwiek wyrokować, końcówka "kresowa" to mało.
Łatwiej Ci będzie metrykami coś ustalić, np. czy nie zostało zmienione.

Poczytać o Odrze też nie zaszkodzi:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_VII/386
Jest tam też "Odr" - odludne błoto na Polesiu, powiat słucki
Tu można zobaczyć "Bto. Odr":
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/45-53.jpg
po lewej stronie, raczej u dołu

Łucja
Ostatnio zmieniony śr 19 paź 2011, 21:51 przez Łucja, łącznie zmieniany 2 razy.
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Proponuję najpierw przeszukać bazy;

https://www.familysearch.org/
http://www.ancestry.com/
http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie

Znajdziesz tam interesujące dane
To na początek,

Bartosz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jest trochę ciekawych informacji w http://www.geneaservice.nl/navigator/
Trzeba wpisać swoje nazwisko w beleczkę żółtego koloru i nacisnąć "Submit"
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: Łucja »

Jeszcze: Jan Odrakiewicz - w książce "Zesłańcy Powstania Styczniowego z Królestwa Polskiego", 10.1204 sygnatura, co oznacza rok zesłania 1864 r., (od 5.01.64 do 12.01.65), do Rosji europejskiej (nie na Syberię).

Łucja
M_Odrakiewicz

Czy ktoś wie...

najdalej metrykami do dziadka (przeprowadzka mojego pradziadka na tereny cholew). Gdzie mieszkali przed wojną? powiem tak. przed drugą wojną światowa mieszkali napewno na Cholewach k/Błonia k/ Warszawy.. lecz z tego co wiem to oni właśnie mój pradziadek wraz z rodziną przeprowadzili się na te tereny ale czy przed I wojną tego nie jestem w stanie powiedzieć... ponieważ w mojej rodzinie to jest tematem tabu. tak jak wszystko związane z nazwiskiem...
d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: d_tomaszewski »

Witam,
Sytuacja wydaje sie dosyc prosta. Odrakiewicz (Odrakowicz) jako nazwisko, wystepuje w ksiegach metrykalnych ze wskazanego przez Pana obszaru co daje wysokie prawdopodobienstwo iz Panski pradziadek nie przyszedl tam 'ze swiata' tylko jest spokrewniony z innymi Odrakiewiczami z rejonu. Z tego co mowi geneteka poszukiwania nalezy skierowac w kierunku sasiednich parafii czyli Leoncin i Kazun Polski gdyz tam Panskie nazwisko widnieje juz na samym poczatku XIX wieku ( http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt ) W toku dalszych prac i wertowania ksiag metrykalnych z tychze parafii moze nawet udac sie znalezc protoplaste rodu gdyz nazwisko jest na tyle rzadkie ze watpie azeby powstalo dawniej niz 2-3 stluecia temu, jednakze w genealogii niczego nie mozna byc na 100% pewnym :)
Pozdrawiam,
Dominik
M_Odrakiewicz

Czy ktoś wie...

Panie Dominiku twierdzi pan, że jeżeli nazwisko nie jest zbyt rozpowszechnione czyli jest to młode nazwisko ? Ja osobiście byłbym szczęśliwy gdybym odnalazł protoplastę mojego rodu.. Lecz uzyskałem nowe informacje nie wiem na ile prawdziwe, ponieważ towarzystwo było mocno podpite(imieniny babci) ponoć mój pradziadek zjechał na tereny cholew kupując spory kawałek ziemi od ówczesnego dziedzica za gotówkę, co może być kolejnym śladem o ile wtedy też istniało takie coś jak umowy spisywane i jakieś księgi potwierdzające transakcję. Na nich powinno być napisane kto zakupił ziemie i skąd pochodził, tak bynajmniej twierdzi moja nauczycielka. lecz i ona i ja nie wiem gdzie można szukać takich dokumentów po tylu latach.
d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Nie chcialbym tworzyc jakis nowych teorii tym bardziej ze do kazdego przypadku trzeba podchodzic indywiduanie jednak opierajac sie na swoim doswiadczeniu moge wlasnie taka teze zaryzykowac. Jesli moglbym doradzic to na Pana miejscu jednak w pierwszej kolejnosci przewertowalbym ksiegi metrykalne sasiednich parafii bo zapewne najwczesniej wystepujacy w nich Odrakiewicz jest Pana bezposrednim przodkiem. Ma Pan o tyle szczescie ze z tego co widze lwia czesc akt z tych parafii jest zindeksowana na genetece wiec wystarczy zajrzec do odpowiedniej ksiegi.
d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Nadzwyczaj ciekawie wyglada akt zgonu 54 letniego Lukasza Odrakiewicza w 1832 roku gdyz jest on najwczesniej wspomnianym Odrakiewiczem i to on wydaje sie przodkiem Odrakiewiczow z Leoncina i Kazunia Polskiego. Z uwagi no fakt iz jest to zgon po 1808 roku bardzo mozliwe ze w tym akcie zgonu bedzie napisane czyim byl synem i gdzie sie urodzil. Z tego co widze W 1803 jest jego slub z Marianna Bloch w miejscowosci Rybitew, a biorac pod uwage ze w 1809 roku za maz wychodzi w tej samej miejscowosci Marianna Odrakowska obstawialbym ze to rodzenstwo a ich ojciec jest protoplasta przynajmniej linii z Leoncina. Takie wnioski wysnuwam z pobieznej analizy aktow z geneteki jednakze zastrzegam ze nie jest to teren moich poszukiwan wiec moze sie okazac ze moje daleko idace przewidywania sa bledne. Tylko tyle moge pomoc.
Pozdrawiam i zycze ciekawych odkryc, Dominik.
d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Mam jednak dla Pana jeszcze jedna niespodzianke. Zadalem sobie trud przejrzenia geneteki z Leoncina przed 1800 rokiem i pomimo faktu iz nie wystepuje tam zaden Odrakiewicz (Odrakowicz) to w oczy rzucil mi sie Kondrakiewicz (Kondrakowicz) Andrzej i Katarzyna. Moim zdaniem blizniacze podobienstwo fonetyczne nie jest przypadkowe. Wspomnianemu Andrzejowi rodza sie dzieci w latach 1760-1770 nastepnie jest luka w indeksacji. Bardzo mozliwe ze urodzony w 1778 roku Lukasz Odrakowicz (Odrakiewicz) jest wlasnie jego synem.
Idac dalej tym tropem gdy w nasza wspaniala geneteke wpiszemy nazwisko Kondrakowicz (Kondrakiewicz) to zobaczymy ze stosunkowo licznie nazwisko to wystepuje w niedalekiej parafii Baboszewo( http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 07mz&op=gt ). A to juz tylko rzut beretem od miejscowosci Kondrajec (parafia w ktorej wystepuje nie jest zindeksowana) z ktorej wedlug mnie to nazwisko pochodzi.
Zatem kluczem jest akt urodzenia w 1778 roku lub zgonu w 1832 Lukasza Odrakowicza (Odrakiewicza) i sprawdzenie w nim czy ma on cos wspolnego z Andrzejem Kondrakowiczem (Kondrakiewiczem).
Na koniec jeszcze raz podkresle ze sa to przypuszczenia oparte na dokladnym "wycisnieciu" geneteki natomiast wszystko trzeba zweryfikowac w ksiegach metyrkalnych zeby miec pewnosc.
PS. Teze prof. Rymuta o etymologii Panskiego nazwiska jako nazwiska opartego na nadodrzanskim pochodzeniu na Pana miejscu wlozylbym w bajki gdyz jak widac KAZDY przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie.
Pozdrawiam ponownie,
Dominik
M_Odrakiewicz

Czy ktoś wie...

Dziękuje panu. panie Dominiku.. naprawdę pan mi bardzo pomógł. teraz zostało namówić mojego ojca do pomocy z wyciągnięciem tych niezindeksowanych ksiąg. i teraz pytanie czy mogę je wyciągnąć czy muszę uzyskiwać zgodę kogoś tam żeby proboszcz mi dał do nich wzgląd ? i dlaczego jest możliwość aż takie literówki z Kondrakowicz przez Odrakowicz aż to Odrakiewicz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”