Ursus (teraz dzielnica Wa-wy) - ul. Żeromskiego?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Ursus (teraz dzielnica Wa-wy) - ul. Żeromskiego?

Post autor: Markus »

Witam!

Chciałbym zwrócić się do Forumowiczów z następującym pytaniem: czy w mieście Ursus (przyłączonym w 1977 roku do Warszawy) była ulica Stefana Żeromskiego? Może znajdzie się posiadacz jakiegoś starego planu?

A jeżeli tak - jaką nazwę nosi dzisiaj?

Według moich informacji taka ulica powinna być (choć nie wiem, gdzie), a jej nazwę musiano zmienić po włączeniu miasta do Warszawy (w Warszawie już była jedna ulica Żeromskiego).

W artykule na Wikipedii jest trochę informacji na temat zmian nazw ulic, ale akurat nie w interesującym mnie czasie (przy włączeniu).

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc jakiegoś Varsavianisty:)

Pozdrawiam,
Markus
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Miasto Ursus (teraz dzielnica Wa-wy) - ul. Żeromskiego?

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

może zerknij na stare plany dostępne na znanej już stornie Trasbus:
http://www.trasbus.com/planywarszawy.htm

Generalnie, nie spotkałam się z ulicą Żeromskiego w Ursusie - ta ulica mieści/mieściła się na Żoliborzu.
Może mylisz z ul. Żarskiego (dzisiejsza Szomańskiego), z tym że Żarskiego funkcjonowała krótko: 1979-1990, zaś nazwa ulicy Żeromskiego powstała w 1928 roku *

Pozdrawiam
Aneta

* Kwiryna Handke "Słownik nazewnictwa Warszawy"
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź, jak zawsze jest Pani kopalnią wiedzy:)

Myślę, że trzeba wyjaśnić, skąd wziął się pomysł z tą ulicą. Otóż taki adres figuruje na akcie zgonu osoby z rodziny (jako ostatni adres zameldowania). Tyle tylko, że według mojej wiedzy nikt nigdy nie mieszkał na Żoliborzu. Akt jest z 1972 roku, więc jeszcze sprzed włączenia Ursusa do Warszawy. A z tego co zauważyłem, USC wydając odpisy "uaktualniają" adres (na obecnie obowiązujący). Stąd zacząłem się zastanawiać, czy nie chodzi o ulicę na terenie Ursusa, gdzie kiedyś rodzina faktycznie mieszkała.

Z tego powodu nie może też chodzić o ul. Żarskiego.

Może jeszcze ktoś może rzucić światło na sprawę? Na przykład jakiś rodowity ursusowianin?

Pozdrowienia,
Markus
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a gdzie skan?
a gdzie informacja o numeracji ulicy?
a gdzie informacja który USC wystawił?
jak "żoliborski" to chyba nie ma powodu snuć , szukać map etc Włoch/Ursusa/Skoroszy etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

W książce K. Handke, o której wspomniałam, nie ma innej ulicy Żeromskiego, jak tej "żoliborskiej", a same migracje przodków zdarzały się wcale nierzadko.
Dobrze byłoby załączyć skan tego aktu, jak doradza Włodek - a nuż wyczytamy coś z niego między wierszami :)

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Kaczmarek_Aneta pisze:W książce K. Handke, o której wspomniałam, nie ma innej ulicy Żeromskiego, jak tej "żoliborskiej", a same migracje przodków zdarzały się wcale nierzadko.
Dobrze byłoby załączyć skan tego aktu, jak doradza Włodek - a nuż wyczytamy coś z niego między wierszami :)

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Skan, niestety, nic nam tu nie pomoże - to zwykły blankiet z USC (współczesny), poza standardowymi rubrykami nie ma na nim nic, z czego można by wycisnąć "coś więcej". Po prostu jest tam rubryka "adres zamieszkania" i podany jest adres.
Odpis aktu został oczywiście wystawiony przez urząd w Ursusie (niedawno), przecież nie szukałbym tam bez powodu...
To są całkiem nowe czasy i akurat tutaj moja wiedza powinna (?) być dość pełna - a nic mi nie wiadomo, żeby ktokolwiek przenosił się na Żoliborz.
W ostateczności można napisać do urzędu albo gminy, może oni mogliby coś powiedzieć.
Choć stara mapa byłaby najlepsza.

Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony sob 22 paź 2011, 16:35 przez Markus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Akt zgonu został wystawiony przez USC w Ursusie, bo tam najpewniej zmarła osoba, której akt dotyczy.
Moja prababka, mieszkanka warszawskiej Woli, zmarła w praskim szpitalu i akt zgonu pochodzi właśnie z praskiego urzędu, a nie wolskiego.

Pozdrawiam serdecznie !

Aneta
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Hm, faktycznie. Takiej ewentualności nie wziąłem pod uwagę. Też muszę to sprawdzić.

Pozdrawiam serdecznie:)

Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Dla zainteresowanych: znalazłem ciekawy wątek na ten temat:

http://www.goldenline.pl/forum/670940/p ... przed-1977

Jest tam dużo informacji na temat zmian nazw ulic, więcej niż w artykule na Wikipedii.

Ja cały czas szukam informacji nt. ul. Żeromskiego i/lub starego planu Ursusa. Jeśli ktoś mógłby pomóc - proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Odpis aktu został oczywiście wystawiony przez urząd w Ursusie (niedawno), przecież nie szukałbym tam bez powodu.."
a ja pytałem nie o odpis, a o to gdzie AKT został sporządzony
a skan wniósłby sygnaturę /kod
ale upierać się nie będę

akt ma być wystawiony tam gdzie zdarzenie zaszło
wpis
Warszawa, Żeromskiego znaczy Warszawa nie Ursus
wpis Ursus Żeromskiego (w który powątpiewam, ale dopusczam) znaczy Ursu

wpis "Rewolucji Październikowej" znaczyłby Rewolucji Październikowej w Warszawie , nie w Łodzi/Krakowie/Ursusie etc -prawda?
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Odpis aktu został oczywiście wystawiony przez urząd w Ursusie (niedawno), przecież nie szukałbym tam bez powodu.."
a ja pytałem nie o odpis, a o to gdzie AKT został sporządzony
a skan wniósłby sygnaturę /kod
ale upierać się nie będę
W Ursusie. Przecież o odpis najlepiej starać się w tym urzędzie, który go sporządził. Sygnatury, jakimi posługuje się stołeczny USC, też znam.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: akt ma być wystawiony tam gdzie zdarzenie zaszło
No właśnie.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: wpis
Warszawa, Żeromskiego znaczy Warszawa nie Ursus
wpis Ursus Żeromskiego (w który powątpiewam, ale dopusczam) znaczy Ursu

wpis "Rewolucji Październikowej" znaczyłby Rewolucji Październikowej w Warszawie , nie w Łodzi/Krakowie/Ursusie etc -prawda?
Nie, nieprawda. Albo ściślej - nie zawsze. Mam także inny odpis, dotyczący innej osoby, też z adresem w Ursusie (akurat tutaj nie ma żadnych wątpliwości). Dodatkowo - starszy (lata 50). A jako miasto w adresie podano "Warszawa". Wówczas te obszary nie należały do Warszawy. USC podają miejscowość zgodnie z obecnym stanem, a nie ówczesnym. Stąd może dojść do zamieszania, jeśli nazwy ulic zostały zmienione z powodu ich "dublowania się" po włączeniu do innego miasta. I dlatego mam wątpliwości. Pisałem zresztą o tym w moim drugim poście.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Przecież o odpis najlepiej starać się w tym urzędzie, który go sporządził."
w Warszawie odmiejscowione, można w każdym, nie ma "najlepiej w tym który sporządził":)
poza tym - ja nie o odpisie i tu się nie rozumiemy :)

"USC podają miejscowość zgodnie z obecnym stanem, a nie ówczesnym."
a skądże!!
odpis winien być spisaną treścią, bez ingerencji/bez konwersji adresów etc
mam dziesiątki odpisów wg stanu na dzień sporządzenia nie na obecny! i tak ma być - pomysł, że jest inaczej ..jeśli oparty na jednostkowy błędzie urzędu (ew nieporozumieniu) może prowadzić w krzaki

sygnatura świadczy o tym, gdzie akt był sporządzony, nie gdzie odpis wykonano
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

A może warto ów podany w akcie zgonu adres zweryfikować z księgami meldunkowymi zgromadzonymi w AP m.st. Warszawy i sprawdzić kto pod danym adresem mieszkał, albo napisać do Urzędu Dzielnicy Żoliborz - raczej koperty dowodowej spodziewać się nie należy, ale może mają jakąś informację czy taka osoba zamieszkiwała ?
Radzę spróbować:
http://www.zoliborz.org.pl/page/index.php?str=19

Co do starych map Ursusa, to może jakiś wydział geodezji i kartografii, ale gdzie się takowy mieści, może zapytać z kolei w Urzędzie Dzielnicy Ursus ?
http://www.ursus.warszawa.pl/index.php? ... ktualnosci

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Wypadki czerwcowe i działalność Komitetu Obrony Robotników
1977 - Liczba stron: 24
URSUS 25 czerwca 1976 strajkowała prawie cała załoga ZM-Ursus. Robotnicy
początkowo na terenie fabryki oczekiwali ... I wówczas na ulicy Żeromskiego
pojawiła się kilkuosobowa grupa zaopatrzona w kije, która idąc od wystawy do
wystawy ...
books.google.pl

Ale nie wiem czy to Ursus czy Radom, chyba Radom

Ł.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

opis dotyczy Radomia (prowokacja z rozbijaniem witryn sklepowych na Żeromskiego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”