Witam i prosze o pomoc.
Jakis czas temu wpadla mi w rece ksiazka Jozefa Putka "Milosciwe pany i krnabrne chlopy wlosciany". Rozdzial IV nosi tytul "Walasi jako pasterze, zbojnicy, zarebnicy i grajkowie na Slasku Oswiecimskim". Autor podaje wiele nazwisk pochodzenia walaskiego. Miedzy innymi i moje nazwisko Galuszka. Wymienia rowniez wies Stryszawe, jako ta w ktorej zylo duzo Wolochow. Moj przodek Jan Galuszka urodzil sie w 1790 roku w Stryszawie. Rozumiecie chyba, ze po takiej lekturze cala noc nie spalam. Bardzo mi sie spodobalo bycie pra...wnuczka pasterzy, serorobow, swiniopasow i specjalistow od kastrowania koni. Chyba normalne, ze zaczelam szukac o nich wiecej informacji. W koncu J. Putek napisal swa ksiazke kilkadziesiat lat temu i nie wiadomo co nowego od tego czasu odkryto i do jakich wnioskow naukowcy doszli.
Im dluzej szukam i wiecej czytam - tym mniej wiem.
Juz nawet nie wiem jak sie ta ludnosc nazywala. Wolochowie, Walasy, Wolosi, Walasi....? Prawie wszystkie zrodla podaje, ze przybyli z drugiej strony Karpat, z Rumunii, Wegier, Slowacji (czyli skad?). Jedne zrodla podaja, ze byli oni katolikami, inne, ze prawoslawni. Raz jest podane, ze byly to plemiona romanskie, innym razem ze poslugiwaly sie jezykami slowianskimi. Przybycie ich na tereny Polski rozciaga sie od XI do XVI wieku.
Wszystkie informacje sa "gumowe" tzn mozna je sobie naciagnac do wlasnych potrzeb. Chcialabym sie dowiedziec jak bylo naprawde. Kiedy, skad, jak i kto przybyl w okolice Zywca i Suchej Beskidzkiej.
Moze macie jakies pomysly jak ta zagadke rozwiazac? Moze macie jakies powazne i wiarygodne linki, publikacje lub inne zrodla? Moze umozliwicie kontakt z jakas pracownia etnograficzna lub z powaznymi ludzmi, ktorzy udziela informacji?
Z gory dziekuje, Kasia
Z dziedziny etnografii
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wielebnowski

Z dziedziny etnografii
Witaj Kasiu
wejdż na Google i wpisz hasła
wołosi
osadnictwo wołoskie
kultura wołoska
srtój wołoski
Jest dużo dosyć ciekawych linków.
pozdrawiam
jaś
wejdż na Google i wpisz hasła
wołosi
osadnictwo wołoskie
kultura wołoska
srtój wołoski
Jest dużo dosyć ciekawych linków.
pozdrawiam
jaś
-
EwaChojnowska

Z dziedziny etnografii
Autor podaje wiele nazwisk pochodzenia walaskiego. Miedzy innymi i moje nazwisko Galuszka. Wymieniarowniez wies Stryszawe, jako ta w ktorej zylo duzo Wolochow. Moj przodek Jan Galuszka urodzil sie w 1790 roku w Stryszawie. Rozumiecie chyba, ze po takiej lekturze cala noc nie spalam. Bardzo mi sie spodobalo bycie pra...wnuczka pasterzy, serorobow, swiniopasow i specjalistow od kastrowania koni. Chyba normalne, ze zaczelam szukac o nich wiecej informacji. W koncu J. Putek napisal swa ksiazke kilkadziesiat lat temu i nie wiadomo co nowego od tego czasu odkryto i do jakich wnioskow naukowcy doszli.
Witaj Kasiu!
Jak to się stało, że do tej pory się nie zgadałam na temat nazwiska Gałuszka. Moja prababcia ze strony Taty miała nazwisko Gałuszka. Urodziła się w Porąbce koło Krosna. Jej ojciec miał na imię Wojciech (w Testimonium wpis Adalbert). Nie wiem gdzie się urodził. Szczególnie mnie zainteresowała Twoja wzmianka o Wołochach, bo mój tata po swoich Gałuszkach odziedziczył śniadą cerę, ciemne włosy i oczy. Mnie robiono badania antropometryczne i okazało się, że mój typ antropologiczny wskazuje na pochodzenie z południowych Czech, lub północnych Węgier. W rodzinie istniała legenda o tym, że przodkowie hadlowali końmi. Proszę o kontakt, bo też nie będę mogła spać.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa Chojnowska-Kupiec
Witaj Kasiu!
Jak to się stało, że do tej pory się nie zgadałam na temat nazwiska Gałuszka. Moja prababcia ze strony Taty miała nazwisko Gałuszka. Urodziła się w Porąbce koło Krosna. Jej ojciec miał na imię Wojciech (w Testimonium wpis Adalbert). Nie wiem gdzie się urodził. Szczególnie mnie zainteresowała Twoja wzmianka o Wołochach, bo mój tata po swoich Gałuszkach odziedziczył śniadą cerę, ciemne włosy i oczy. Mnie robiono badania antropometryczne i okazało się, że mój typ antropologiczny wskazuje na pochodzenie z południowych Czech, lub północnych Węgier. W rodzinie istniała legenda o tym, że przodkowie hadlowali końmi. Proszę o kontakt, bo też nie będę mogła spać.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa Chojnowska-Kupiec
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Z dziedziny etnografii
W temacie Wołochów/Walasów polecam: http://www.malopolska24.pl/index.php/20 ... tu-wolosi/
Pozdrawiam
Witold
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód