Domaszewicz, Łasowski (Łosowski), Białoruś, Zubielewicze

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam! Poszukuję osób związanych z nazwiskiem Domaszewicz lub Łasowski (Łosowski), i osób mających o tych nazwiskach informacje. Domaszewicze ze mną związani pochodzą z terenów dzisiejszej Białorusi, dawnego województwa Nowogródzkiego, z zaścianka szlacheckiego Zubielewicze, w pobliżu Lachowicz, oraz są związani z osadą Hruszówka, skąd wywodził się Tadeusz Rejtan. Moją babcią jest Danuta Robak zd. Domaszewicz, jej rodzicami byli Albin Domaszewicz (1890-1980) i Michalina Łasowska (1894-1976) (Łosowska), którzy po wojnie pozostali na terenie Białorusi i zamieszkali w Baranowiczach. Ich rodzicami czyli moimi prapradziadkami, ze strony Albina byli: Adam Domaszewicz (1850-1940), który żył 90 lat, lecz daty urodzin i śmierci są przybliżone, jego żoną była prawdopodobnie Maria zd. Piętkowska Domaszewicz. Była to szlachta zaściankowa w Zubielewiczach.
Rodzicami Michaliny Domaszewicz zd. Łosowska byli: Wiktor Łosowski i Aneta, której niewiadome jest nazwisko panieńskie. Łosowscy posiadali swój herb, chociaż w zawieruchach wojny, odejścia najstarszych osób, i wielkich odległości od reszty rodziny, zapomniano jaka była nazwa tego herbu, prawdopodobnie był to Prus III. Łosowscy pochodzili z majątku Brzózki w parafi Krzywoszyn na południe od Lachowicz.

Dziećmi Albina i Michaliny Domaszewiczów byli: Michał Domaszewicz (ok.1920-1989) zamieszkały w Żaganiu, Antoni Domaszewicz (ok. 1922-?) zamieszkały w Warszawie, Leokadia Bakowicz (ur.1925), mieszkająca w Kaławie k. Międzyrzecza, Zdzisław Domaszewicz (ur.1930), wywieziony w czasie wojny do Irkucka, w Rosji i tamże zamieszkały, Danuta Robak (ur. 1935) zamieszkała w Krasocinie powiat Włoszczowski - moja babcia, Teresa Derenczuk (ur.1936) mieszkająca w Drogiczynie na Białorusi, Jadwiga Domaszewicz (1937-1967), która mieszkała w Baranowiczach.

Moja babcia, jak i jej rodzeństwo, pamięta że przed wojną zamieszkiwali oni w dużym majątku i żyło im się że tak powiem dostatnio. Jednak jak na złość nikt nie pamięta gdzie się znajdował i jak się zwał.

Albin Domaszewicz (1890-1980) miał 4 siostry: Albinę (pannę), Adelfinę (Murowicką, ma córkę Piętkowską), oraz siostrę Kozakiewicz, która zamieszkała po wojnie w Kaławie obok Międzyrzecza, żonę Kajetana Kozakiewicza. Miał też 2 (?) braci: Bronisława i Adolfa.

Michalina Łasowska (1894-1976) miała 2 braci: Zbigniewa i Wiktora (który wyemigrował po wojnie na zachód Polski). Zbigniew miał dzieci: Bożenę po mężu Siemaszko, Jagnę, Gustawa i Zbigniewa Łosowskich. Natomiast Wiktor miał 2 córki.
Trochę dalszą rodziną są potomkowie Adolfa Łosowskiego oraz Jana Łosowskiego (1910-1988), którzy także pochodzili z Brzózek.

Proszę o jakikolwiek kontak odnośnie Domaszewiczów i Łosowskich oraz Łasowskich z tamtych terenów, wszyscy o tych nazwiskach z tego regionu są ze sobą rodziną, ponieważ na te tereny Domaszewicze emigrowali z Litwy, a Łosowscy z środkowej Polski, w XIX wieku.

Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje na temat potomków rodzeństwa mojej babci i moich przodków Domaszewiczów i Łosowskich na adres oaema22@wp.pl.

Pozdrawiam. Oskar Brożek :)
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

wprowadziłem dużo zmian w temacie. Proszę o kontakt wszystkie osoby mojące jakieś powiązania z osobami wymienionymi w tym tekście, oraz rzeczami które się do nich odnoszą na e-mail: oaema22@wp.pl
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”