Groby i dokumentacja cmentarza

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

mam małe pytanie. Moi pradziadkowie zmarli w połowie lat 50tych i pochowani zostali na tym samym cmentarzu. Niestety, w latach 70tych nikt zapewne nie zapłacił za groby i obecnie od dawna już ich nie ma.

Na ich grobach pochowane inne osoby.

Zastanawiałem się, czy można dowiedzieć się, sprawdzając dokumentację cmentarza, gdzie były te groby. Niestety, nie było wtedy numeracji poszczególnych grobów na cmentarzu - więc ten sposób odpada. Ale znam mniej więcej teren na którym oni byli pochowani.
Pomyślałem sobie, że jeśli można byłoby sprawdzić dokumentację kilku/kilkunastu grobów w rejonie, gdzie prawdopodobnie były groby moich pradziadków, może odnalazłbym te miejsca. Pytanie, czy w tego typu dokumentacji są nazwiska osób, które wcześniej były w tym miejscu pochowane.

Inną kwestią jest oczywiście to, czy osoba zarządzająca cmentarzem wykonałaby takie poszukiwania.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii albo jakieś pomysły, byłbym wdzięczny za radę.

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Artur,
Wszystko zalezy od dokumentacji w biurze cmentarnym. Jesli taka istnieje to nie ma powodu, zeby pracownicy biura nie pomogli Ci w zlokalizowaniu tego grobu.
Moje doswiadczenie:
W 1939 roku osoba z bliskiej mojej rodziny zostala pochowana na cmentarzu Brodno w Warszawie. Grob nie byl oplacany i znikl.
Znajac date zgonu tej osoby, w biurze cmentarnym, odnalazlam miejsce, dzis juz zajete przez inna rodzine.
Kazdy grob (koncesja) ma swoj numer.
Ten numer koncesji jest wpisany na liste pod data pochowku.

Serdecznosci,
Bozenna
justan12

Sympatyk

Post autor: justan12 »

Nie wiem czy w dobrym wątku piszę, ale napiszę... :)
Sytuacja jest taka: szukałem grobu mojego przodka który zmarł w Łodzi w 1936 roku.
Zadzwoniłem do administracji Cmentarza Starego i udało mi się potwierdzić, że tam był pochowany.
Dostałem nawet dokładny namiar w którym miejscu leży, tylko że... w 1989 roku ktos inny był
pochowany w tym samym miejscu (widać grób był nieopłacony) i teraz jest już tablica innej osoby i innej rodziny...
Mój przodek też tam jest tylko, że nie ma po nim żadnej wzmianki ani śladu. Jestem w kropce...
Zastanawiam się, co się dzieje ze płytami nagrobnymi gdy likwiduje sie stary grób?
Czy są gdzieś składowane, czy niszczone? Ktoś coś wie?

pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Hubercie,
Mysle, ze masz male szanse na odnalezienie dawnej tablicy nagrobkowej. To byl rok 1936 i tablica nie miala wartosci zabytkowej. Na niektorych cmentarzach zabytkowe tablice sa wyeksponowane w lapidarium.

Moja rodzina ma identyczne doswiadczenie z grobem na cmentarzu w Lodzi. Grob nie byl oplacony na czas i znikl. Zostal sprzedany komus innemu. Udalo sie skontaktowac nowych wlascicieli, ktorzy zgodzili sie na umieszczenie dodatkowej tablicy "ku pamieci osob poprzednio w tym grobie pochowanych".
Pozdrowienia,
Bozenna
Leśniak_Anna

Sympatyk

Post autor: Leśniak_Anna »

Witam,
robię drzewo mojej rodziny ze strony babci. Babcia miała 10-oro rodzeństwa i brakuje mi tylko 1 brata. Jest to Jan Szeligowski zam. w Nowym Dworze Gdańskim, miał żonę Reginę i syna Zygfryda. Poza tym nic więcej mi nie wiadomo. Podejrzewam, że pochowani są na cmentarzu w Nowym Dworze Gd. Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza i pomogłaby mi w odnalezieniu grobu i spisaniu danych lub zrobiła zdjęcie. Będę bardzo wdzięczna za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Aniu,
Tutaj nikt nie znajdzie Twojej prosby. Wpisalas sie w zlym temacie.
Na forum "forgen.pl" jest specjalny temat "potrzebuje zdjecie z cmentarza". Wpisz sie, pewnie ktos pomoze.
Zajrzyj tez na forum Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Tam na pewno sa koledzy, ktorzy mieszkaja blisko.
Pozdrowienia,
Bozenna
Leśniak_Anna

Sympatyk

Post autor: Leśniak_Anna »

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Aniu!
Jeżeli zalezy Ci na samych danych to proponuję zacząc od napisania maila do Urzedu Stanu Cywilnego w Nowym Dworze Gdańskim z zapytaniem czy znajdują sie u nich akty zgonu na poszukiwane przez Ciebie nazwiska i podac jakiś zakres lat kiedy mógł nastapic zgon. USC powinien Ci odpowiedziec i wtedy możesz poprosic o przesłanie mailem interesujacych Cię danych np. date i miejscę zgonu.
Może się zdarzyc że USC nie udzieli Ci takich informacji, ale próbowac zawsze można. Mnie jeszcze żaden USC nie odmówił informacji.
Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”