Wierzbna pow. Jarosław- gdzie szukać księgi greckokatolickie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Urodzony(1871) Wierzbna pow. Jarosław-gdzie szukać

Szanowni Państwo!. Proszę o pomoc. Mój pradziad urodził się w 1871r. - Wierzbna pow. Jarosław. Był wyznania grecko-katolickiego. Archiwum Państwowe w Przemyślu nie posiada dokumentacji z tamtych lat. Gdzie mogę jeszcze szukać np. kopie zapisu urodzenia.
Pozdrawiam
Anna
Ogryzek_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Ogryzek_Arkadiusz »

Witam.

Czy sprawdzał Pan w Urzędzie Stanu Cywilnego, od którego roku mają księgę.

Może być tak jak ja miałem. Moja rodzina pochodzi np. z Gorzyc i Ubieszyna koło Tryńczy (koło Jarosławia). Znalazłem księgę urodzeń w Urzędzie Stanu Cywilnego prowadzoną od 1784 r. do 1949 r. W jednej księdze są wpisy grecko-katolickie i rzymsko-katolickie. Ta księga dopiero w 2050 r. trafi do Archiwum Państwowego w Przemyślu, bo musi minąć 100 lat od ostatniego wpisu.

Pozdrawiam.
Arek.
annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Witam! Dziękuję za odpowiedź. Szukałam w USC w Jarosławiu, ponieważ Wierzbna leży parę kilometrów od Jarosławia. Owszem mają księgi grecko -katolickie, ale od 1890 roku. Ja szukam 1871r. Nikt w urzędach nie umie mi powiedzieć, gdzie jeszcze mogę szukać. Chodziło mi o wyższe instancje(komu podlegały parafie grecko-katolickie).Nie mam rozeznaniu w tym kierunku. Wiem, że parafie rzymsko-katolickie podlegają pod Kurie, Diecezje albo pod Archidiecezje .
Pozdrawiam
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”