Krasnodębscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Krasnodębscy
Post usunięty
Ostatnio zmieniony czw 17 maja 2012, 17:18 przez kola16, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Krasnodębscy
kola16 pisze:Witam
Poszukuje informacji na temat Krasnodębskich.Mój prapradzidek był włascicielem Remiszewa(Remiszewska) na podlasiu.Jgo brat był wlascicielem Taluby(powgarwoliński) w 19 wieku. Mieli wielki majątek, posiadali także swój herb ale nic o nim nie wiem.Jeżeli ktoś cos wie to prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Mikołaj Korgol
Na mapie jest Remiszew i obok Krasnodęby, na wschód od Sokołowa Podlaskiego to wszystko, czyli może być coś na rzeczy w tym co piszesz:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&g ... 0&t=m&z=12
Co do Taluby, to Słownik geograficzny trochę o niej pisze, wynika, że to obecny Tarnów.
http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_in=fullt ... x=37&.y=11
I tu dygresja, spotkałam niedawno młodego architekta, który się zachwycał architekturą nowoczesnej kaplicy w Tarnowie, tuż nad Wisłą, ponoć cudo.
Taluba w 1783 r. była własnością niejakiej Woiakowskiej - parafia Łaskarzew, dekanat garwoliński, diecezji poznańskiej (między I i II rozbiorem).
Co do Krasnodębskich, to w tym czasie (między I i II rozbiorem) mieli majątki w parafii Pniewnik, dekanat stanisławowski, diecezji płockiej - Świętochowo Połazie, Świętochowo Stare i Świętochowo Trawy:
dzisiaj są miejscowości Połazie i Trawy, na zachód od Węgrowa.
Na podstawie "Regestr diecezjów Franciszka Czaykowskiego..." te dane.
Czyli coś tam tych Krasnodębskich uchwyciłeś, ale musisz po kolei:
- kto ostatni był tego nazwiska i czy masz akt urodzenia jego?
Oraz inne nazwiska, których szukasz tak samo, jakiego nazwiska szukasz na Kresach? Każde szukane nazwisko ustal jaki masz najstarszy dokument (metryka urodzenia, ślub, zgon) i jaka to była parafia.
Łucja
DZiEKUJE ZA Odpowiedz. Niestety ale nie mam żadnego aktu.Talubę można narazie zostawic w spokoju. Brardziej interesuje mnie Remiszew.Herb krasnodenskich itp.
pozdrawiam
mikołaj Korgol
pozdrawiam
mikołaj Korgol
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
kola16 pisze:DZiEKUJE ZA Odpowiedz. Niestety ale nie mam żadnego aktu.Talubę można narazie zostawic w spokoju. Brardziej interesuje mnie Remiszew.Herb krasnodenskich itp.
pozdrawiam
mikołaj Korgol
http://books.google.pl/books?id=MqRAAAA ... &q&f=false
Wynika, że herb Pobóg.
W XIX w. liczni Krasnodębscy h. Pobóg legitymowali się, czyli potwierdzali swoje pochodzenie (książka Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim...").
Ale żeby wiedzieć czy masz z tymi legitymowanymi jakąś łączność musisz swoich podprowadzić nieco wstecz. Czyli zdobyć metryki kolejne.
Jaki ostatni znany Ci Krasnodębski w rodzinie? Gdzie się urodził? Jaka parafia i gdzie są metryki?
Jak zakładasz wątek o Krasnodębskich to napisz co jest Ci znane na ich temat.
Co do Taluby natomiast, to jeśli to rzeczywiście obecna wieś Tarnów (tak Słownik geograficzny, ja nie wiem gdzie ona była i czy Słownik się nie myli, inna Taluba jest bliżej Łaskarzewa), to kaplicą warto się zainteresować, bo ma ona być kontynuacją kościoła drewnianego, który tu był kiedyś (1463-1824), no i jest perełką współczesnej architektury:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1080059
Łaskarzew, dzisiaj daleko od Wisły, podobno powstał jako miasteczko związane z handlem Wisłą, rzeka zmieniała bieg, itd.
Łucja
Kontaktowałem sie z pewną osoba z herbu pobog i niestety na razie nie widzi żadnego powiązania. Może byli jeszcze jacyś krasnodębscy z herbem?
pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
kola16 pisze:Kontaktowałem sie z pewną osoba z herbu pobog i niestety na razie nie widzi żadnego powiązania. Może byli jeszcze jacyś krasnodębscy z herbem?
pozdrawiam
Mikołaj
Tak, Marek Woliński, autor wydanego w tym roku "Herbarza Szlachty Ziemi Łukowskiej.." wymienia Krasnodębskich herbu niewiadomego.
Są oni (cytuję) z dóbr Krasnodęby w parafii Kożuchówek lub Sokołów na Podlasiu.
To chyba nawet Ci pasuje, tekst o "Herbarzu.." jest na blogu "Lektury genealogiczne", w moim podpisie. Tutaj na forum jest wątek o tej książce, gdzie zagląda często jej autor, może podpytaj?
Z tym, że to, że nie ma łączności z herbem Pobóg bo ktoś tak stwierdził, nie znaczy, że jej na pewno nie ma, tylko, że nie zostało to dowiedzione, a dowieść musisz Ty, sięgając metrykami wstecz, tak to wygląda. Może to Twoje zadanie?
Łucja
na pewno. Ten kożuchówek, ma coś wspólnego bo Józef Krasnodębski byl w posiadaniu Remiszewa a ten wlasnie remiszew lezy na terenie parafii własnie Kożuchówek.Musze dalej szukać. a ty jak myślisz?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
Czy mozesz mi podać email,pw. do tego pana Marka bo sie jeszcze na tej stronie nie orientuje
pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
kola16 pisze:Czy mozesz mi podać email,pw. do tego pana Marka bo sie jeszcze na tej stronie nie orientuje
pozdrawiam
Mikołaj
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 3ukowskiej
dzieki wielkie
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
A może ty mi coś mogłabys jeszcze podpowiedziec?xD
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
Jakby ktoś miał cos jeszcze to chetnie porozmawiam.piszcie
mój nr gg 37585955
mój nr gg 37585955
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
To jeszcze z "Herbarza..." Marka Wolińskiego dodam, że jest tam w 1737 r. odnotowana niejaka Zofia córka Jana Krasnodębskiego de Krasuse Gołowierzchy. To jest w parafii Trzebieszów w ziemi łukowskiej.
Oraz, że kilku Krasnodębskich to zesłańcy po powstaniu styczniowym w głąb Rosji: Aleksander (2), Antoni, Edmund, Franciszek, Józef, Michał (na podstawie "Zesłańcy Powstania Styczniowego ... " Zofii Strzyżewskiej).
Ł.
Oraz, że kilku Krasnodębskich to zesłańcy po powstaniu styczniowym w głąb Rosji: Aleksander (2), Antoni, Edmund, Franciszek, Józef, Michał (na podstawie "Zesłańcy Powstania Styczniowego ... " Zofii Strzyżewskiej).
Ł.
Moja rodzina pochodzi z parafii Kożuchówek, a dokładniej z Patrykoz, i byłam tam ostatnio na cmentarzu. Praktycznie na 1/3 nagrobków jest nazwisko "Krasnodębski" 
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
- Grazyna_Gabi

Z wykazu powstancow styczniowych:
Krasnodebski Franciszek s. Jozefa, ur. gub. lubelska, ujezd siedlecki, wies Remaszewo. Szlachcic.
Краснодембский Францишек Юзефович Место рождения: Люблинская губ, Седлецкий уезд, дер. Ремашево. Шляхтич. За участие в мятеже выслан в Архангельскую арестантскую роту на 1 год. Зачислен в роту 16.06.1865. 23.09.1866 отправлен в Сибирь на водворение.; ГААО. Ф.1. Оп.4. Т.1. ДЛ777; Ф.9. Оп.1. Д.219. Л.157.
Krasnodebski ??? , 25 lat w 1867 r. dworianin gub. warszawskiej, zeslanie Kurgan.
Краснодембский – муж., 25 лет на 1867 г., дворянин Варшавской губ., сослан пр. без лишения прав на жительство, находился в Кургане — ГУ ГАОО. ф. 3 Оп. 5. д. 7601. Л. 71-72
Grazyna
Krasnodebski Franciszek s. Jozefa, ur. gub. lubelska, ujezd siedlecki, wies Remaszewo. Szlachcic.
Краснодембский Францишек Юзефович Место рождения: Люблинская губ, Седлецкий уезд, дер. Ремашево. Шляхтич. За участие в мятеже выслан в Архангельскую арестантскую роту на 1 год. Зачислен в роту 16.06.1865. 23.09.1866 отправлен в Сибирь на водворение.; ГААО. Ф.1. Оп.4. Т.1. ДЛ777; Ф.9. Оп.1. Д.219. Л.157.
Krasnodebski ??? , 25 lat w 1867 r. dworianin gub. warszawskiej, zeslanie Kurgan.
Краснодембский – муж., 25 лет на 1867 г., дворянин Варшавской губ., сослан пр. без лишения прав на жительство, находился в Кургане — ГУ ГАОО. ф. 3 Оп. 5. д. 7601. Л. 71-72
Grazyna