Źródła do Spisu Szlachty Królestwa Polskiego z 1851
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
"Liczba przy imieniu szlachcica położona, znaczy numer pod którym tenże w księdze szlacheckiej właściwej litery jest zapisanym"
Gdzie można znaleźć właściwą Księgę Szlachecką?
Gdzie można znaleźć właściwą Księgę Szlachecką?
-
Sawicki_Julian

Witam , ciekawe pytanie , sam bym chciał znać na to pytanie odpowiedź , myślę ze tu chodzi o księgi w Rosji pisaną w danym biurze heraldycznym zależnym od guberni w której mieszkał taki szlachcic , heroldia była w Wilnie , we Lwowie i Petersburgu . Takie spisywanie było przez Sąd do spraw wywodów szlachty polskiej . Ale nie wszystkie jeszcze są dostępne księgi z tych zapisów , a prawie wszystko po rosyjsku jest z tych lat 1851 pisane i duża cześć jest w Archiwum Heroldii w Petersburgu , jak dotąd mało dostępna , Lwów i Wilno za opłata udostępniają , może ktoś zna lepiej temat to się wypowie czy jest taka księga z tymi numerami dostępna ; pozdrawiam - Julian
- Nowik_Andrzej

Najlepiej zacząć od podstawowego opisu procedur dotyczących legitymowania ze szlachectwa we wstępie do monografii Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (1867)" (jest tam odpowiedź na pytanie, gdzie w konkretnym przypadku szukać ksiąg szlacheckich i innych, bogatszych jeszcze źródeł informacji).
Andrzej Nowik
Andrzej Nowik
- Michał_Zieliński

Tutaj znajdziecie dokładne informacje dotyczące dokumentów źródłowych stanowiących podstawę spisu przeprowadzonego na terenie Królestwa Polskiego: http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/szlachta_pol.htm
Mam tą książkę i o ile dobrze zroumiałem wstęp to wszystkie informacje dostępne w dokumentach źródłowych znajdujących się w AP w Warszawie i po części w pozostałych, są zawarte w tej książce (ja sam w ten sposób bardzo wydatnie posunąłem się w badaniach).
Jeśli dacie mi nazwisko i numer osoby ze spisu, to mogę podać informacje o tych osobach z książki Sęczysowej.
Pozdrawiam,
Michał
Mam tą książkę i o ile dobrze zroumiałem wstęp to wszystkie informacje dostępne w dokumentach źródłowych znajdujących się w AP w Warszawie i po części w pozostałych, są zawarte w tej książce (ja sam w ten sposób bardzo wydatnie posunąłem się w badaniach).
Jeśli dacie mi nazwisko i numer osoby ze spisu, to mogę podać informacje o tych osobach z książki Sęczysowej.
Pozdrawiam,
Michał
-
Sawicki_Julian

Witam , Michał z tej książki z linku powyżej mam takie dane ;
Sawicki herbu Lubicz syn Mikołaja - 1277
Sawicki h. Ślepowron Stanisław Ignacy syn Jakuba - 10 Cesar.
Kudelski h. Ślepowron Łukasz syn Tomasza - 900
Kossowski h, Abdanak Alexander Ignacy Franciszek syn Pawła ; Antoni Bazyli syn tegoż - 1544
Czy było by coś więcej według tych numerów przy tych nazwiskach , to bardzo proszę o podanie ; pozdrawiam i dziękuję - Julian
Kossowski h, Abdanak Alexander Ignacy Franciszek syn Pawła ; Antoni Bazyli syn tegoż - 1544
Czy było by coś więcej według tych numerów przy tych nazwiskach , to bardzo proszę o podanie ; pozdrawiam i dziękuję - Julian
- Sianin_1948

Książkę, o której pisze Michał można nabyć pod adresem:
http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=519
Pozdrawiam, Sianin
http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=519
Pozdrawiam, Sianin
- Michał_Zieliński

Julianie, poniżej informacje. Co do pierwszych 3 osób to cienko, bo byli legitymowani w latach 1842 - II.1849, kiedy w protokołach obrad wpisywano tylko imię, nazwisko herb osoby, której szlachectwo potwierdzano. Co do ostatniej osoby jest ciut więcej - mam nadzieję, że te informacje okażą się przydatne.
Pozdrawiam,
Michał
Sęczys: legitym. 1846
Sęczys: w ogóle go nie ma - może dlatego, że dopisek Cesar oznacza, że był legitymwoany w Cesarstwie Rosyjskim? nie wiem.
Sęczys: legitym. 1842
Sęczys: Aleksander Ignacy Franciszek (3 imion), dziedzic dóbr Złotniki, powiat łęczycki, legitym. 1844 i Antoni Bazyli (2 imion), ur. 14.06.1821, legitym. 1849 (synowie Pawła i Józefy Wardęskiej)
Pozdrawiam,
Michał
Sęczys: legitym. 1846
Sęczys: w ogóle go nie ma - może dlatego, że dopisek Cesar oznacza, że był legitymwoany w Cesarstwie Rosyjskim? nie wiem.
Sęczys: legitym. 1842
Sęczys: Aleksander Ignacy Franciszek (3 imion), dziedzic dóbr Złotniki, powiat łęczycki, legitym. 1844 i Antoni Bazyli (2 imion), ur. 14.06.1821, legitym. 1849 (synowie Pawła i Józefy Wardęskiej)
-
Sawicki_Julian

Dziękuje bardzo Michał , zawsze to coś nowego nawet daty tych osób podpowiadają kiedy żyli ci ludzie , najbardziej trafne jest z Kudelskim bo w roku 1807 był świadkiem na ślubie mego pradziadka , czyli miał w roku 1842 około 55 lat , jutro podam jeszcze innego Kossowskiego Aleksandra , bo ten nic mi nie mówi , tak samo ten pierwszy Sawicki Aleksander i drugi Stanisław , tez nie mam na razie takich w moim drzewku , ale nigdy nic nie wiadomo , chociaż są takie imina Sawickich może nawet kuzynów z Zaklikowa w lubelskim z tego okresu lat ; pozdrawiam - Julian
-
Sawicki_Julian

Witam ponownie Michał i przy okazji dziękuje też za wskazówki Andrzejowi bo wczoraj zapomniałem podziękować.
Michał podaje tu kolejnych Kossowskich , może tu coś będzie nowego dla mnie , bo także Alexander był świadkiem na ślubie mojego starszego pradziadka ; dziękuje i pozdrawiam - Julian
Kossowski z Kossowa h. JELITA.
Franciszek (Seraficki) Remigiusz Alexander, syn Andrzeja - 318
Henryk Wincenty Bonawentura, syn tegoż - 317
Kazimierz, syn tegoż - 319
Kossowski. *
Stanisław - 22
Michał podaje tu kolejnych Kossowskich , może tu coś będzie nowego dla mnie , bo także Alexander był świadkiem na ślubie mojego starszego pradziadka ; dziękuje i pozdrawiam - Julian
Kossowski. *
Stanisław - 22
- Michał_Zieliński

Sęczys: od Ignacego na Kossowie, który w 1773 r. posiadał dobra Bielczów z przyległościami - wnuki Franciszek, Henryk i Kazimierz (synowie Andrzeja), legitym. 1838
Kossowski. *
Stanisław - 22
Sęczys: tego Kossowskiego nie ma.
Ale jest Kossowski nie wymieniony w spisie, i to chyba Twój bo jego matką jest Kudelska (spis zawiera tylko szlachtę wylegitymowaną do 1855 r., a książka Sęczysowej do roku 1861), oto oni:
KOSSOWSKI h. Odwaga
Od Andrzeja, łowczego województwa łęczyckiego w r. 1732 - pochodzący Henryk Józef Antoni (3 imion), Wilhelm Benon Jakub (3 imion), Paulina i Rozalia (dzieci Aleksandra i Barbary Kudelskiej), legitym. 1860
pozdrawiam serdecznie,
Michał
Sęczys: od Ignacego na Kossowie, który w 1773 r. posiadał dobra Bielczów z przyległościami - wnuki Franciszek, Henryk i Kazimierz (synowie Andrzeja), legitym. 1838
Kossowski. *
Stanisław - 22
Sęczys: tego Kossowskiego nie ma.
Ale jest Kossowski nie wymieniony w spisie, i to chyba Twój bo jego matką jest Kudelska (spis zawiera tylko szlachtę wylegitymowaną do 1855 r., a książka Sęczysowej do roku 1861), oto oni:
KOSSOWSKI h. Odwaga
Od Andrzeja, łowczego województwa łęczyckiego w r. 1732 - pochodzący Henryk Józef Antoni (3 imion), Wilhelm Benon Jakub (3 imion), Paulina i Rozalia (dzieci Aleksandra i Barbary Kudelskiej), legitym. 1860
pozdrawiam serdecznie,
Michał
-
Sawicki_Julian

Witam i bardzo dziękuje Michał za poświęcony czas i podanie mi nowych wiadomości , nie wiedziałem ze było połączenie w latach 1700 Kudelskich z Kossowskimi , mój Alexander Kossowski miał za żonę Elżbietę ale chyba Gołuszewską ( lub coś podobnego ) , metryka ich ur się córki jest z roku 1767 , a dwie siostry Łukasza Kudelskiego - Agnieszka i Karolina córki Tomasz i Zofii z Jastrzębskich są żonami dwóch moich stryjków Sawickich Bonawentura i Filip , śluby w latach 1810- 1815 , niestety nie znalazłem jeszcze ich metryk . Michał jeśli by się jeszcze coś gdzieś trafiło o moich to do mnie podeślij i jeszcze raz dziękuje za pomoc i pozdrawiam - Julian
- agnieszka5995

- agnieszka5995