Jakie nazwisko po naturalizacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.Być może był poruszany już ten wątek.Czy jest mozliwość sprawdzenia jakie nazwisko po naturalizacji (USA)przybrała dana osoba.Interesuje mnie nazwisko Obidziński,Obiedziński.
Pozdrawiam Ula. :)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witaj!
Występują w rejestrach oba nazwiska, ale bez znaków diakrytycznych (ń). Są to różne rody i nie tylko dwa. Sprawdź oba warianty wpisując kolejno nazwiska (Obidzinski, Obiedzinski) w wyszukiwarce http://www.geneaservice.nl/navigator/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Witam.
Sprawdzałam już te strony jakiś czas temu.Być może nie potrafię się na nich odnaleźć..... .Nazwisko Obidziński,znajduję różnie pisane.Jednak wywodzi się ono z Obidzina,obecnie Obiedzino i pomimo "e"które jest lub go nie ma,mamy wspólnego pra.Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Ula. :)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Adam Pszczólkowski w opracowaniu 'Szlachta Ziemi Ciechanowskiej' wymienia nazwisko Obiedziński jako oboczność nazwiska Obidziński de Obidzino
http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/ciechan.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Tak.Tę lekcje odrobiłam chyba 5 lat temu,a może i dalej.Pan Adam dotarczył mi kilku informacji o moich Obi.Dzięki niemu i naszej amerykańskiej "kuzynce" mam potężne drzewo siegajace 1420 roku.Największe braki mam w końcówce XIXw i oczywiście wiek XX.Spowodowane jest to rozpierzchnięciem się rodziny.Większość osiadła w Warszawie i ciężko jest ich odnaleźć wśród tysięcy aktów.Lecz genealogia uczy cierpilwości.Mam nadzieję że powoli wszystkie karty zostaną odkryte.
Pozdrawiam serdecznie Ula :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”