Mydłów powiat Opatowski
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Wituszynski_Alex

- Kontakt:
Mydłów powiat Opatowski
Witam ,czy posiada ktos spis ludnosci wsi Mydłów sprzed Frontu 1945,albo info gdzie szukac (Parafia posiada od 1946)
Dzieki i pozdrawiam
Alex
Dzieki i pozdrawiam
Alex
-
janusz_pochwała

Mydłów powiat Opatowski
Witam .
może trochę nie w temacie ale ja też poszukiwałem bliskich z tej parafii i trochę informacji uzyskałem z USC Iwaniska .
Pozdrawiam Janusz
może trochę nie w temacie ale ja też poszukiwałem bliskich z tej parafii i trochę informacji uzyskałem z USC Iwaniska .
Pozdrawiam Janusz
- Wituszynski_Alex

- Kontakt:
Mydłów powiat Opatowski
Witam.
Poszukuję ksiąg metrykalnych parafii Mydłów(szukam ślubów z ok 1868r.).Nowy ksiądz nie może ich odnaleść.Prawdopodobnie zostały gdzieś przekazane.Wiedzą Państwo coś więcej nt. temat ?
Na pewno nie ma ich w USC Iwaniska a roczniki z AP Sandomierz na chwilę obecną mnie nie interesują.
Pozdrawiam
Marcin.
Poszukuję ksiąg metrykalnych parafii Mydłów(szukam ślubów z ok 1868r.).Nowy ksiądz nie może ich odnaleść.Prawdopodobnie zostały gdzieś przekazane.Wiedzą Państwo coś więcej nt. temat ?
Na pewno nie ma ich w USC Iwaniska a roczniki z AP Sandomierz na chwilę obecną mnie nie interesują.
Pozdrawiam
Marcin.
-
Sawicki_Julian

Mydłów powiat Opatowski
Marcin, ten nowy ksiądz Antoni tu uczynny człowiek, od nas tam poszedł na proboszcza. A metryki jak nie ma w parafii i w USC, to tylko AP Sandomierz i zapytaj przez telefon, tam powinny być od 1810 r. do sto lat od naszego czasu, czyli 1913 rok, a z kolei AD w Sandomierzu gdzie był tam Dyrektorem ksiądz Marian, to Archiwum ma tylko te księgi powojenne, czyli od 1945 r. w naszą stronę w czasie.
Innej drogi nie ma, chyba ze poprzedni proboszcz dał je gdzieś na odkurzanie i wysuszanie ; pozdrawiam - Julian
Innej drogi nie ma, chyba ze poprzedni proboszcz dał je gdzieś na odkurzanie i wysuszanie ; pozdrawiam - Julian
- Kornelia_Major

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Re: Mydłów powiat Opatowski
Witaj Alex.Wituszynski_Alex pisze:Witam ,czy posiada ktos spis ludnosci wsi Mydłów sprzed Frontu 1945,albo info gdzie szukac (Parafia posiada od 1946)
Dzieki i pozdrawiam
Alex
W Archiwum Państwowym w Sandomierzu są dwie księgi z Mydłowa obejmujce lata 1870-1897 . Księgi te już dawno sfotografowane są obecnie indeksowane.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
Faktem jest iż takie księgi w parafii sie znajdowały.Pozostaje mieć nadzieje że trafiły do AP Sandomierz.
Ostatecznie w tej sprawie skontaktuję się z poprzednim księdzem wikarym.Niestety poprzedni ksiądz proboszcz zmarł.
Oczywiście dam znać jak poszło moje śledztwo!
Serdecznie Pozdrawiam!
Marcin
Ostatecznie w tej sprawie skontaktuję się z poprzednim księdzem wikarym.Niestety poprzedni ksiądz proboszcz zmarł.
Oczywiście dam znać jak poszło moje śledztwo!
Serdecznie Pozdrawiam!
Marcin
Witam,
Udało się może znaleźć kolejne księgi z parafii Mydłów?
Pozdrawiam
Mieczysław
Udało się może znaleźć kolejne księgi z parafii Mydłów?
Pozdrawiam
Mieczysław
Witam.
Jeżeli chodzi o 19 wiek to w parafii takich nie ma.
Pozdrawiam.
Marcin
Jeżeli chodzi o 19 wiek to w parafii takich nie ma.
Pozdrawiam.
Marcin
Witam!
Ja także poszukuję aktów metrykalnych z tej parafii.
W genbazie jest dość ograniczony zakres, a i urodzenia kończą się w połowie 1878 roku...
Czy coś już wiadomo gdzie mogą się znajdować pozostałe dokumenty?
Dziękuję za odpowiedź.
Beata
Ja także poszukuję aktów metrykalnych z tej parafii.
W genbazie jest dość ograniczony zakres, a i urodzenia kończą się w połowie 1878 roku...
Czy coś już wiadomo gdzie mogą się znajdować pozostałe dokumenty?
Dziękuję za odpowiedź.
Beata
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
-
kasia_the_kasia
Dzień dobry,
Dołączam do grona poszukujących. Interesują mnie akty zwłaszcza od 1922 roku (kiedy to urodziła się moja babcia). Akty dostępne online niewiele mi pomogły, gdyż nazwisko, którego poszukuję (Bator), pojawia się zaledwie kilka razy, ale nie jest to moja rodzina (zupełnie inna miejscowość).
A może ktoś ma informacje na temat osób o tym nazwisku, mieszkających niegdyś w Borkowie-Kolonia?
Parafia w Mydłowie niestety nie jest pomocna.
Pozdrawiam serdecznie.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Dołączam do grona poszukujących. Interesują mnie akty zwłaszcza od 1922 roku (kiedy to urodziła się moja babcia). Akty dostępne online niewiele mi pomogły, gdyż nazwisko, którego poszukuję (Bator), pojawia się zaledwie kilka razy, ale nie jest to moja rodzina (zupełnie inna miejscowość).
A może ktoś ma informacje na temat osób o tym nazwisku, mieszkających niegdyś w Borkowie-Kolonia?
Pozdrawiam serdecznie.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
-
Cuervez805

- Otrzymał podziękowania: 6 times
Z późniejszych akt to czego nie ma online jest w AP Sandomierz:kasia_the_kasia pisze: czw 02 lip 2026, 12:24 Dzień dobry,
Pozdrawiam serdecznie.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=93400
A to czego jeszcze nie ma w AP Sandomierz jest w USC Iwaniska. Można śmiało tam pytać.
Paweł
-
kasia_the_kasia
Dzień dobry,
Daję znać, że:
1. Genbaza - są akty urodzeń z lat 1878-1913 (ten ostatni niepełny), zgonów z lat 1870-1916 i 1918 oraz śluby 1894-1919.
2. AP Kielce oddz. Sandomierz - akty urodzenia 1913-1920 i zgonów 1929-1941.
3. USC Iwaniska - wszystko pozostałe. W związku z tym na przykład za dostęp do aktu urodzenia mojej babci z 1922 roku musiałam uiścić opłatę skarbową (33 zł).
Pytanie - czy jest jakiś sposób, aby uzyskać dostęp do akt sprzed ponad 100 lat, które nie są zindeksowane, bez konieczności ponoszenia kosztów finansowych?
Pozdrawiam
Kasia
Daję znać, że:
1. Genbaza - są akty urodzeń z lat 1878-1913 (ten ostatni niepełny), zgonów z lat 1870-1916 i 1918 oraz śluby 1894-1919.
2. AP Kielce oddz. Sandomierz - akty urodzenia 1913-1920 i zgonów 1929-1941.
3. USC Iwaniska - wszystko pozostałe. W związku z tym na przykład za dostęp do aktu urodzenia mojej babci z 1922 roku musiałam uiścić opłatę skarbową (33 zł).
Pytanie - czy jest jakiś sposób, aby uzyskać dostęp do akt sprzed ponad 100 lat, które nie są zindeksowane, bez konieczności ponoszenia kosztów finansowych?
Pozdrawiam
Kasia