Tales,hydrops,pisarz stodulny-proszę o wyjaśnienie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tales,hydrops,pisarz stodulny-proszę o wyjaśnienie
Szanowni Państwo!
Bardzo proszę o wyjaśnienie:
w aktach ślubu z 1840r. widniej zapis w j. polskim: possesor, kommiparz, pisarz stodulny oraz co oznaczają wyrazy pisane w j. łacińskim: tales, hydrops.
Mam jeszcze jedną prośbę, gdzie mam szukać "więziony we Wronkach i stracony wyrokiem Sądu w Poznaniu w 1943r. za przynależność do organizacji".
Pozdrawiam
Anna
Bardzo proszę o wyjaśnienie:
w aktach ślubu z 1840r. widniej zapis w j. polskim: possesor, kommiparz, pisarz stodulny oraz co oznaczają wyrazy pisane w j. łacińskim: tales, hydrops.
Mam jeszcze jedną prośbę, gdzie mam szukać "więziony we Wronkach i stracony wyrokiem Sądu w Poznaniu w 1943r. za przynależność do organizacji".
Pozdrawiam
Anna
- Aftanas_Jerzy

tales,hydrops,pisarz stodulny-proszę o wyjaśnienie
Łacińskie słowa przetłumaczy lepszy znawca. Podaje znaczenie pozostałych terminów:
1. possesor (współcz. posesor) - właściciel lub dzierżawca posesji (posiadłość, nieruchomość, plac z domem...)
2. kommisarz - administrator, rządca (błąd w odczycie)
3. rodzaj pisarza prowentowego, zajmujący sie spisywaniem dochodów i rozchodów zboża (pisarz stodolny),inny rodzaj to pisarz gorzelniany, itp, Prowadził księgi gospodarcze i dozorował robotników. W większosci przypadków pisarz był tylko pomocnikiem rządcy lub administratora, tj. ekonomem.
1. possesor (współcz. posesor) - właściciel lub dzierżawca posesji (posiadłość, nieruchomość, plac z domem...)
2. kommisarz - administrator, rządca (błąd w odczycie)
3. rodzaj pisarza prowentowego, zajmujący sie spisywaniem dochodów i rozchodów zboża (pisarz stodolny),inny rodzaj to pisarz gorzelniany, itp, Prowadził księgi gospodarcze i dozorował robotników. W większosci przypadków pisarz był tylko pomocnikiem rządcy lub administratora, tj. ekonomem.
Ostatnio zmieniony pn 28 lis 2011, 20:00 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Hydrops to wodna puchlina, talus to kość skokowa, nie znalazłam słowa "tales", posesor to termin prawniczy, inaczej arendarz czyli dzierżawca jakichś dóbr, dobrze byłoby zobaczyć ten tekst.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Aftanas_Jerzy

Słowo 'tales' kojarzy mi się tylko z matematykiem greckim Talesem z Miletu. Najlepiej będzie posłuchać rady kolegi jw i podać link do skanu tego tekstu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Dobry Wieczór
W związku z tym, że w tekście występują zwroty medyczne,
nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyraz tales był nimi związany.
Zwrot tales występuje w słownictwie aptekarskim.
Oznacza:
- dane takie
- daj takich
W domyśle: w ilości, dawki
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
W związku z tym, że w tekście występują zwroty medyczne,
nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyraz tales był nimi związany.
Zwrot tales występuje w słownictwie aptekarskim.
Oznacza:
- dane takie
- daj takich
W domyśle: w ilości, dawki
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Jeśli to ma być przyczyna zgonu to raczej tabes - uwiąd (słowo wieloznaczne, mogące wtedy określać kilka chorób wyniszczających).
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Witam!
Jeśli: tabes - uwiąd to łączy się z hydrops - wodna puchlina, czyli byłaby to przyczyna zgonu.
Pozdrawiam
Juszyba

Jeśli: tabes - uwiąd to łączy się z hydrops - wodna puchlina, czyli byłaby to przyczyna zgonu.
Pozdrawiam
Juszyba
Witam wszystkich bardzo mile i bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna