Kulwicki

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Kulwicki

Post autor: JarekK »

Witam,
znalazłem w "INDEKS NAZWISK - Herby szlacheckie Rzeczypospolitej Obojga Narodów - K - Tadeusz Gajl"
Kulwicki h. Brodzic
oraz w
"Zbiór nazwisk szlachty z opisem herbów własnych familiom zostaiącym w Krolestwie Polskim, i Wielkim Xięstwie Litewskim / przez Piotra Nałęcza Małachowskiego ułożony, poprawiony, pomnożony i powtórnie do druku podany"
kulwicki w Sandomirskim &c. kulwiec herbu Brodzic

i mam w związku z tym pytania
1. co oznacza "&c."
2. co dalej mogę zrobić? Gdzie szukać jaki to Kulwicki był herbu Brodzic?

Pozdrawiam
Jarek Kulwicki
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Kulwicki

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Jest wielce prawdopodobne, że ród Kulwickich h. Brodzic pochodzi od Kulwieców (Kulwiec v. Kulwieć) h. Brodzic. Kulwiccy byli w sandomierskim (np. wg. Małachowskiego) i kojarzą się z Kulwiecami h. Brodzic (stąd prawdopodbnie znak &c. z łac. et cetera)- chociaż sam Małachowski tego skrótu nie wyjaśnia w legendzie. Niesiecki używa w tym miejscu itd.
U Kulwiców Uruski wymienia Romualda syna Onufrego wylegitymowanego w Cesarstwie w r. 1847 zapisanego do ksiąg szlachty grodzieńskiej. Chociaż byli też inni Kulwiecowie h. Ginwił (spokrewnieni z Giedroyciami) oraz h. Hipocentaur i h. Łabędź.
W związku z powyższym ja bym zaczął poszukiwania od Kulwiców h. Brodzic a konkretnie od Onufrego i Romualda jeśli tacy figurują w dokumentach rodzinnych.
Pozdrawiam Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”