Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.

Post autor: Morawicka_Justyna »

Witam
Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość
I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad Naprawdę watro wydać w takiej czy innej formie :)
Obrazek

Pozdrawiam
Justyna
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Justynko,
gratulacje, chciałabym chociaż przejrzeć.
Czekam na tom II, po mieczu czyli Morawickich. Będzie?
Ściskam
Bożenna
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witam Justyno!

Moje szczere gratulacje. Rodzina z pewnością jest z ciebie dumna, a pamięć o rodzie nie zaginie.

Czy jest możliwośc zakupu tej publikacji? Chętnie się z nią zapoznam.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Justynko , także dołączam się do gratulacji i naprawdę podziwiam Was oboje by mieć czas na zbieranie dokumentów z genealogii żeby wydać książkę , a to bardzo trudne , bo musi być oparte o wiarygodne źródła , a jednocześnie wychowywać trójkę małych dzieci , to jest sukces i jak trzeba umieć to wszystko połączyć ,taki przykład godny do naśladowania ; pozdrawiam -Julian
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Od 2 dni jestem szczęśliwą posiadaczką książki Justynki i Mariusza - pięknie wydanej, niezwykle bogatej w bibliografię i czarujące stare zdjęcia - publikacji - za mną na razie tylko pobieżna lektura (z braku czasu), ale znając profesjonalizm i solidność Justynki - myślę, że lektura sprawi mi dużo przyjemności.

Justynko, Mariuszu !
jeszcze raz gratuluję ;)

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”