Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość
I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad Naprawdę watro wydać w takiej czy innej formie

Pozdrawiam
Justyna