Ocalić od zapomniania

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Ocalić od zapomniania

Post autor: Zubrzak »

Witam

W albumach fotograficznych naszych dziadków i babć znajdują się niejednokrotnie zdjęcia z przedszkoli, szkół, komunii, ważnych uroczystości z życia wsi, miast i miasteczek. Często nasi seniorzy są ostatnimi osobami, które jeszcze pamiętają jakie osoby znajdują się na zdjęciu i jakich wydarzeń dotyczą. Czasami te nazwiska możemy przeczytać na odwrocie. Za kilka lat może być za późno, a dla wielu tych co nie mają w ogóle zdjęć dziadków czy ich rodzeństwa może okazać się że u kogoś obcego znajduje się taki właśnie skarb. Proponuję aby można było stworzyć stronkę (aby nie "zaśmiecać" strony genealodzy.pl) na której z podziałem geograficznym , z przybliżonym chociażby rokiem i nazwiskami znanych osób ze zdjęć zamieszczać w necie. By pamięć nie zaginęła. Po spodem zamieszczam link do zdjęcia z podstawówki mojej babci i jej siostry bliźniaczki z Będzina-Grodźca. Znając życie 70-80% osób z tego zdjęcia już niestety nie żyje.

https://picasaweb.google.com/1092199374 ... 6636281170

Pozdrawiam serdecznie Przemysław Zubrycki
lidia74

Sympatyk

Ocalić od zapomniania

Post autor: lidia74 »

Witam
Pomysł bardzo dobry, ale..... zawsze jest jakieś ale.., trzeba chętnej osoby do stworzenia i poprowadzenia tej strony. Jest parę stron prywatnych ze zdjęciami ale czasem nie wiadomo jak to ugryźć, że tak powiem, bo nawet nie ma przybliżonuch miejscowości zrobienia zdjęć nie mówiąc już o osobach. Trzeba by reklamki oczywiście stronki żeby w jak najwięcej osób o niej wiedziało.
Mam również w swoich zborach fajne zdjęcia na których nie znamy osób z nazwiska, choć wiemy gdzie i kiedy bylo zrobione, ale osoby rozpoznane już niestety odeszły.
Więc taka ogólnodostępana stronka do której łatwo trafić byłaby bardzo fajna, ale oczywiście trzebaby było zrobić to z głową- podzial na województwa ,miejscowości- na podobę indeksacjiw genealogach, czy ptg.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”