Ojciec pana młodego świadkiem? 1785 r.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Podczas przeglądania metryk natrafiłem na taki właśnie przypadek, jednak nie mam 100% pewności czy rzeczywiście chodzi o ojca czy osobę o takim samym nazwisku i imieniu? Czy spotkaliście się może z taką sytuacją?

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze jest to mozliwe, mam pare takich przypadkow u siebie, np. podczas slubu ojciec i stryj zglaszaja jako swiadkowie slub, dodatkowo wielorotnie spotykalam sie ze nawet dziadkowie byli chrzestnymi.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Prawo kanoniczne tego nie zabrania patrz http://archidiecezja.lodz.pl/prawo.html. Są jednak wymagania kościelnych przepisów szczegółowych :
W Kościele łacińskim uważa się zazwyczaj, że sami małżonkowie jako szafarze łaski Chrystusa udzielają sobie nawzajem sakramentu małżeństwa, kapłan jest jedynie tzw. urzędowym świadkiem sakramentu. Oprócz świadka urzędowego wymagana jest obecność dwóch świadków cywilnych.

Świadkami cywilnymi ślubu kościelnego powinni być katolicy, żyjący zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania. W niektórych parafiach proboszcz może żądać okazania świadectw bierzmowania świadków.

Proboszcz parafii, w której odbył się ślub, zobowiązany jest do odnotowania tego faktu w księdze zaślubionych. Zapis winien objąć dane personalne stron, świadka urzędowego oraz zwykłych świadków, poza tym, miejsce i datę zawarcia związku małżeńskiego. Fakt zawarcia małżeństwa musi być odnotowany również w księgach ochrzczonych każdej ze stron.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

Również mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to możliwe. Ja właśnie dopisuję do swojej genealogii ślub wdowca z 1815 r., na którym świadkował jego syn z pierwszej żony, wyraźnie nazwany synem wstępującego w związek małżeński.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”