Podole

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marszycki

Sympatyk

Podole

Post autor: Marszycki »

Szukam informacji na temat podolskiej linii rodu Bandrowskich,Adamskich i Chmielnickich.Poszukuje takze inf.na temat rodziny Łagudza.
Na wółyniu i także Podolu poszukuje Marszyckich-szczególnie inf.o Sebastianie Marszyckim.

Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Podole

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witam Panie Stefanie!
Dawnośmy się nie słyszeli :)
Zawsze będę pamiętał Pana gotowość do pomocy rodzinom z USA poszukującym swoich rodzinnych korzeni na południu Polski, jeszcze raz dziękuję za Pana pomoc, i prosze braci z PTG i wszystkich o wszelką możliwą pomoc dla Pana.
Z życzeniami najlepszych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku,
Tadeusz Wysocki
Warszawa
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Marszycki

Sympatyk

Podole

Witam i ja.
Dziekuję za zyczenia.Także życze Panu wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt i nadchodzącego N.Roku.
Jeżeli zaś chodzi o południowa Polskę to proszę jak w dym.Jak dam radę pomogę!
Cały obecny rok jeździlem po małopolskich i podkarpackich parafiach.
Stefan
Józef1954

Podole

Post autor: Józef1954 »

poszukuję rodziny Kuziów z Buszcze pow Brzeżany woj tarnopolskie
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Re: Podole

Post autor: Kornelia_Major »

Tad-TadeuszWysocki pisze: i prosze braci z PTG i wszystkich o wszelką możliwą pomoc dla Pana.
Z życzeniami najlepszych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku,
Tadeusz Wysocki
Warszawa
Oczywiście na moja pomoc możesz liczyć.
Tadeuszu nie moge do Ciebie dotrzec przez priv.
Pytanie zadaje na forum:czy w parafii Stanowiska Wysoccy to Twoi?

pozdrawiam - Kornelia
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Wtam Cię moja ulubiona krajanko z Kunowa, sama wiesz, że posiadanie tych samych genów z Kunowa zobowiązuje! :)
Kornelio, jeszcze nie mam sygnału, żeby moi Wysoccy sięgali do parafii Stanowiska, na dziś jestem w fazie zbierania bardzo różnych informacji o moich Wysockich z tego bardzo starego miasteczka Kunów nad rzeką Kamienną, teczka rośnie, czekam też na przesyłkę z USA, moi przyjaciele z genforum amerykańskiego pomagają mi dotrzeć do Instutu Polonii Amerykańskiej w Nowym Jorku, wyobraź sobie, że tylko tam przetrwała biografia brata mojego pradziadka - to Jordan Czeslaw Wysocki, który za Powstanie Styczniowe zmuszony został do emigracji do Paryża, w końcu osiedlił się w Argentynie, i został tam sławnym kartografem i geografem, też twórcą wielu sławnych ogrodów, w tym ogrodów Palermo w Buenos Aires, i wyobraź sobie geografię studiował no... w naszych Kielcach!. Jego biografia może być tak ważna w pisaniu genealogii o Wysockich i o Kunowie, ponieważ moje rodzinne dokumenty WSZYSTKIE spłonęly z drewnianym domem w Kunowie (za kościołem pod górkę) zaraz po II wojnie światowej, nic nie zostało, na szczęście Tata Jan Marian Wysocki (partyzant z Kunowa) zostawił spisaną przez swoim odejściem rodzinną notatkę o naszych przodkach, ale tylko ogólnie, z pamięci dziadka.
A teraz sama wiesz, jak serce drga, kiedy po wielu latach, w wolnej Polsce, jest szansa, żeby historię rodziny opisać (czeka strona mamy Haliny z Kunowa z domu Słotwińska sv Myszkowska), te wszystkie najlepsze wartości w krwi naszej zebrać, a i coś może napisać więcej o Kunowie i życiu przodków z danych wieków (nasz brat z PTG Krzych Fornalski (jego kapitalna praca z mikrofilmowaniem wszystkich ksiąg parafialnych Kunowa!) już czeka na pierwsze opracowanie o Wysockich i kamieniarstwie z Kunowie w XIX wieku (no kto wie, że kamień najstarszej rzeźby ulicznej Warszawy na Krakowskim Przedmieściu - po kolumnie Zygmunta! - pochodzi ze słynnych kamieniołomów w Kunowie?!), plus potem np. wszystkie główne elementy rzeźbiarskie Mostu Kierbedzia, itd.
Ja czekam na tę biografię, ciekawe czy ona da mi ślad, skąd z kresów pochodzili moi Wysoccy, którzy zmuszeni zostali za udział w kampanii napoleońskiej do wyjazdu do kongresówki, i osiedlili się w Kunowie (u rodziny tam już zamieszkującej?), tata zostawił ślad pamięci pradziadów, że pochodzili z miejscowości "Wysock, Wysocko, ..." w okolicach Lwowa?, tyle pytań...
A pierwsza historia mojej rodziny jest tu, po angielsku i po polsku, aby szukać info po świecie i w kraju:
http://www.narodowa.pl/Pamietniki/29/eksponat.htm
Kornelio,
od 2008 zabieramy się za opisanie Kunowa i okolic w dawnych wiekach? Tu nie chodzi o opisania stricte historyczne, bo takowe już są, ja optuję jak wielu z nas za genealogią i co za tym idzie Historią z punktu widzenia rodziny, taką bardziej ludzką, oddającą życie, zwyczaje i najlepsze wartości naszych dziadów, pradziadów, itd., przekazaną nam we krwi i w genach naszch.
To jest to co mamy zachować dla nas, naszych dzieci, i wszystkich następnych pokoleń. Młodzi odurzani są fobiami naszej współczesnej cywilizacji, internet nieźle tu miesza, dajmy im to coś, co jest ponad to wszystko.
Niby proste, a do niewielu to dociera.
Twój "Kunowiak" Tadeusz Wysocki
http://www.narodowa.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Re Podole

Post autor: Kornelia_Major »

Witaj Tadeusz,
mam w moim indeksie z Cmentarzy w Chicago też Wysockich
przejdzmy na priv : nelia@op.pl
Kornelia
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Re Podole

Witaj Kornelio,
Zabieganie wczoraj i dzisiaj, przepraszam za brak odpowiedzi, jutro przechodzę na priv, OK?
Choć ja w mojej linii Wysockich nie mam emigrantów do USA, był tylko wuj George Pruski z San Diego California, Kornelio, oto mała rodzinna anegdotka dla trochę przedświątecznego uśmiechu, oto pamietam, że wuj George Pruski był w Polsce ok. roku 1960 (pochodził z Kunowa?), i w Wilanowie odwiedził moją mamę Halinę i siostrę Barbarę, ja miałem ok. 10 lat, bieda w komunie była niezła, wuj błagał mamę, aby zgodziła się na mój wyjazd do USA na wychowanie i wykształcenie przez niego, mama się za Boga nie zgodziła, no i ostało mi sie w Polsce, i teraz mam przyjemność być na tym świetnym genforum jako Polak, na miejsce kowbojowania w USA! :)
Podobno bardzo szczęśliwa jest moja żona, bo inaczej nie miałaby szans mnie spotkać, ha ha!
A adres wuja a Ameryce jest tu, ostały się po nim znaczki, które przez wiele lat zbierałem:
http://www.narodowa.pl/Znaczki/01/glowy5.htm
Do zobaczenia!
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
motto:
Igor

Szukam rodziny Kuziów

Post autor: Igor »

Jestem wnuczkiem Grzegorza Kuziów.Jego dziadek Michał Kuziów został zamordowany w 44r.Mój dziadek poznał niedawno rodzinę z Brzeszczy!!
Jeśli chce pan się dowiedzieć więcej prosze o wejście na swoje prywatne wiadomości ponieważ wysłałem dane kontaktowe!!
Wiadomość do Józef1954
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Szukam informacji rodzinnych

Drogi Stefanie,
Witaj raz jeszcze.
Chciałbym w czymś pomoc w Twoich poszukiwaniach, na dziś jedno pytanie:
Czy przeglądałeś herbarz Niesieckiego (Lipsk 1839)?. Według mnie dla wielu z nas to jeszcze nieodkryte bezcenne źródło opisania rodzin polskich z dawnych wieków i ich życia, tamże można odnaleźć część z Twoich zacnych nazwisk rodowych, już podaję Ci link do całej treści on-line! podanego przez naszego Przemka Kisielewskiego w jego "Biblioteka Kresowa Potyczki z Genealogią", kliknij na "Na półkach w polskich bibliotekach cyfrowych" i potem na tomy herbarza:
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... index.html
Przy tym można spędzic całe święta! :)
Wielu radości Ci życzę odkrywania genealogii i historii naszych rodzin i wszystkiego tego co przekazali nam nasi przodkowie we krwi i w genach naszych. Dla wielu naszych znajomych to jeszcze "tabula rasa" i "tracenie czasu", ale miejmy nadzieję, że i na nich przyjdzie czas i pora nie tylko na gromadzenie rzeczy, ale i na te wartości życia najwyższe.
Spokojnych Świąt,
Tadeusz
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Cieszę się, że ludzie piszą tak miło o naszej Bibliotece Zasobów Kresowych.
Zgadzam się w zasadzie z każdą pochwałą :wink:
Sprawcą opublikowania Herbarza Niesieckiego na swojej stronie jest mój partner "in crime" Waldemar Stankiewicz.
Wszystko inne jest prawdziwe.
Podrawiam
Przemek
Marszycki

Sympatyk

Nie wiem czy list poszedł bo go nie widzę wiec raz jeszcze
Dziekuje za namiary na Bibliotekę!Herbarze znam ale widze tu wiele ciekawych pozycji.
Czy ktos z Forumowiczów moze pomóc mi w USa/Ellis I./?
Stefan
ps.mówiłem Panu ze Wysoccy byli na slubie brata mojej babci na Wołyniu w 1926 roku w Dębowej Karczmie koło Beresteczka?
Marszycki

Sympatyk

1926 Wołyń-Dębowa Karczma

Zdjecie slubne ze slubu brata mojej babci.
Oprócz rodziny:
Stanisława Konopkowa z Wojciechowskich,
Wincentyna Wojciechowska,
Stefania Wysocka,
Aleksander Ukraiński,
Zawilscy,
Wysocki Antoni, Helena Mrów. z Wysockich,
P. Podbielska i sędzia Podbielski,
ks.Wiktor Oraczewski.
malinowska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: malinowska »

Józef1954 pisze:poszukuję rodziny Kuziów z Buszcze pow Brzeżany woj tarnopolskie
Proszę o sprecyzowanie , Kuziów czy Kuź ?
Bogna
Julia1988

Post autor: Julia1988 »

Witam . Poszukuję informacji o Wincentym Rogowskim z Gródka Podolskiego ,powiat chmielnicki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”