Witam!
W spisie ludności za rok 1854 w Warszawie znalazłam najprawdopodobniej moją prababcię. Jeżeli to rzeczywiście ona to miała wtedy 16 lat i nie zamieszkiwała już z rodzicami (brak innych osób o tym samym nazwisku w tym domu). Czyli mój wniosek, że rodzice mogli już nie żyć, a prababcia przy źródle utrzymania ma napisane "młodsza". Za mało wiem o realiach tamtych czasów.
I drugie pytanie o parafię ulicy Miodowej w Warszawie (nr 495 - Pałac), bo może mnie ona doprowadzić do mojego pradziadka. Pozostałe dane w księdze adresowej się zgadzają.
Będę wdzięczna za odpowiedź, a sama mogę się zrewanżować pomocą w tłumaczeniu akt z języka rosyjskiego, bo mam już trochę doświadczenia.
Pozdrawiam
Dorota
Znaczenie wyrazu "młodsza"
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Witam
Pytanie drugie
Przypuszczam że chodzi tu o Pałac Teppera (potem Grabowskiego). Był on w obrębie Parafii Przemienienia Pańskiego, ul. Miodowa 13.
Pozdrawiam, zelmir
Pytanie drugie
Przypuszczam że chodzi tu o Pałac Teppera (potem Grabowskiego). Był on w obrębie Parafii Przemienienia Pańskiego, ul. Miodowa 13.
Pozdrawiam, zelmir
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
- dorocik133

Witam!
"Młodsza" oznaczało młodszą pomoc.Np kucharka,pokojówka,służąca pełniące funkcję "kierowniczą" miały do pomocy "młodsze".
pozdrawiam,Ewa
"Młodsza" oznaczało młodszą pomoc.Np kucharka,pokojówka,służąca pełniące funkcję "kierowniczą" miały do pomocy "młodsze".
pozdrawiam,Ewa
- dorocik133

Dziękuję bardzo, to by się zgadzało, bo później w wieku 20 lat była już służącą ale nie wiem, czy pod tym samym adresem (musiałabym sprawdzić)
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota