Znaczenie wyrazu "młodsza"

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
W spisie ludności za rok 1854 w Warszawie znalazłam najprawdopodobniej moją prababcię. Jeżeli to rzeczywiście ona to miała wtedy 16 lat i nie zamieszkiwała już z rodzicami (brak innych osób o tym samym nazwisku w tym domu). Czyli mój wniosek, że rodzice mogli już nie żyć, a prababcia przy źródle utrzymania ma napisane "młodsza". Za mało wiem o realiach tamtych czasów.
I drugie pytanie o parafię ulicy Miodowej w Warszawie (nr 495 - Pałac), bo może mnie ona doprowadzić do mojego pradziadka. Pozostałe dane w księdze adresowej się zgadzają.
Będę wdzięczna za odpowiedź, a sama mogę się zrewanżować pomocą w tłumaczeniu akt z języka rosyjskiego, bo mam już trochę doświadczenia.
Pozdrawiam
Dorota
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam

Pytanie drugie

Przypuszczam że chodzi tu o Pałac Teppera (potem Grabowskiego). Był on w obrębie Parafii Przemienienia Pańskiego, ul. Miodowa 13.

Pozdrawiam, zelmir
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Wielkie dzięki, będę tam szukać

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Witam!
"Młodsza" oznaczało młodszą pomoc.Np kucharka,pokojówka,służąca pełniące funkcję "kierowniczą" miały do pomocy "młodsze".

pozdrawiam,Ewa
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję bardzo, to by się zgadzało, bo później w wieku 20 lat była już służącą ale nie wiem, czy pod tym samym adresem (musiałabym sprawdzić)
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”