Prośba o pomoc w ustaleniu gdzie dalej poszukiwać przodków.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ewab.

Sympatyk
Adept

Post autor: ewab. »

Archiwum w Siedlcach przysłało mi po przeprowadzeniu kwerendy 2 metryki urodzenia sióstr mojej praprababki: Tekli i Józefaty ELWICH, ale niestety nie metrykę samej praprababki Joanny Elwich, chociaż o tę metrykę właśnie prosiłam.
Aż mnie dziwi, bo wg tych właśnie przysłanych metryk, różnica wieku między siostrami to 3 lata, więc myślę, że i metryka praprababki powinna też tam być. Może te metryki to taka zachęta ze strony AP w Siedlcach, żeby zacząć nową kwerendę? :wink:

Jak krótko zajmuję się poszukiwaniami i nie za bardzo umiem jeszcze szukać w zindeksowanych metrykach.
Siostry mojej prapra urodziły się w Józefowie, a parafia chyba Czerwonka Liwska, w latach 1835 - 1937. Moja prapra w 1832. Potem rodzina mieszkała w Wiktoryi / Pniewnik. Czy gdzieś mogę sama poszperać? Nie umiem jakoś nic znaleźć i będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i rady.
Pozdrawiam
Ewa Burba
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

mysle, ze wykazali maksymalnie dobrą wolę -- mogli odpisać, że metryki poszukiwanej osoby nie znaleziono i JUŻ.

powodów nieznalezienia moze byc kilka:
1. pra...prababka urodzila sie w innej parafii (rodzina mogla zmienic miejce zamieszkania)
2. ... został ochrzczona w innej parafii (mozesz poszukac w parafii gdzie urodzila sie jej matka -- jesli pochodzila z innej parafii). Przeważnie kobieta przenosiła się po ślubie do domu męża (bywało że to inna parafia), a moglo sie zdarzyc ze czekano z chrzcinami na jakas okazje rodzinna. Np. moj ojciec zostal ochrzczony dopiero po roku od urodzenia wlasnie w rodzinnej parafi jego matki (Ojciec urodzil sie zupelnie gdzie indziej).
3. szukano w zbyt wąskim przedziale czasowym
4. nazwisko zapisano błednie lub nieczytelnie, tak że osoba robiąca kwerędę nie mogła zakwalifikować zapisu jako interesującego.
5. poszukiwano wpisu na podstawie indeksu, a nie przegladając całą księgę -- stosunkowo często zarzały się błędy w indeksach
6. mogła urodzić się jako nieślubna (pod nazwiskiem swojej matki), a potem zostać uznana przez ojca (już męża)

rożnica wieku między ZNALEZIONYMI siostrami 3 lata, a jak sie to ma do roku urodzenia twojej pra...babki?
czy wiesz jaka była kolejność urodzeń?

pozdr WM
ewab.

Sympatyk
Adept

WM
Bardzo dziękuję za informację. Moja praprababka urodziła się 3 i 5 lat przed swoimi siostrami, tj w 1832r.. Myślę, że była pierwszym dzieckiem, bo jej matka miała wtedy 22 lata. Ale gdybać to mogę w nieskończoność. No nic napiszę do AP Siedlce i poproszę jeszcze raz. Może coś się uda. Nie mam niestety pojęcia gdzie urodziła się jej matka, a tym samym nie znam parafii.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź.
Seredcznie pozdrawiam :)
ewab.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ewo,

może poproś o kopię skorowidza urodzeń za rok 1832, jeśli ten rok jest pewnikiem i może dodatkowo za 1833.
Kiedyś miałam podobne doświadczenie szukając metryki urodzenia przodka - z AP otrzymałam negatywny wynik kwerendy. Po zamówieniu skorowidza urodzeń okazało się, że pra...dziadek został zapisany pod nazwiskiem panieńskim matki.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
ewab.

Sympatyk
Adept

Dzięki Aneto za podpowiedź. Tak właśnie zrobię i jutro do AP w Siedlcach napiszę. Oby się udało.
Serdeczności
ewab.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie dowierzasz wynikowi kwerendy w AP -zamów mikrofilmy - toż są
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =czerwonka
do najbliższego AP i przejrzyj akty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ewab.

Sympatyk
Adept

Włodku, bardzo dziękuję za info. Szczerze mówiąc pojęcia nie miałam, że tak można zrobić.
Żeby za długo nie marudzić, czy te miktofilmy mogę zamówić np na adres AP Krzywe Koło lub ADW-P?
Pozdrawiam
ewab.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

na Krzywe Koło - tak
do diecezjalnego/prywatnego nie
być może będzie można do sieci bibliotek (tych co mają czytniki i takich główniejszych) ale to "naródgenealogiczny" musi w NDAP-ie ponaciskać na ruch w tym kierunku
wtedy i do narodowej i do BUW i innych otwartych czasem i do 23:00 i w weekendy
ale powtarzam - bez pokazania, że "nam" zależy na takim zwiększeniu dostępności - bez sygnałów od wielu osób - pozostawiając to "ustom reprezentantów" - będzie trudniej i na pewno dłużej
pozdrawiam
ewab.

Sympatyk
Adept

Czy ktoś z "narodu genealogicznego" już naciskał na zwiększenie dostępności w NDAP-ie? Czy na forum był już taki wątek?
Ja mogę naciskać, tylko czy nie będę jedyną przedstawicielką "narodu genealogicznego"? Lepiej wg mnie na czymś się oprzeć.
Poza tym jak mocno można naciskać, żebym nie przesadziła. :wink: Czasami się zapędzam - jak mnie "poniesie"
pozdrawiam
ewab
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

kwestia sieci udostępniania mikrofilmów z zasobów AP była poruszona m.in. na niedawnym spotkaniu na Krzywym Kole
nie wpuszczam Cię (i innych) w rejon dziewiczy
ale czy i kiedy się to przekuje w decyzje (i jakie? tzn jak duża sieć bibliotek) to zależy od zainteresowania
bo jedna rzecz, gdy ja mówię, że według mojej oceny takie poszerzenie byłoby mile widziane, druga jeśli Prezes PTG popiera, a zupełnie inna, jeśli potencjalni użytkownicy otwarcie i tłumnie się deklarują
jak i gdzie?
jeśli są zdeterminowani i chętni to sposób znajdą - watek na forum nie jest trudno założyć
ja tu "ukrywam" info tylko dlatego, żeby nie okazało się, że jestem jedynym/jednym z niewielu zainteresowanych, proponujących, czy wręcz naciskających

jest potrzeba- wyraźcie to w najwygodniejszej formie
nie chodzi, że poniesie czy nie poniesie
ot- inaczej uruchamia się kolejny kanał dystrybucji (nawet w biznesie) jeśli jest 10 zainteresowanych inaczej, gdy tysiąc
a tu inaczej niż w biznesie komercyjnym - nikt badania rynku nie zamówi
jak się "samo zrobi" to będzie
jak nie - to nie będzie argumentu za
ewab.

Sympatyk
Adept

Postaram się jutro założyć nowy wątek. Muszę przemyśleć. Obawiam się, że przy moim małym doświadczeniu genealogicznym mogę wypaść "blado" w żądaniach i oczekiwaniach.
pozdrawiam
ewab.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”