Radziwiłłowie - okolice Stołpc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu jednego z problemów z którym walczę w trakcie moich badań. Otóż mój prapradziadek Józef Januszkiewicz, mieszkający w Tatarszczyźnie, niedaleko Rubieżewicz, powiat stołpecki był szalchcicem - ród Januszkiewiczów herbu Lubicz. Potwierdzają to zarówno podania rodzinne jak i moje własne badania. Jego matka natomiast według przekazów rodzinnych miała pochodzić od Radziwiłłów. Sama genealogia Radziwiłłów myślę jest dość skomplikowana ale też dobrze poznana. Czy ktoś mógłby mi pomóc, gdzie można by poszukać dowodu na takie pokrewieństwo (związek Januszkiewicza z Radziwiłłówną)? Księgi metrykalne raczej odpadają z racji tego, że znajdują się w archiwum w Mińsku, może jest jakaś prostsza metoda? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Michał Grygorewicz
Ostatnio zmieniony pn 12 gru 2011, 16:24 przez m_gry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam m_qry! ( w zasadzie gdy ktoś się wstydzi swojego imienia i nazwiska nie powinienem odpowiadać, no ale ... w drodze wyjatku)
Zakładam, że nazwisko jest Januszkiewicz - notowane w 1460 r od proptoplasty o imieniu Januszko. Jego syn Fedko był min. marszałkiem Ziemi Wołyńskiej o czym świadczą wpisy do Metryk Litewskich w 1528 r. Wilhelm, Antoni i Józef tj. prawdopodobnie prapradziadek o którym Pan wspomina wylegitymowali się w Królestwie w 1858 r. Józefa matką była Magdalena Ożyńska ojcem zaś Ludwik. Musi Pan teraz sprawdzić czy Magalena Ożyńska miała jakieś powiązania z Radziwiłłami.
Pozdrawiam Jerzy :D
PS. Ożyńscy o ile ja wiem pisali się od wsi Ożajka w kowieńskim. Wylegitymowali się (46 osób) w 1857-1866 w Cesarstwie.
Ciekawostką jest jednak, że Eustachy Januszkiewicz w roku 1831 będąc na emigracji we Francji poślubił Eugenię baronówną Larischówną. Podejrzewam, że stąd całe zamieszanie ..
( 4 zmiany z powodu tzw. literówek )
Ostatnio zmieniony pn 12 gru 2011, 16:11 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 4 razy.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za podpowiedzi, może po przejrzeniu wszystkich stron coś się rozjaśni. Józef żył w latach 1864-1936, więc nie pasuje do listy wylegitymowanych. Co do braku podpisu - pardon, mój błąd :)
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Panie Michale!
Dopiszę sobie to w formie luźnej uwagi. Ponieważ pisze Pan, że Pana ród Januszkiewiczów był herbu Lubicz.
Też się zastanawiałem czy ww Józef syn Ludwika i Magdaleny mógł być Pana prapradziadkiem. Gdyby założyć po 35 lat na pokolenie i datę urodzin Pana dziadka na rok ok. 1820 to pradziadek Pana musiłaby przyjść na świat ok. roku 1855, dziadek ok r. 1890, ojciec ok. 1925 a Pan ok r. 1960, czyli dzisiaj miałby Pan ok 51 lat. Nie mniej skoro twierdzi Pan, że Pana prapradziadek żył w latach 1864- 1936, to ja mam inną sugestię. Otóż w rodzie Januszkiewiczów herbu Dąbrowa (także z Ziemi Kowieńskiej) jest jeszcze jeden Józef, którego lata pasowałyby do okresu wspomnianego przez Pana. Ten Józef był synem Piotra (którego ojcem był Jan). Pozdrawiam Jerzy
PS. Przeglądałem wiele herbarzy i mogę Pana zaręczyć, że ten sam ród potrafił się czasami legitymować się różnymi herbami, stąd moja sugestia, że interesujący Pana ród Januszkiewiczów jest herbu Dąbrowa, a nie Lubicz. Tu natomiast nic mi nie wiadomo o powiązaniach (po kądzieli) z Radziwiłłami.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję, trafna sugestia, może założenie herbu było błędne i stąd brak wyników w poszukiwaniach. Gdzie można znaleźć informacje o Januszkiewiczach h. Dąbrowa, o których Pan pisze?
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Metryki Litewskie. Nie mniej wydaje mi się, że należałoby najpierw w rodzinnych dokumentach sprawdzić, czy miał Pan 4xpradziadka Jana i 3xpradziadka Piotra, który miał syna Józefa w przeciwnym wypadku będzie to przypasowywanie przodków 'na siłę' dla swoich potrzeb. Podobnie zresztą jak szumny tytuł tego wątku 'Radziwiłłowie okolice Stołp'. Wiadomo bowiem, że Stołpy były kiedyś w posiadaniu Radziwiłłów i nie tylko, ale nie oznacza to wcale, że któryś z Januszkiewiczów miał żonę z tego rodu, tym bardziej, że z akt mińskich wynika, fakt posiadania, przez Januszkiewiczów folwarku Bojary (Oszmiana), a tych w słowniku Geograficznym znajdzie Pan wiele. Reasumując w genealogii nigdy nie wolno, 'naginać' (naciągać) faktów historycznych po to tylko by zadowolić własną próżność (do której zresztą wszyscy poszukiwacze są nadzwyczaj skłonni). Pozdrawiam Jerzy :wink:
PS. Był jeszcze na Wołyniu trzeci ród Januszkowiczow herbu Rola ...
Przy Pana wiedzy lepszym tytułem wątku byłby na początek taki tytuł 'Poszukuję informacji o Januszkiewiczach'. Byłoby skromniej i bliżej prawdy ...
Ostatnio zmieniony pn 12 gru 2011, 22:34 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Niestety, nie wiem z przekazów ani tym bardziej dokumentów rodzinnych nic o przodkach Józefa, stąd też poszukiwania będą trudne. Jedyne pewne informacje to daty, miejsce zamieszkania i zgonu oraz imię i nazwisko rodowe żony, tak więc myślę, że będę musiał dalej szukać tylko z tą ilością danych (póki nie znajdę sposobu na dostęp do Archiwum w Mińsku).
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Polecam więc na poczatek wątek 'Szlachta Oszmiańskiego powiatu'. Może nie trzeba będzie jechać do Mińska :D
Życzę powodzenia. Jerzy
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Witam,
a może na razie nie wybierać się do Mińska, a do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie?
Jak pokazuje baza PRADZIAD, znajdują się tam różne księgi z Rubieżewicz
Rubieżewicze rzymskokatolickie egzaminy przedślubne 1910-1920, 1922-1926, 1941-1947
Rubieżewicze rzymskokatolickie małżeństwa 1919, 1923, 1924, 1928-1936, 1938-1943
Rubieżewicze rzymskokatolickie małżeństwa 1940-1941, 1947
Rubieżewicze rzymskokatolickie urodzenia 1919, 1922, 1923, 1925, 1927-1936, 1938
Rubieżewicze rzymskokatolickie urodzenia 1940, 1944-1947
Rubieżewicze rzymskokatolickie zgony 1919, 1923, 1925-1927, 1929-1936, 1938.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Zatem akt zgony pradziadka z 1936 r. (jeśli zmarł w owej Tatarszczyźnie) powinien się tam znajdować, a może w jego treści są informacje o rodzicach.
Proszę również zajrzeć do wątku pod mylącym tytułem "Spis włościan guberni podolskiej" i pójść za linkami tam wskazanymi.
z pozdrowieniami
GAFa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”