Czym zajmowali się Strażnicy Głównego Domu Badań?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krzysztofjach1

Sympatyk
Legenda

Post autor: krzysztofjach1 »

W metryce zgonu mojego przodka, sporządzonej w Warszawie w 1848 roku jest informacja, że zgon zgłosili dwaj Strażnicy Głownego Domu Badań. Czy ktoś wie, co to za zawód?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"klawisz"
...w najlepszym, najnowocześniejszym areszcie śledczym w Europie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
krzysztofjach1

Sympatyk
Legenda

Post autor: krzysztofjach1 »

W metryce przodek mój występuje jako służący na ul. Dzielnej 2361, teraz wiem ,że pod tym adresem było więzienie "Pawiak". Nie wiem jak to rozumieć, czy był więźniem, strażnikiem czy "służącym" w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Re: Czym zajmowali się Strażnicy Głównego Domu Badań?

Post autor: hniew »

krzysztofjach1 pisze:W metryce zgonu mojego przodka, sporządzonej w Warszawie w 1848 roku jest informacja, że zgon zgłosili dwaj Strażnicy Głownego Domu Badań. Czy ktoś wie, co to za zawód?
Skarbek F. 1841 - O więzieniach i stanie ich w kraju naszem (Dokończenie). Biblioteka Warszawska, T 2, s: 597-613

"Gdy najbardziej rażącem było mieszczenie więźni oskarżonych z już osądzonemi, uznał Rząd za najpierwszą potrzebę wystawienia oddzielnych więzień dla osób do badania sądowego uwięzionych. — Pierwszy zakład tego rodzaju, na zasadzie odosobnionego zamykania, zaproponowany został w Warszawie w miejscu dawnej prochowni. — Dom główny badania przy ulicy Dzielnej w r. 1830 razpoczęty, ukończony i zajęty został przez więźni w miesiącu Lipcu 1835 r., zawiera on w murach swoich 166 cel pojedynczych dla oskarżonych i 12 izb większych dla wybadanych już więźni zapadnięcia wyroku oczekujących. Instytut ten zwrócił na siebie uwagę cudzoziemców ; jest o nim zaszczytna wzmianka z dołączeniem jego planu w raporcie Inspektorów naczelnych więzień Anglii w r. 1838 Parlamentowi zdanym. Podług tego wzoru z ulepszeniami jakie doświadczenie kilkoletnie wskazało, zarządzona jest budowa trzech nowych domów badania na 2,000 ludzi każdy, w Kaliszu, w Płocku i w Siedlcach."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”