Chołoniewski; Chołojów, Wola Chołojowska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ZbyCh48

Sympatyk

Post autor: ZbyCh48 »

Witam

Poszukuję tropów na temat mojego pradziadka (ew. jego rodzeństwo) Andrzeja Chołoniewskiego, s.Marcina, ur.ok.1865 roku w Chołojowie w Galicji (woj. Tarnopol). Był wojskowym - rotmistrzem. Mieszkał w Woli Chołojowskiej (dawne osiedle Chołojowa), żona - Irena z Weremińskich. Zmarł ok. 1945-47r. w Woli Chołojowskiej. Andrzej miał trzech synów: Piotr (mój dziadek), Teodor (+Legnica) i Aleksander (prawdopodobnie Toporów), oraz trzy córki - Stanisława, Emilia, Anna.

Zbigniew Chołoniewski
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Czy możesz podać w jakim powiecie znajdował się ten Chołojów? W trakcie swoich poszukiwań natrafiłem na taką miejscowość, być może będę mógł pomóc.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam Panie Zbigniewie!
Galicyjski ród Chołoniewskich h. Korczak pochodzi od rusko-wołyńskiego rodu Myszków i taki mają przydomek członkowie tego rodu.
W herbarzu Rodzina - Uruskiego (s. 231-233) spotka Pan opis tego rodu do roku 1870.
Opis Chołojowa jest tutaj:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/624
Pozdrawiam Jerzy :D
PS. W rodzie tym oprócz szlachty byli też hrabiowie galicyjscy.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Jeśli chodzi o ten Chołojów polecam sprawdzenie zasobów Archiwum Głównego Akt Dawnych. Posiadają księgi parafii Dobrotwór, w skład której wchodził Chołojów. Co prawda posiadane zbiory swoimi latami obejmują jedynie część podanego okresu, ale może będą pomoce: http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/KMLw301.xml
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
ZbyCh48

Sympatyk

J.Szczerbiński

Witam Panie Jerzy
Dziękuję za podpowiedź i wskazanie konkretnych pozycji.Oczywiście już wyciągnąłem z tego (tzn. Słownik Geograficzny z 1900r. i Herbarz Uruskiego z 1905r.) stosowne wiadomości, które poszerzyły moją wiedzę na dany temat. jednak nie rozumiem: Chołojów był gniazdem Chołojowskich! A tu w XiX wieku - gniazdo potomków kasztelana buskiego Adama Chołoniewskiego (z Łopatynem) i dalszych potomków... łącznie z moim dziadkiem Piotrem Chołoniewskim ?

Pozdrawiam. Zbigniew.
ZbyCh48

Sympatyk

do m_gry

Oczywiście jestem w trakcie sprawdzania w AGAD-zie w Warszawie, czekam na wyniki.
Za odpowiedź na moją prośbę - wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”