Witam serdecznie. Mam problem z odnalezieniem odpowiedniego USC ktory przechowuje akt slubu moich pradziadkow.
Pisalam do 3 roznych USC gdzie najprawdopodobniej mogl byc ten akt ale nic z tego. Podpowiedzialam im jak nazywali sie pradziadkowie i ich pelne daty ur. i zg. i ze slub napewno odbyl sie przed 1938 poniewaz w 1938 w miejscowosci Żalno urodzilo sie ich pierwsze dziecko. Skad moge sie dowiedziec jeszcze kiedy i gdzie brali slub? Bo jak w tych USC ich nie ma to ja juz nie wiem gdzie szukac. I zastanawiam sie jeszcze czy na akcie zgonu znajduja sie informacje o slubie? Pozdrawiam! Daria
Skad dowiedziec sie gdzie brali slub?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- zolwik1397

Skad dowiedziec sie gdzie brali slub?
A masz akt urodzenia (chrztu) prababci ?
Tradycyjnie sluby mialy miejsce w parafii panny mlodej.
Sprawdz bezposrednio te parafie.
Pozdrowienia,
Bozenna
Tradycyjnie sluby mialy miejsce w parafii panny mlodej.
Sprawdz bezposrednio te parafie.
Pozdrowienia,
Bozenna
- zolwik1397

- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Przy akcie zgonu nie znajdziesz informacji o ślubie, natomiast jest szansa, że odpowiednia adnotacja znajdzie się w postaci wzmianki przy akcie urodzenia (trzeba uzyskać kopie metryk) bądź w tzw. alegatach, czyli załącznikach do aktu małżeństwa.
Sprawdź metryki (ślubu i chrztu) w kościele parafialnym (przed wojną to on pełnił funkcję urzędu stanu cywilnego).
Zdarzało się, że odpisy różnych aktów stanu cywilnego dołączane są również do tzw. kopert dowodowych (o nich sporo było na forum).
Pozdrawiam
Aneta
Sprawdź metryki (ślubu i chrztu) w kościele parafialnym (przed wojną to on pełnił funkcję urzędu stanu cywilnego).
Zdarzało się, że odpisy różnych aktów stanu cywilnego dołączane są również do tzw. kopert dowodowych (o nich sporo było na forum).
Pozdrawiam
Aneta
- Dampc_Kasia

witam,
widzę, że szukasz po USC. Jeżeli Twoi pradziadkowie wzięli też ślub kościelny, proponuję spróbować szukać po parafiach.
Mój dziadek urodzony w 1895 r. w księdze chrztów w swojej parafii w akcie chrztu miał dopisek, iż "dnia ....1921 r. w parafii .... poślubił pannę...." (akt w woj. pomorskim, a więc niedaleko kujawno-pomorskiego:) może podobne zasady mieli księża w okresie międzywojennym, że spisywali dodatkowe dane - w tej księdze chrztów często były takie dopiski).
Może w ten sposób - w akcie chrztu pradziadka lub prababci - znajdziesz więcej informacji.
A jak już znajdziesz parafię ślubu, to może wtedy łatwiej będzie znaleźć odpowiednie USC (może rodzina się przeprowadzała).
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
widzę, że szukasz po USC. Jeżeli Twoi pradziadkowie wzięli też ślub kościelny, proponuję spróbować szukać po parafiach.
Mój dziadek urodzony w 1895 r. w księdze chrztów w swojej parafii w akcie chrztu miał dopisek, iż "dnia ....1921 r. w parafii .... poślubił pannę...." (akt w woj. pomorskim, a więc niedaleko kujawno-pomorskiego:) może podobne zasady mieli księża w okresie międzywojennym, że spisywali dodatkowe dane - w tej księdze chrztów często były takie dopiski).
Może w ten sposób - w akcie chrztu pradziadka lub prababci - znajdziesz więcej informacji.
A jak już znajdziesz parafię ślubu, to może wtedy łatwiej będzie znaleźć odpowiednie USC (może rodzina się przeprowadzała).
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
- zolwik1397

Dziekuje za odpowiedzi. Jestem zla na siebie bo wzielam odpisy aktow zgonu moich pradziadkow na ktorym brakowalo nazwisk panienskich ich matek i okladnego miejsca urodzenia. Prababcia urodzila sie w Zalesiu wiec zanim znalazlam to prawidlowe to troche powysylalam tych emaljow do roznych USC. Ale w koncu znalazlam. Wiec jak nie znajde odpowiedniego USC gdzie znajduje sie ten akt slubu to chyba wezme akta urodzenia. Pradziadkowie przybyli z bylego woj. Kieleckiego wiec niestety nie moge odwiedzic ich parafii bo jest to niezly kawał ode mnie. Moze jest tak ze brali slub w jakiejs zupelnie obcej parafii. Bo np. pare razy osiedlali sie w roznych miejscach az dotarli do Tucholi gdzie urodzila sie moja babcia.
Pozdr. Daria.
Pozdr. Daria.