Droga Żelazna
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- A.Michałowski

Droga Żelazna
Witam,
Podobno kiedyś na Forum, był temat albumu pamiątkowego z okazji jubileuszu Drogi Żelaznej Warszawsko Wiedeńskiej.Album ten ze zdjęciami urzędników jest w jakimś archiwum,czy bibliotece.Czy ktoś wie coś na ten temat?
Pozdrawiam,
Aleksander.
Podobno kiedyś na Forum, był temat albumu pamiątkowego z okazji jubileuszu Drogi Żelaznej Warszawsko Wiedeńskiej.Album ten ze zdjęciami urzędników jest w jakimś archiwum,czy bibliotece.Czy ktoś wie coś na ten temat?
Pozdrawiam,
Aleksander.
- dorocik133

Droga Żelazna
Witam!
Też by mnie to interesowało bo mam w drzewie urzędnika Wiedeńskiej kolei z 1886 roku.
Pozdrawiam
Dorota
Też by mnie to interesowało bo mam w drzewie urzędnika Wiedeńskiej kolei z 1886 roku.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Magdalena_Dąbrowska

Droga Żelazna
Właśnie .. potrzebuje informacji o Drodze Żelaznej Warszawko- Wiedeńskiej- nazwiska de LAURANS bo zdaje się rodzinny to był fach i o budowie kolei Rzeszów- JAsło z odnogami bo tam z kolei powinien pojawic się Ludwik Ciepielowski. Gdzie można czegos ciekawego się dowiedziec poza Muzeum Kolejnictwa.
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
-
mmaziarski

Droga Żelazna
W Jaśle urodzili się Czesław i Karol Ciepielowscy,synowie Ludwika Ciepielowskiego i Marii Dadelbaum.Oprócz Ludwika jest jeszcze jako chrzestny Kazimierz Ciepielowski oraz żona Michała Ciepielowskiego ekonoma w Szebniach.Lata 1889,1890
Ludwik jest Synem Dyzmy.Ludzie o tym nazwisku żyją tu nadal.
Pozdrawiam
Mieczysław
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Droga Żelazna
Istnieje szczątkowy (1/3) zbiór akt personalnych funkcjonariuszy Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej, obejmujący okres od lat czterdziestych do 1898 r. Kiedyś był w zasobie AGAD-u, ale być może został gdzieś przeniesiony (AP m. st. Warszawy ?).
Pozdrawiam
Piotr
Ps. Chodzi o tzw. "służbę wyższą". Informacji o prostych kolejarzach, dróżnikach, zwrotniczych itp tam nie znajdziemy, chyba że awansowali (rzadkość).
Pozdrawiam
Piotr
Ps. Chodzi o tzw. "służbę wyższą". Informacji o prostych kolejarzach, dróżnikach, zwrotniczych itp tam nie znajdziemy, chyba że awansowali (rzadkość).
-
julia_jarmola

-
Magdalena_Dąbrowska

Re: Droga Żelazna
Panie Miczysławiemmaziarski pisze:W Jaśle urodzili się Czesław i Karol Ciepielowscy,synowie Ludwika Ciepielowskiego i Marii Dadelbaum.Oprócz Ludwika jest jeszcze jako chrzestny Kazimierz Ciepielowski oraz żona Michała Ciepielowskiego ekonoma w Szebniach.Lata 1889,1890
Pozdrawiam
Mieczysław
Dzięki Pana informacjom ze spisu osób z Jasła ruszyłam wogóle z zabawą w "genealogię" Jednak od czterech lat szukam jakiejkolwiek informacji o Ludwiku, (Karola akt mam akt Czesława -brak roczników w archiwach). pozwalającej na potwierdzenie jego istnienia chociaż jednym dokumentem- nie mam ani daty urodzenia, ani ślubu, ani śmierci. Znalazłam jego dwoje rodzeństwa- czekam na akta z Tarnowa z Diecezji, znalazłam rodzinę jego żony ale ich dwoje nie chce mi sie obajwić w żaden sposób.
Czy dysponuje Pan jakaś informacją czym sie zasłuzyli dla miasta JASŁA bo na liscie zasłużonych figurują.
Jedyny trop to to ze był związany z budowa kolei- chyba.
Albo czy ma Pan akta urodzenia Czesława? i chyba powinien gdzieś być a akt śmierci jednego znich.
Rodzina Ciepielowskich -tych moich- przemieszczała się od Lwowa po Karków, przez Sanok, Tarnów, Wieliczkę Jasło włsnie, zahaczając a Kazimierz Dolny. Obecnie "moja część" rodziny mieszka pod Warszawą.
POzdrawiam
i dziekuję raz jeszcze za to co juz za Pana sprawą znalazłam
Magda
Re: Droga Żelazna
Dołączam się do tego pytania. Też kiedyś widziałem coś na ten temat, ale nie udało mi się nic ustalić. Czy ktoś ma jakieś bliższe dane dot. tego albumu? Gdzie go szukać?A.Michałowski pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Aleksander.
Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
-
Warakomski

Informacja / 2005 r./ na temat albumu z fotografiami pracowników Kolei Warszawsko – Wiedeńskiej.
Cyt.
„Album XIX-wiecznej fotografii trafił do Muzeum Narodowego
Latem 1871 r. pracownicy kolei warszawsko- wiedeńskiej otrzymali nie lada zadanie: kto żyw udawał się do zakładu fotograficznego, by wykonać sobie portret „wizytowy”. Sfotografować się musiał każdy, od dyrektorów po dozorców, nadkonduktorów i konduktorów. Strój obowiązywał odświętny, wąs miał być przyczesany, fryzura świeża. Szturmowano fotografów w Warszawie, ale też m.in. we Lwowie, Włocławku, Krakowie, Bydgoszczy. Portrety trafiły do albumu, który „Gustawowi Adolfowi Findeisenowi. Dyrektorowi dróg żelaznych, warszawsko – wiedeńskiej, warszawsko – bydgoskiej” ofiarowali 2 sierpnia 1871 r podwładni...”
Krzysztof
Cyt.
Latem 1871 r. pracownicy kolei warszawsko- wiedeńskiej otrzymali nie lada zadanie: kto żyw udawał się do zakładu fotograficznego, by wykonać sobie portret „wizytowy”. Sfotografować się musiał każdy, od dyrektorów po dozorców, nadkonduktorów i konduktorów. Strój obowiązywał odświętny, wąs miał być przyczesany, fryzura świeża. Szturmowano fotografów w Warszawie, ale też m.in. we Lwowie, Włocławku, Krakowie, Bydgoszczy. Portrety trafiły do albumu, który „Gustawowi Adolfowi Findeisenowi. Dyrektorowi dróg żelaznych, warszawsko – wiedeńskiej, warszawsko – bydgoskiej” ofiarowali 2 sierpnia 1871 r podwładni...”
Krzysztof
Bardzo dziękuję za informację!Warakomski pisze:Informacja / 2005 r./ na temat albumu z fotografiami pracowników Kolei Warszawsko – Wiedeńskiej.
Cyt.
Krzysztof
Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
-
Magdalena_Dąbrowska

Witam serdecznie.Magdalena_Dąbrowska pisze:Markusie
Jeśli uda Ci się odnaleźć ten album czy moszesz dać znać czy pojawia się tam nazwisko de Laurans?
Pozdrawiam
Magda
Szczerze powiedziawszy to zarzuciłem ten kierunek poszukiwań (przynajmniej na razie), gdyż album powstał znacznie wcześniej, niż się spodziewałem (i na długo przed okresem pracy na KWW moich Krewnych).
Polecam Ci jednak bezpośredni kontakt z Muzeum Narodowym (muzeum@mnw.art.pl). Moje doświadczenia są bardzo zachęcające - kontaktowałem się z dwoma innymi muzeami w sprawach genealogicznych i za każdym razem otrzymałem wartościową merytoryczną odpowiedź. Myślę, że MN nie będzie tu wyjątkiem.
Pozdrawiam,
Markus