I co dalej?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
I co dalej?
Witam wszystkich
Do tej pory moje poszukiwania szly malymi kroczkami, a teraz utknelam na dobre.
aposzukuje rodziny mojej babci, a konkretnie jej matki(czyli mojej prababki). W akcie slubu mojej babki jest tylko wzmianka, ze byla ona corka " gospodarza Mikolaja Szajewskiego i niezyjacej Jadwigi zDmochow". I wlasnie chodzi mi o niezyjaca Jadwige z Dmochow. Wiem ze umarla mlodo.Pochodzila z Cesina kolo Sochaczewa. USC w Sochaczewie nie ma zadnych danych, ksiadz w Trojanowie, gdzie moja babcia brala slub rowniez nie moze pomoc. Nie wiem co dalej robic.
Czy moze ktos ma jakis pomysl?
pozdrawiam
Marzena
Do tej pory moje poszukiwania szly malymi kroczkami, a teraz utknelam na dobre.
aposzukuje rodziny mojej babci, a konkretnie jej matki(czyli mojej prababki). W akcie slubu mojej babki jest tylko wzmianka, ze byla ona corka " gospodarza Mikolaja Szajewskiego i niezyjacej Jadwigi zDmochow". I wlasnie chodzi mi o niezyjaca Jadwige z Dmochow. Wiem ze umarla mlodo.Pochodzila z Cesina kolo Sochaczewa. USC w Sochaczewie nie ma zadnych danych, ksiadz w Trojanowie, gdzie moja babcia brala slub rowniez nie moze pomoc. Nie wiem co dalej robic.
Czy moze ktos ma jakis pomysl?
pozdrawiam
Marzena
-
Greg-Wyrem

I co dalej?
Mozesz pojechac do Cesina i sprawdzic w koscielnej ksiedze wpis urodzin i chrztu .Tym sposobem moze odnajdziesz wiecej z rodziny Dmoch ( Dmochow ) Oczywiscie jesli ksiadz pozwoli .... ?
-
Luziński_Marcin

Witam wszystkich
Serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
Probowalam znalezc adres do kosciola w miejscowosci Orly-Cesin, ale bezskutecznie. Nie wiem czy w ogole miejscowosc ta posiada kosciol? Prawdopodobnie miejscowi nalezeli do parafii w Sochaczewie.
Jesli jednak kosciol tam istnieje i ktos ma do niego adres, bede bardzo wdzieczna (osobiscie nie moge pojechac, bo nie mieszkam w Polsce).
Odnosnie, tego co napisalam, ze ksiadz nie moze pomoc, chodzilo mi o parafie w Trojanowie.
Ksiadz powiedzial, ze ksiegi sa niekompletne, wiele jest popalonych, rozgrabionych itd. Nie podejrzewam, ze powiedzial tak na odczepnego. Naturalnie co innego przejrzec te ksiegi ( to co z nich zostalo) osobiscie, a co innego prosic innych o pomoc.
Jedyna metryke, ktora posiadam uzyskalam od USC w Sochaczewie, ktory tez potwierdza wypowiedz ksiedza o stanie ksiag koscielnych.
Czy moze ktos z okolic Sochaczewa wie o robionych na tych terenach spisach ludnosci ?Chodzi mi o wiek XIX poczatki XX.
serdecznie pozdrawiam
Marzena
Serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
Probowalam znalezc adres do kosciola w miejscowosci Orly-Cesin, ale bezskutecznie. Nie wiem czy w ogole miejscowosc ta posiada kosciol? Prawdopodobnie miejscowi nalezeli do parafii w Sochaczewie.
Jesli jednak kosciol tam istnieje i ktos ma do niego adres, bede bardzo wdzieczna (osobiscie nie moge pojechac, bo nie mieszkam w Polsce).
Odnosnie, tego co napisalam, ze ksiadz nie moze pomoc, chodzilo mi o parafie w Trojanowie.
Ksiadz powiedzial, ze ksiegi sa niekompletne, wiele jest popalonych, rozgrabionych itd. Nie podejrzewam, ze powiedzial tak na odczepnego. Naturalnie co innego przejrzec te ksiegi ( to co z nich zostalo) osobiscie, a co innego prosic innych o pomoc.
Jedyna metryke, ktora posiadam uzyskalam od USC w Sochaczewie, ktory tez potwierdza wypowiedz ksiedza o stanie ksiag koscielnych.
Czy moze ktos z okolic Sochaczewa wie o robionych na tych terenach spisach ludnosci ?Chodzi mi o wiek XIX poczatki XX.
serdecznie pozdrawiam
Marzena
-
KasiulaCzarnula
Witam serdecznie,
chyba utknęłam w martwym punkcie i nie wiem jak się dalej poruszać
poszukuję informacji o moich przodkach jak każdy na tym forum
może ktoś mnie nakieruje bo zaczynam się gubić.
troszkę to skomplikowane bo moja prababcia Maria Blej ( panieńskie Maroczkanycz ) urodzona w Rosochaczu w 1910r (rodzice Konstanty i Filomena z domu Kraus) wyszła za mąż za Andrzeja Bluj ( nie mam pojęcia dlaczego w późniejszym czasie nastąpiła zmiana nazwiska na Blej) urodzonego 1907 r w Świętosławiu (rodzice Józef i Paulina z domu Melem) Z dokumentu którego posiadam wynika, iż wzięli ślub 1931 r prawdopodobnie w Skole. Mieli 4 dzieci, troje urodziło się w Korostowie a jedno w Świętosławiu. W domu krążą plotki że dzieci mogło być więcej ale poumierali. znalazłam rodzeństwo Andrzeja było ich kilkoro, dwójka z nich z dziecimi wyjechali w 1947 r do Brazylii, Nawiązałam juz z nimi kontakt. Ale oni tak jak ja nic nie wiedzą. Przeszukałam juz trochę ksiąg ale nic konkretnego nie znalazłam. Pisałam listy do różnych archiwów, nic nie znaleźli oprócz tego w warszawie. potwierdzili tylko że w ksiegach z któregoś tam roku posiadają zapis że siostra i brat Andrzeja brali ślub w Skole. Napisałam nawet do tego archiwum w krakowie. Zapłaciłam za odpisy z tych ksiąg, i potwierdziły się informacje, które juz wcześniej posiadałam a dotyczyły one Andrzeja. W domu dziecka Andrzeja i Marii znalazłam dokument z którego wynika iz Maria w 1945 r przebywała w Czeskim Krumlovie, obok Mierkowic a konkretnie we wsi Zahradka. Napisałam maila do tamtejszego archiwum, w odpowiedzi potwierdzili iż faktycznie Maria tam mieszkała do 1946 r. Podała stan cywilny jako Wdowa a przebywała tam z czwórką dzieci. nie wiadomo dokładnie kiedy przyjechali do polski. Prababcia zmarała w 1950 r w Szczecinie. Zostwiła czworo dzieci ( w tym mojego dziadka) Dzieci jej już też poumierali a ja za późno dorosłam do tego żeby coś szukać
Dzis znalazłam dokument z którego wynika, że przez jakiś czas przebywała w Zywcu (jest to stara koperta zaadresowana do mojej prababci na adres w Żywcu. )
może ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogę jeszcze cos poszukać ? nie wiem co się wgl stało z Moim pradziadkiem Andrzejem, nigdzie nie mogę znaleźć żadnej informacji o nim, moze faktycznie umarł bo niby dlaczego podała w Czechach, że jest wdową. Tak samo nie potrafię znaleźć informacji o rodzinie Marii, wiem że miała rodzeństwo ale nie wiem jak sie nazywali. Mam tylko nazwisko chociaz nie mam pewności czy jest dobrze podane ( będąc w Szczecinie podała swoje nazwisko panieńskie jako Maruczkowska, a w UM Szczecinie na akcie zgonu widnieje nazwisko Maruszkowska ) troszke ta historia skomplikowana i zagadkowa
nie wiem czy w dobrym wątku zamieszczam post
pozdrawiam serdecznie
Kaśka
chyba utknęłam w martwym punkcie i nie wiem jak się dalej poruszać
troszkę to skomplikowane bo moja prababcia Maria Blej ( panieńskie Maroczkanycz ) urodzona w Rosochaczu w 1910r (rodzice Konstanty i Filomena z domu Kraus) wyszła za mąż za Andrzeja Bluj ( nie mam pojęcia dlaczego w późniejszym czasie nastąpiła zmiana nazwiska na Blej) urodzonego 1907 r w Świętosławiu (rodzice Józef i Paulina z domu Melem) Z dokumentu którego posiadam wynika, iż wzięli ślub 1931 r prawdopodobnie w Skole. Mieli 4 dzieci, troje urodziło się w Korostowie a jedno w Świętosławiu. W domu krążą plotki że dzieci mogło być więcej ale poumierali. znalazłam rodzeństwo Andrzeja było ich kilkoro, dwójka z nich z dziecimi wyjechali w 1947 r do Brazylii, Nawiązałam juz z nimi kontakt. Ale oni tak jak ja nic nie wiedzą. Przeszukałam juz trochę ksiąg ale nic konkretnego nie znalazłam. Pisałam listy do różnych archiwów, nic nie znaleźli oprócz tego w warszawie. potwierdzili tylko że w ksiegach z któregoś tam roku posiadają zapis że siostra i brat Andrzeja brali ślub w Skole. Napisałam nawet do tego archiwum w krakowie. Zapłaciłam za odpisy z tych ksiąg, i potwierdziły się informacje, które juz wcześniej posiadałam a dotyczyły one Andrzeja. W domu dziecka Andrzeja i Marii znalazłam dokument z którego wynika iz Maria w 1945 r przebywała w Czeskim Krumlovie, obok Mierkowic a konkretnie we wsi Zahradka. Napisałam maila do tamtejszego archiwum, w odpowiedzi potwierdzili iż faktycznie Maria tam mieszkała do 1946 r. Podała stan cywilny jako Wdowa a przebywała tam z czwórką dzieci. nie wiadomo dokładnie kiedy przyjechali do polski. Prababcia zmarała w 1950 r w Szczecinie. Zostwiła czworo dzieci ( w tym mojego dziadka) Dzieci jej już też poumierali a ja za późno dorosłam do tego żeby coś szukać
może ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogę jeszcze cos poszukać ? nie wiem co się wgl stało z Moim pradziadkiem Andrzejem, nigdzie nie mogę znaleźć żadnej informacji o nim, moze faktycznie umarł bo niby dlaczego podała w Czechach, że jest wdową. Tak samo nie potrafię znaleźć informacji o rodzinie Marii, wiem że miała rodzeństwo ale nie wiem jak sie nazywali. Mam tylko nazwisko chociaz nie mam pewności czy jest dobrze podane ( będąc w Szczecinie podała swoje nazwisko panieńskie jako Maruczkowska, a w UM Szczecinie na akcie zgonu widnieje nazwisko Maruszkowska ) troszke ta historia skomplikowana i zagadkowa
nie wiem czy w dobrym wątku zamieszczam post
pozdrawiam serdecznie
Kaśka
-
KasiulaCzarnula
-
Sroczyński_Włodzimierz

Spróbuj postawić sobie bardziej konkretne pytania, tj określić bardziej precyzyjnie czego szukasz i ew. jakiej konkretnej pomocy potrzebujesz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Dzień dobry,KasiulaCzarnula pisze:Może znajdzie się ktoś kto mi jakoś pomożeja już sama nie wiem gdzie szukać...
Twoja prababcia mieszkała w kilku miejscach. Uszereguj sobie jej życie od ur. do śmierci miejscami i latami, zapisz ważne wydarzenia (ślub, narodziny dzieci, luki pomiędzy znanymi Ci dziećmi, przypuszczalna data śmierci męża itd).
Możesz napisać do zus lub archiwum zakładowego miejsca pracy babci (jeśli pracowała) w tych aktach powinien być akt zgonu małżonka.
Osobiście dostałam dokumentacje zus dla teczki moich pradziadków zamkniętej w 1967, nie próbowałam, więc nie wiem czy mają coś z lat 50. Dokumentacja zus w moim przypadku zawierała życiorys i kartotekę PKP pradziadka jego akt małżeństwa i zgonu, później prababcia dostawała jego emeryturę i wraz z jej śmiercią dołożono akt zgonu i zamknięto teczkę).
Możesz też spróbować w archiwum wojskowym, jeśli Twój pradziadek był dobrego zdrowia zapewne został zmobilizowany w 1939, mógł zginąć na froncie.
Może Twoja prababcia przyjaźniła się z kimś, do kogoś pisywała, taka osoba może doskonale znać jej sprawy osobiste.
Możesz też sprawdzić księgi meldunkowe z miejsc w których żyli Twoi pradziadkowie/prababcia, dowiesz się w jakich dokładnie latach tam mieszkali i kilka innych dodatkowych informacji. Na pewno jest jeszcze parę innych miejsc w których możesz poszukiwać
Co do przodków pradziadków to oczywiście klasyczne cofanie się wstecz przy pomocy aktów (urodzenia, małżeństwa, zgony) z ksiąg parafialnych lub stanu cywilnego.
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Paulina
Marzeno, próbowałaś podpytać gdzie są pochowani Twoi pradziadkowie? Może ktoś z Twojej rodziny pamięta, albo chociaż ma pomysł, gdzie to mogłoby być - wtedy mogłabyś tam pojechać czy napisać, poprosić o kserokopię aktu zgonu. Dzięki temu dowiesz się, ile miała lat gdy zmarła, a dzięki temu w którym roku się urodziła. Jeśli nie, poszukaj pod opieką jakiego archiwum jest ten obręb, zadzwoń do nich, popytaj o księgi - ludzie tam są bardzo mili, na pewno podpowiedzą co dalej, gdzie mogłabyś coś znaleźć, czego na pewno nie ma, a co jest.
Nawet, jeśli nie uda Ci się znaleźć akt prababci, może uda Ci się odnaleźć akta jej ojca.
Pozdrawiam, Kamila