Wróg ludu

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

aligatormp

Sympatyk
Ekspert

Wróg ludu

Post autor: aligatormp »

Dziadek przed IIWS był urzędnikiem panstwowym (ok 10 lat) w Strzyłkach okolice Starego Samboru następnie łagier, armia Andersa itd.

Niedawno dowiedziałam się, iż na stronach ukraińskich są informacje dotyczące okresu przedwojennego "wróg ludu", chciałbym dotrzeć do źródła, problem w tym, iż nie znam ukraińskiego.

Poniżej dane dziadka z Ośrodka Karta:
PACHLA BRONISŁAW s.Antoniego urodzony 1907; wyrok 09.03.1941 OSO NKWD ZSRR - 8 lat ITŁ (łagrów); aresztowany 8.04.1941 przez RO NKWD, więzienie Drohobycz Ukraina; łagier: SIEWPIECZŁAG w republice Komi oraz łagier kolejowy PERCHORŁAG.
Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Wróg ludu

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
W internecie publikowane są różne materiały, nie zawsze sprawdzone i często podające informacje niekompletne, a nawet tendencyjne i zmyślone. W publikacjach o "wrogach ludu" w rosyjskim i ukraińskim internecie też można znaleźć tego przykłady. O represjonowanych obywatelach polskich najpewniejsze materiały gromadzi i weryfikuje Fundacja Ośrodka KARTA - niezależna organizacja pozarządowa, która na stronie http://www.indeks.karta.org.pl/pl/index.html prowadzi „Indeks Represjonowanych”. Jest to jedyny w Polsce program badawczy zajmujący się całościową imienną dokumentacją losów obywateli polskich represjonowanych przez organa władzy sowieckiej w latach 1939–56.
Jeśli z tej strony uzyskałeś dane o swoim dziadku (sprawdziłem - są), to możesz poprosić o maksymalny zakres informacji i kopie dokumentów, które niewątpliwie są w ich posiadaniu. Może już mają gotowy biogram dziadka. Ośrodek Karta współpracuje z Memoriałem rosyjskim, ukraińskim i innymi podobnymi organizacjami, a także z organizacjami kombatantów i Sybiraków.
Sprawdziłem informacje, które podałeś, w "Memoriale" cenralnym i stwierdziłem, że brak jeszcze Twojego dziadka na liście, chociaż jest inna osoba o tym samym nazwisku. Centralna lista "Memoriału" jest ciągle uzupełniana.
Jeśli jednak znajdziesz stronę ukraińską, o której piszesz, to podaj jej adres, a przetłumaczę Ci co tam napisano. Ja "na szybko" przeszukiwałem internet ukraiński bezskutecznie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
aligatormp

Sympatyk
Ekspert

Wróg ludu

Post autor: aligatormp »

Na stronie Ośrodka Karta sprawdziłem dane dotyczące Stefana, tak jak się spodziewałem jest to brat dziadka. Informacji z Memoriału nie udało mi się otrzymać, powodem jest zapewne cyrylica. W wyszukiwarce otrzymałem krzaki a wersja anglojęzyczna jeszcze nie jest uruchomiona. Jurku rozwiń pojęcie biogram, jeśli jest to rozszerzenie danych dostępnych z Ośrodeka Karta byłbym wdzięczny za ściągnięcie danych.

Pozdrawiam Maciek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Wróg ludu

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
1. O biogramach masz jasno napisane w rozdziale 'O indeksie'
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/index.html
Jeśli chcesz rozszerzyć dane lub ująć nową osobę, to należy wypełnić ankietę z podaniem stopnia pokrewieństwa wg nast wzorca:
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/ankieta.html
Można też dowiedzieć się więcej jak uzyskać dodatkowe dane wykorzystując telefon lub adres mailowy podany na stronie:
Fundacja Ośrodka KARTA
02-536 Warszawa, ul. Narbutta 29
tel.: (+48-22) 646-47-20, (+48-22) 848-07-12, faks: (+48-22) 646-65-11
e-mail: indeks@karta.org.pl

2. Podaję rosyjski tekst noty dotyczącej Stefana Pachla w wykazie rosyjskiego 'Memoriału' http://lists.memo.ru/index16.htm
Пахля Степан Антонович
Родился в 1910 г., Дрогобычская обл., Стрелковский р-н, с. Лужок; поляк; Проживал: Дрогобычская обл., Стрелковский р-н, с. Лужок.
Приговорен: ВТ в/МВД Дрогобычской обл. 6 февраля 1948 г., обв.: 20-54-1а.
Приговор: 10 лет ИТЛ, 5 лет поражения в правах
Источник: База данных "Польские заключенные воркутинских лагерей"

Tłumaczenie:
Pachla Stefan s. Antoniego
Urodził się w 1910 r., Obwów Drohobycz, rejon Srzałkowski, wieś Łużok; Polak; Miejsce zamieszkania: Obwód Drohobycz, rejon Srzałkowski, wieś Łużok;
Skazany przez WT (Wojenny Trybunał) NKWD Obwodu Drohobycz dnia 6. lutego 1948 r., oskarżenie: art. Kodeksu karnego USSR 20-54-1а.(zdrada ojczyzny)
Wyrok: 5 lat pozbawienie praw i 10 lat obozu pracy ИТЛ (Исправительно-трудовые лагеря = wprowadzone 11lipca 1929 r. postanowienie o utworzeniu struktury obozów pracy dla skazanych na pozbawienie praw obywatelskich powyżej 3 lat)
Źródło: Baza danych "Polscy więźniowie obozów Workuty"
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”