USC Wilno

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Wilno, Akt zgonu osoby zmarłej w 1952 r.

Post autor: jart »

Witam

Chciałbym poprosić o radę - w jaki sposób otrzymać kopię lub odpis aktu zgonu członka rodziny zmarłego w Wilnie pod koniec 1952 r.?

Chodzi o pradziada mojej małżonki, o którym posiadam bardzo skąpe informacje - najbardziej pożyteczne w poszukiwaniach są dwie:

1) Był cieślą i budował drewniane domy, w Wilnie wybudował ich (najprawdopodobniej) trzy. W jednym z nich zamieszkiwał - na ul. Majowej.
(Jako ciekawostkę mogę napisać że na ten dom podczas II wojny spadł zestrzelony niemiecki samolot, powodując pożar. Ogień wg. rodzinnej legendy "doszedł do wiszącego na ścianie obrazu Matki Boskiej Ostrobramskiej, i tam się zatrzymał. Mam ten obraz :) - przyjechał do Polski jako pamiątka)

2) Znam dokładną (prawdopodobnie) datę i miejsce zgonu (Wilno). Pochodzi ona z innego dokumentu - notarialnego świadectwa o prawie nabycia spadku (dotyczącego domu z pkt 1.)

Chciałbym spróbować uzyskać odpis lub kopię aktu zgonu - i tu moje główne pytanie - czy ktoś z Was miał już okazję załatwiać podobne sprawy z Litewskimi urzędami (usc?)? Jak to ugryźć? Gdzie zacząć? Oczywiście osobiście nie mogę tam jechać, litewskim bądź rosyjskim nie władam, pozostaje pośrednictwo, ale w jaki sposób? Przez konsulat/ambasadę, Związek Polaków na Litwie czy inną polską organizację? Osobę prywatną na podstawie upoważnienia?

Będę wdzięczny za każdą pomoc lub sugestię.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Joku

USC Wilno

Post autor: Joku »

Chciałabym prosić o pomoc w ustaleniu adresu pocztowego i mailowego do urzędu , który jest w Wilnie odpowiednikiem polskiego Urzędu Stanu Cywilnego.
Chciałabym prosić o odpisy aktów zgonów członków mojej rodziny zmarłych w latacj 50-tych i 60-tych.
Nie wiem czy należy pisać do jednego urzędu czy jest jakiś podział na dzielnice ?

Na pewno potrzebny mi urząd odpowiedni dla Antokolu ulica Grybo G.i dla ulicy Żvaigżdikiy .

Dziękuje.
Joku

USC Wilno

Post autor: Joku »

Zdobyłam adres wileńskiego USC od znajomej Wilnianki zamieszkałej we Francji ( ciut karkołomnie , ale jest). Może komuś też się przyda:

El.Paštas : cms(at)vilnius.lt
Internete :
http://www.facebook.com/l/aAQGdzfJAAQH5 ... vilnius.lt

Vilniaus miesto santuokos rūmai (civilinės metrikacijos skyrius)
Adresas: K. Kalinausko g. 21, LT-03107 Vilnius
Telefonas: 8-5-2334720
Faksas: 8-5-2334659
Darbo laikas (czas pracy):
* II-V 8.00 - 12 ir 12.45 - 17.00 val.
* VI 8.00 - 12 ir 12.45 - 15.45 val.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”