Chciałbym poprosić o radę - w jaki sposób otrzymać kopię lub odpis aktu zgonu członka rodziny zmarłego w Wilnie pod koniec 1952 r.?
Chodzi o pradziada mojej małżonki, o którym posiadam bardzo skąpe informacje - najbardziej pożyteczne w poszukiwaniach są dwie:
1) Był cieślą i budował drewniane domy, w Wilnie wybudował ich (najprawdopodobniej) trzy. W jednym z nich zamieszkiwał - na ul. Majowej.
(Jako ciekawostkę mogę napisać że na ten dom podczas II wojny spadł zestrzelony niemiecki samolot, powodując pożar. Ogień wg. rodzinnej legendy "doszedł do wiszącego na ścianie obrazu Matki Boskiej Ostrobramskiej, i tam się zatrzymał. Mam ten obraz
2) Znam dokładną (prawdopodobnie) datę i miejsce zgonu (Wilno). Pochodzi ona z innego dokumentu - notarialnego świadectwa o prawie nabycia spadku (dotyczącego domu z pkt 1.)
Chciałbym spróbować uzyskać odpis lub kopię aktu zgonu - i tu moje główne pytanie - czy ktoś z Was miał już okazję załatwiać podobne sprawy z Litewskimi urzędami (usc?)? Jak to ugryźć? Gdzie zacząć? Oczywiście osobiście nie mogę tam jechać, litewskim bądź rosyjskim nie władam, pozostaje pośrednictwo, ale w jaki sposób? Przez konsulat/ambasadę, Związek Polaków na Litwie czy inną polską organizację? Osobę prywatną na podstawie upoważnienia?
Będę wdzięczny za każdą pomoc lub sugestię.