Witam Państwa!
Poszukuję moich pradziadów z dzisieszego woj. kujawsko-pomorskiego, przeszukałam Archiwa Państwowe, Diecezjalne lecz bez rezultatów. Dowiedziałam sie , że mogę szukać również u MORMONÓW. Kompletnie nie wiem od czego zacząć. Bardzo proszę o informację.
Dziękuję i pozdrawiam
Maria
poszukiwania u MORMONÓW
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
kuntz

poszukiwania u MORMONÓW
Na początek warto sprawdzić co mają w zasobach
https://www.familysearch.org/search/sea ... ntTotal=13
Jeśli coś znajdziesz to pewnie jest wiele osób na forum które już w Centrum bywały
https://www.familysearch.org/search/sea ... ntTotal=13
Jeśli coś znajdziesz to pewnie jest wiele osób na forum które już w Centrum bywały
- dorocik133

poszukiwania u MORMONÓW
Witam!
I ja również poszukuję swoich korzeni, chodzi o Ełk i jego okolice, akta tak gdzieś od 1750 roku po 1821 (ostatni udokumentowany przodek urodzony w Ełku właśnie w tym roku). W zasobach podanych w ww linku jest tylko Bydgoszcz. Mam pytanie do doświadczonych - jak zamawiać mikrofilmy i czy można robić z nich zdjęcia lub skany. Nie znam bowiem ani niemieckiego ani łaciny, więc mogę doczytać jedynie imiona i nazwiska. Mogę być gdzieś za miesiąc w Warszawie i do tego czasu chciałabym się przygotować do takiej wizyty, oczywiście wcześniej zamawiając mikrofilmy. Liczę na podpowiedź.
Pozdrawiam
Dorota
I ja również poszukuję swoich korzeni, chodzi o Ełk i jego okolice, akta tak gdzieś od 1750 roku po 1821 (ostatni udokumentowany przodek urodzony w Ełku właśnie w tym roku). W zasobach podanych w ww linku jest tylko Bydgoszcz. Mam pytanie do doświadczonych - jak zamawiać mikrofilmy i czy można robić z nich zdjęcia lub skany. Nie znam bowiem ani niemieckiego ani łaciny, więc mogę doczytać jedynie imiona i nazwiska. Mogę być gdzieś za miesiąc w Warszawie i do tego czasu chciałabym się przygotować do takiej wizyty, oczywiście wcześniej zamawiając mikrofilmy. Liczę na podpowiedź.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
kuntz

poszukiwania u MORMONÓW
Hey
wykasuj w polu wywołania Bydgoszcz (wszystko) i wpisz Ełk
https://www.familysearch.org/search/sea ... tId=372349
zamawianie filmów poprzez kliknięcie podlinkowanego numeru filmu. Zarejestruj się aby zamówić film. Najprostsza forma płatności za filmy to paypal. Jeśli nie masz , załóż konto. Średni czekałem na film 3-4 tygodnie.
Można robić zdjęcia swoim aparatem. Często są indeksy. Wystarczy utrwalić sobie zapis imion z Łaciny. Księgi niemieckie z którymi się spotykałem często miały wyszczególnione nazwisko pod numerem aktu lub z boku wisu.
Poszukaj na forum tematu o Centrum Rodziny w Warszawie.
Robert
wykasuj w polu wywołania Bydgoszcz (wszystko) i wpisz Ełk
https://www.familysearch.org/search/sea ... tId=372349
zamawianie filmów poprzez kliknięcie podlinkowanego numeru filmu. Zarejestruj się aby zamówić film. Najprostsza forma płatności za filmy to paypal. Jeśli nie masz , załóż konto. Średni czekałem na film 3-4 tygodnie.
Można robić zdjęcia swoim aparatem. Często są indeksy. Wystarczy utrwalić sobie zapis imion z Łaciny. Księgi niemieckie z którymi się spotykałem często miały wyszczególnione nazwisko pod numerem aktu lub z boku wisu.
Poszukaj na forum tematu o Centrum Rodziny w Warszawie.
Robert
- dorocik133

poszukiwania u MORMONÓW
Dzięki, już coś tam znalazłam, ale nie wiem, w których mikrofilmach szukać danych, bo informacje mam dość skąpe (np wiem, że rodzice jednego z przodków zmarli w Ełku najprawdopodobniej między 1849 a 1857 (bo w akcie drugiego ślubu jest napisane że rodzice zmarli, a w pierwszym akcie nic nie mam na temat czy żyją czy też nie). Jak jest opłata i czy płaci się za każdy mikrofilm z osobna?
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota