Poszukuję miejscowości Czusk w powiacie Chojnickim. Szukałem na mapach i raczej nie ma, google także nie wskazuje że coś takiego istnieje.
W dokumentach mam zapisane "Józef Ziółkowski urodzony 9 września 1872 w Czusku powiat Chojnicki, syn Jana i Marianny z domu Osowskiej".
Jest to mój pradziadek. Być może niemiecki urzędnik przekręcił delikatnie nazwę miejscowości. Prosiłbym także o wskazanie ewentualnie do jakiej parafii mógł należeć mój pradziadek.
Dziękuję.
Czusk, powiat Chojnicki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Piotr_Juszczyk

-
Piotr_Juszczyk

- Pieniążek_Stanisław

Tadeusz ma 101% rację
Józef Ziółkowski urodził się w Czersku dn 9 IX 1872 z ojca Jana i matki Marianny Ossowskiej
akt nr 180
Staszek Peniążek
...........................................
"Nasi przodkowie.
Winni im jesteśmy by zachowywać o nich pamięć
i przypominać ich naszym dzieciom i wnukom"
(własne)
Józef Ziółkowski urodził się w Czersku dn 9 IX 1872 z ojca Jana i matki Marianny Ossowskiej
akt nr 180
Staszek Peniążek
...........................................
"Nasi przodkowie.
Winni im jesteśmy by zachowywać o nich pamięć
i przypominać ich naszym dzieciom i wnukom"
(własne)
-
Piotr_Juszczyk

Dziękuję.
Udało mi się teraz dzięki tym wskazówkom znaleźć indeks w Czersku.
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certifi ... ame/Czersk
Mój pradziadek odbył długą drogę. Jak widać od Czerska poprzez bycie hutnikiem w Duisburg-Meiderich, powrót do Polski i przyjęcie polskiego obywatelstwa, dalej jego syn poznał moją babcię na Śląsku po II wojnie światowej w czasie gdy ludzie zmieniali miejsce zamieszkania masowo, by wreszcie osiąść w Świętokrzyskim w miejscu skąd pochodziła moja babcia i mieszka moja rodzina. Stąd ciężko było prześledzić losy tej gałęzi rodziny.
Gdyby ktoś miał więcej informacji na temat rodziny Józefa Ziółkowskiego to byłbym wdzięczny.
Udało mi się teraz dzięki tym wskazówkom znaleźć indeks w Czersku.
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certifi ... ame/Czersk
Mój pradziadek odbył długą drogę. Jak widać od Czerska poprzez bycie hutnikiem w Duisburg-Meiderich, powrót do Polski i przyjęcie polskiego obywatelstwa, dalej jego syn poznał moją babcię na Śląsku po II wojnie światowej w czasie gdy ludzie zmieniali miejsce zamieszkania masowo, by wreszcie osiąść w Świętokrzyskim w miejscu skąd pochodziła moja babcia i mieszka moja rodzina. Stąd ciężko było prześledzić losy tej gałęzi rodziny.
Gdyby ktoś miał więcej informacji na temat rodziny Józefa Ziółkowskiego to byłbym wdzięczny.