Akt zejścia a pochówek.

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

DamianL

Sympatyk
Kontakt:

Akt zejścia a pochówek.

Post autor: DamianL »

Mam takie pytanie. Czy akt zejścia w księdze danej parafii oznaczał, że pochówek odbył się na miejscu. Czy były odstepstwa?
pozdrawiam
Damian
Bett

Sympatyk

Akt zejścia a pochówek.

Post autor: Bett »

Mnie też bardzo interesuje czy były wyjątki.
Bett
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Akt zejścia a pochówek.

Post autor: Śmiech_Michał »

Brat prapradziadka Stanisław Żmijewski zmarł w Bartodziejach, parafia Obryte. A został pochowany u św. Krzyża w Pułtusku. W Pułtusku w księdze kościelnej (!!!!) jest wpis. Nie wiem natomiast jak jest z wpisem w księdze świeckiej, czy jest w Obrytym czy w Pułtusku. Mój ojciec zmarł w Krakowie, pochowany został w Pułtusku. Akt zgonu jest w USC w Krakowie, a drugi u księdza w Pułtusku
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Akt zejścia a pochówek.

Post autor: mmaziarski »

Często się zdarza,że osoba zmarła w danej parafii jest w niej odnotowana,ale jest pochowana w innej miejscowości,w której nie ma wpisu w księdze metrykalnej.Nie dubluje się aktów metrykalnych.Jest to możliwe tylko przy zapowiedziach .

Mieczysław
MMaziarski
DamianL

Sympatyk
Kontakt:

W badanych przeze mnie wypadkach. Ciała przewizione był nawet o kilkaset kilometrów z miejscowości w których ostatnio mieszkały i zmarły a zostały przewiezione do parafii swoich narodzin. Byli to członkowie rodziny Cieszkowskich. Zastanawiające, że nie pozostało żadnych śladów chociażby w postaci tablicy. (Żaden nagrobek się nie zachował)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

szkoda, że bez konkretów (czas i miejsce)
nie oznaczał
cmentarz parafialny to nie obowiązkowe miejsce , to (uogólniając) miejsce gdzie zarządzający nie powinien odmówić pochówku parafianina
a ten (czy tez rodzina) nie musiała z tego skorzystać (tez uogólniając)
nie odstępstwo bo i nie reguła
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Znalazłam przypadkowo w necie stronę poświęconą cmentarzowi przy szpitalu Dzieciątka Jezus, zlikwidowanego w 1799 roku. Potem pochówki przeniesiono na Cmentarz Świętokrzyski zlikwidowany w 1836 roku. Jest tam jeszcze spis innych, nieistniejących obecnie i mało komu znanych cmentarzy.
http://www.sowa.website.pl/cmentarium/C ... WZ_35.html
W XIX wieku w Warszawie mieszkało, ale też i zmarło sporo członków mojej rodziny, niekiedy jako ludzie dorośli (np moja praprababcia w wieku ponad 65 lat w szpitalu Dzieciątka Jezus), prapradziadek w 1854 roku. Urodziło się też dwoje (znanych mi) dzieci martwych, jak i też kilkoro żyjących od 6 dni do 2 roku życia.
W związku z tym moje pytanie brzmi - gdzie mogli być w tym czasie chowani? Czy należałoby szukać istniejącego w owym czasie cmentarza na terenie parafii, gdzie spisywany był akt zgonu? Do dokładnych miejsc na pewno nie dojdę, bo z tego co wiem, to spisów sprzed 1945 roku dla zwykłych śmiertelników nie ma.
Bo najstarszy grób rodzinny pochodzi z 1913 roku z Cmentarza Wawrzyszewskiego, gdzie są wszystkie znane mi warszawskie groby rodzinne.
Będę wdzięczna za jakieś sugestie
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

DamianL pisze:W badanych przeze mnie wypadkach. Ciała przewizione był nawet o kilkaset kilometrów z miejscowości w których ostatnio mieszkały i zmarły a zostały przewiezione do parafii swoich narodzin. Byli to członkowie rodziny Cieszkowskich.
A ja kiedyś wynotowałam taki oto wpis w księdze metrykalnej:

17/29 lipca 1862r Naczelnik Powiatu Kaliskiego Wskutek przedstawienia Wielmożnej XY wdowy po śp. ZY i na mocy Postanowienia Rady administracyjnej Królestwa z dnia 31 maja /12 czerwca/1846r o grzebaniu ciał zmarłych mianowicie § 157 , Naczelnik Powiatu udziela niniejszem POZWOLENIA na przewiezienie zwłok śp. ZY, gdzie na cmentarzu parafialnym w grobie familijnym pochowane będą- zastrzegając dopełnienie przepisów policyjno-lekarskich w powołanym Postanowieniu zamieszczonych .
Sekretarz Powiatu- podpis

Ta więc Damianie może podaj czas i miejsce i skąd wiesz, że niektórzy z członków rodziny Cieszkowskich zmarli w innej parafii niż zostały pochowani. Przypuszczam, że względy „sanitarne” obowiązywał wszystkich.

Krystyna
DamianL

Sympatyk
Kontakt:

Pani Krystyno nie mam pewności gdzie są pochowani wspomniani przeze mnie Cieszkowscy. To starm się ustalić. W danym przypadku- Piotr Cieszkowski zmarł w wielu 4 lat, zmarły naturalną śmiercią w majątku Staw. Dziecię przyniesione przed obliczę Urzędnika Stanu Cywilnego w Seroczynie. Jest to rok 1817, więc postanowienie RAKP raczej nie obowiązywało... Nadmienię, że zmarł tu także Michał Cieszkowski chorąży liwski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”