Jekatenidar pod Moskwa - nie mylic z Jekatyniburgiem

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Moja prababka podobna sie urodzila wlasnie w takiej miejscowosci pod Moskwa. Jak spotykam Rosjan, ktorzy sa z Moskwy i juz starsi wiekiem to pytam - ale nigdy nie slyszeli o takiej wsi. Raz tylko jedna Rosjanka potwierdzila... ale niestety to byla tylko spotkana gdzies na peronie jakas mila pani i nawet nie zdazylem spisac danych aby jeszcze do niej napisac o potwierdzenie... Moze ktos gdzies ma jakis dostep do spisu okolicznych wiosek czy jak to owa Rosjanka nazwala - "eto byla daczia".

:?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Z najbliżej brzmiących nazw miejscowości położonych najbliżej Moskwy znalazłem tylko posiadłość (folwark) Екатериндар (Jekaterindar), ale to i tak daleko, bo w okolicy Mińska. Może ktoś z mieszkańców Moskwy znajdzie taką miejscowość (w nazwach historycznych). Podana przez Ciebie nazwa Jekatenidar jest obca dla języka rosyjskiego i to chyba błędny odczyt.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jekatierinowka?

t.
Awatar użytkownika
konradus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: konradus »

Witam! Wszedłem tu ze względu na tytuł wątku. ponieważ moja babcia urodziła się w Jekaterinodarze (Krasnodarze po 1920) [Екатеринодар / Краснодар], ale to bardzo daleko od Moskwy - prawie Gruzja. Może faktycznie Jekatierinowka to dobry trop http://maps.yandex.ru/-/CFSIv04G Popytam jeszcze o podobne nazwy w Podmoskowiu i jak się czegoś dowiem, napiszę.
Pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

Dziekuje za szybka odpowiedz. Hmm Jekatierinowka tez pasuje. Ta nazwa to przekaz ustny, raz tylko w protokole UBeckim zapisany ... A moze w czasach kiedy prababka mieszkala pod Moskwa to byla ciut inna nazwa... ?
Ale bardzo dziekuje i jesli Kondradusie, jesli ktos z Podmoskowia da jakis znak... to bardzo prosze podziel sie!
Dziekuje jeszcze raz!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”