Nazwisko: Nowakowski(a)

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9055&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nowakowska_Katarzyna »

Nowakowski/a z woj.świętokrzyskiego.
Prośba do Nowakowskich zainteresowanych swoim pochodzeniem ,aby wpisywali w jednym miejscu <kogo szukasz i w jakiej miejscowości>.
Ja buduję drzewo ,którego " korzenie wyrastają" w parafiach woj.świętokrzyskiego.
Może pomożemy sobie - zwracam się do potomków Nowakowskich.

Pozdrawia Katarzyna Nowakowska
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Witam .Oj,słuszna myś,ja też szukam Nowakowskich,szczególnie w zawodzie- szewski majster,który to w 1912 roku i trochę dalej, mieszkał w Sompolnie-/konińskie/, a póżniej wyprowadził się do Kalisza,gdyby mi się udało kogoś odnależć z tych ludzi,pięknie rozwiązałaby mi się historia rodzinna,byłabym radosna w tym temacie.Pozdrawia-Halina.
Sz_Joanna

Sympatyk
Adept

Post autor: Sz_Joanna »

Witam. Ja również buduję drzewo, Nowakowscy z mojej rodzinki mieszkali w parafii Kazimierz Dolny, najstarsze akta jakie odnalazłam pochodzą z ok. 1800roku.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

WitamJeżeli mogę coś powiedzieć ze swego doświadczenia,nad pracą drzewa genealogicznego,to takie moje spostrzeżenia.Dobrze jest mieć np: "Akty,skany,jakieś dokumenty potwierdzające-dokumentujące- urodzenia,czy chrztu,czy komuni,czy majątku",ale warto też śledzić,mieć "Akty,skany..."-zgonu,bo to pokazuje,czy dany przodek mieszkał w jednym miejscu,czy się przemieszczał,przeprowadzał,bo w przypadku przeprowadzania się,prędzej można dojść do połączenia danych przodków,to tak napisałam na marginesie,dla tych,co może początkują,co podają sygnały,że budują,lub,że ktoś z ich przodków "tak,a tak" się nazywał.-to jest dobre w początkach,ale,gdy początek się kończy,będzie powstawać cały szereg pytań,np: co dalej? .- Pozdrawiam - Halina
Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

Post autor: cezar »

Moi przodkowie: pradziadkowie Ignacy i Helena z Padlewskich pobrali się ok. 1875 r. i mieszkali w Łękach Królewskich parafia Ręczno, gdzie najpewniej dzierżawili tamtejszy majątek. Mieli syna Cezarego (mojego dziadka) i córkę Aureilię, która zmarła jako kilkunastoletnia dziewczynka. Dziadek Cezary wydał się za Wandę Borkowską, ta zaś miała dość liczne rodzeństwo (ja wiem o siostrze Marii i braciach Bronisławie i Bolesławie). Nie wiem jednak skąd ci Borkowscy popchodzili i czy zachowali się ich potomkowie. Bliskimi krewnymi Nowakowskich byli Mystkowscy i Żabokliccy. Gdyby ktoś w swojej historii znalazł zbieżne informacje to byłbym wdzięczny za sygnał.
Dodam jeszcze, że pradziadek Ignacy miał podobno liczne rodzeństwo. Pozdrawiam. Cezary
snemelk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: snemelk »

Podlewski,Borkowski,Nowakowski,Żaboklicki występowali razem w okolicach Brdowa.Izbicy Kuj.
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

cichocka.karolak
Masz rację Halinko odnośnie dokumentacji - na ile możliwe szczegółowa.
Moi Nowakowscy jako rodzeństwo rodzili się w różnych ,oddalonych od siebie parafiach,np.najstarszy syn (1865r.)par.Wzdół - najmłodszy (1883r.)par.Zemborzyn ,po 'drodze ' było jeszcze kilka miejscowości.Śluby brali w jeszcze innych miejscowościach.
...no i stąd moja prośba o kontakt potomków Nowakowskich.
Do tej pory nie jest mi znane przemieszczanie się 'moich ' Nowakowskich poza woj.świętokrzyskie /dopiero w latach ok.1915/.

Pozdrawia - Katarzyna Nowakowska
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Dla mnie Nowakowscy,to, to co napisałam-Sompolno-Kalisz,byli ON,bo imienia nie znam,ani Jego,ani żony,ani córki.Wiem,że Nowakowski był : majstrem szewskim,czyli musiał posiadać zakład szewski,w tym czeladników,uczni,no i to że z czasowej opieki nad moim wujem- JANEM CICHOCKIM-ur.1912 r. w Sompolnie-syn Józefa i Józefy Cichockiej z Kubiaków/najstarszy-pierworodny- brat mego ojca/został przejęty na stałe,przez Nowakowskich,a czy zmienili mu nazwisko,tego nie wiem,ale domniewam,skoro wypowiedzieli sie,że go nie oddadzą,że go wychowają,że go wyuczą na szewca i ożeną ze swoją córką,to po prostu nie mieli potrzeby go przepisać na Nowakowskiego,Więc może jego rodzina istnieć jako Cichoccy,a żona jego może być z domu Nowakowska,a może losy Jana Cichockiego potoczyły sie inaczej,może wojna zmieniła,lub decyzje osobiste,kto może "coś"w tym temacie wie,bardzo proszę o odpowiedż.
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Uzupełnienie do w/w -na Jana Cichockiego -posiadam "AKT".-Halina
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Do : snemelk: -kuzynie,mego kuzyna,no to jak masz Nowakowskich,to dobrze ich przeanalizuj,bo kto, to wie,może daleko szuak się, a blisko może być.Pozdrawiam-Halina
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Witaj Kasiu! W wykazie duchownych diecezji sandomierskiej z lat 1820-1920 http://www.fara.opoczno.pl/wykazy/wykazy.php pojawia się kilku duchownych o Twoim nazwisku:

867 . Nowakowski Jan Grocholice, Denków 1900 r.
868 . Nowakowski Innocenty Władysław Grzymałków zmarł 1918 r.
869 . Nowakowski Józef emeryt rezydent w Chybicach zmarł 1860 r.
870 . Nowakowski Marjan student Uniwersytetu w Warszawie 1925 r.
871 . Nowakowski Rajmund Olbierzowice 1822 r.
872 . Nowakowski Wacław Szczeglice 1915 r.
873 . Nowakowski Władysław Radzanów 1921 r.

Pozdrawiam - Sławek
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

W Wąchocku, świętokrzyskie także było sporo Nowakowskich.
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Sławkowi dziękuję za podpowiedź = przeanalizuję / widzę nowy ' trop '/

Pozdrawia Katarzyna
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Witaj Kasiu,
Pozwolę sobie dodać tu moją małą gałązkę Nowakowskich:
Ignacy Nowakowski (ok. 1786 Grybów-przed 1849), syn Piotra i Agnieszki z Zaszewskich.
Z pierwszą żoną Ludwiką z Janiszewskich miał syna Adama Józefa Antoniego (1816 Igołomia-?). Dalszych jego losów nie znam.
Z drugą żoną (ślub 1822 Igołomia) Anną Różą Teklą z Morawickich (1783 Wodzisław- przed 1849) miał córkę Mariannę (1826 Igołomia-1850 Działoszyce). Marianna Nowakowska w 1849 r. w Działoszycach poślubiła Władysława Piotra Weissa (1818 Kraków-?), z którym miała syna Aleksandra Józefa (1850 Działoszyce-?).
Gdybyś podczas swoich poszukiwań trafiła na Ignacego i Annę Nowakowskich będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”