Nazwisko: Nowakowski(a)
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9055&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Nowakowska_Katarzyna

Nowakowski/a z woj.świętokrzyskiego.
Prośba do Nowakowskich zainteresowanych swoim pochodzeniem ,aby wpisywali w jednym miejscu <kogo szukasz i w jakiej miejscowości>.
Ja buduję drzewo ,którego " korzenie wyrastają" w parafiach woj.świętokrzyskiego.
Może pomożemy sobie - zwracam się do potomków Nowakowskich.
Pozdrawia Katarzyna Nowakowska
Prośba do Nowakowskich zainteresowanych swoim pochodzeniem ,aby wpisywali w jednym miejscu <kogo szukasz i w jakiej miejscowości>.
Ja buduję drzewo ,którego " korzenie wyrastają" w parafiach woj.świętokrzyskiego.
Może pomożemy sobie - zwracam się do potomków Nowakowskich.
Pozdrawia Katarzyna Nowakowska
- cichocka.karolak

Witam .Oj,słuszna myś,ja też szukam Nowakowskich,szczególnie w zawodzie- szewski majster,który to w 1912 roku i trochę dalej, mieszkał w Sompolnie-/konińskie/, a póżniej wyprowadził się do Kalisza,gdyby mi się udało kogoś odnależć z tych ludzi,pięknie rozwiązałaby mi się historia rodzinna,byłabym radosna w tym temacie.Pozdrawia-Halina.
Witam. Ja również buduję drzewo, Nowakowscy z mojej rodzinki mieszkali w parafii Kazimierz Dolny, najstarsze akta jakie odnalazłam pochodzą z ok. 1800roku.
Pozdrawiam Joanna
Pozdrawiam Joanna
- cichocka.karolak

WitamJeżeli mogę coś powiedzieć ze swego doświadczenia,nad pracą drzewa genealogicznego,to takie moje spostrzeżenia.Dobrze jest mieć np: "Akty,skany,jakieś dokumenty potwierdzające-dokumentujące- urodzenia,czy chrztu,czy komuni,czy majątku",ale warto też śledzić,mieć "Akty,skany..."-zgonu,bo to pokazuje,czy dany przodek mieszkał w jednym miejscu,czy się przemieszczał,przeprowadzał,bo w przypadku przeprowadzania się,prędzej można dojść do połączenia danych przodków,to tak napisałam na marginesie,dla tych,co może początkują,co podają sygnały,że budują,lub,że ktoś z ich przodków "tak,a tak" się nazywał.-to jest dobre w początkach,ale,gdy początek się kończy,będzie powstawać cały szereg pytań,np: co dalej? .- Pozdrawiam - Halina
Moi przodkowie: pradziadkowie Ignacy i Helena z Padlewskich pobrali się ok. 1875 r. i mieszkali w Łękach Królewskich parafia Ręczno, gdzie najpewniej dzierżawili tamtejszy majątek. Mieli syna Cezarego (mojego dziadka) i córkę Aureilię, która zmarła jako kilkunastoletnia dziewczynka. Dziadek Cezary wydał się za Wandę Borkowską, ta zaś miała dość liczne rodzeństwo (ja wiem o siostrze Marii i braciach Bronisławie i Bolesławie). Nie wiem jednak skąd ci Borkowscy popchodzili i czy zachowali się ich potomkowie. Bliskimi krewnymi Nowakowskich byli Mystkowscy i Żabokliccy. Gdyby ktoś w swojej historii znalazł zbieżne informacje to byłbym wdzięczny za sygnał.
Dodam jeszcze, że pradziadek Ignacy miał podobno liczne rodzeństwo. Pozdrawiam. Cezary
Dodam jeszcze, że pradziadek Ignacy miał podobno liczne rodzeństwo. Pozdrawiam. Cezary
Podlewski,Borkowski,Nowakowski,Żaboklicki występowali razem w okolicach Brdowa.Izbicy Kuj.
-
Nowakowska_Katarzyna

cichocka.karolak
Masz rację Halinko odnośnie dokumentacji - na ile możliwe szczegółowa.
Moi Nowakowscy jako rodzeństwo rodzili się w różnych ,oddalonych od siebie parafiach,np.najstarszy syn (1865r.)par.Wzdół - najmłodszy (1883r.)par.Zemborzyn ,po 'drodze ' było jeszcze kilka miejscowości.Śluby brali w jeszcze innych miejscowościach.
...no i stąd moja prośba o kontakt potomków Nowakowskich.
Do tej pory nie jest mi znane przemieszczanie się 'moich ' Nowakowskich poza woj.świętokrzyskie /dopiero w latach ok.1915/.
Pozdrawia - Katarzyna Nowakowska
Masz rację Halinko odnośnie dokumentacji - na ile możliwe szczegółowa.
Moi Nowakowscy jako rodzeństwo rodzili się w różnych ,oddalonych od siebie parafiach,np.najstarszy syn (1865r.)par.Wzdół - najmłodszy (1883r.)par.Zemborzyn ,po 'drodze ' było jeszcze kilka miejscowości.Śluby brali w jeszcze innych miejscowościach.
...no i stąd moja prośba o kontakt potomków Nowakowskich.
Do tej pory nie jest mi znane przemieszczanie się 'moich ' Nowakowskich poza woj.świętokrzyskie /dopiero w latach ok.1915/.
Pozdrawia - Katarzyna Nowakowska
- cichocka.karolak

Dla mnie Nowakowscy,to, to co napisałam-Sompolno-Kalisz,byli ON,bo imienia nie znam,ani Jego,ani żony,ani córki.Wiem,że Nowakowski był : majstrem szewskim,czyli musiał posiadać zakład szewski,w tym czeladników,uczni,no i to że z czasowej opieki nad moim wujem- JANEM CICHOCKIM-ur.1912 r. w Sompolnie-syn Józefa i Józefy Cichockiej z Kubiaków/najstarszy-pierworodny- brat mego ojca/został przejęty na stałe,przez Nowakowskich,a czy zmienili mu nazwisko,tego nie wiem,ale domniewam,skoro wypowiedzieli sie,że go nie oddadzą,że go wychowają,że go wyuczą na szewca i ożeną ze swoją córką,to po prostu nie mieli potrzeby go przepisać na Nowakowskiego,Więc może jego rodzina istnieć jako Cichoccy,a żona jego może być z domu Nowakowska,a może losy Jana Cichockiego potoczyły sie inaczej,może wojna zmieniła,lub decyzje osobiste,kto może "coś"w tym temacie wie,bardzo proszę o odpowiedż.
- cichocka.karolak

Uzupełnienie do w/w -na Jana Cichockiego -posiadam "AKT".-Halina
- cichocka.karolak

Do : snemelk: -kuzynie,mego kuzyna,no to jak masz Nowakowskich,to dobrze ich przeanalizuj,bo kto, to wie,może daleko szuak się, a blisko może być.Pozdrawiam-Halina
- sponikowski

Witaj Kasiu! W wykazie duchownych diecezji sandomierskiej z lat 1820-1920 http://www.fara.opoczno.pl/wykazy/wykazy.php pojawia się kilku duchownych o Twoim nazwisku:
867 . Nowakowski Jan Grocholice, Denków 1900 r.
868 . Nowakowski Innocenty Władysław Grzymałków zmarł 1918 r.
869 . Nowakowski Józef emeryt rezydent w Chybicach zmarł 1860 r.
870 . Nowakowski Marjan student Uniwersytetu w Warszawie 1925 r.
871 . Nowakowski Rajmund Olbierzowice 1822 r.
872 . Nowakowski Wacław Szczeglice 1915 r.
873 . Nowakowski Władysław Radzanów 1921 r.
Pozdrawiam - Sławek
867 . Nowakowski Jan Grocholice, Denków 1900 r.
868 . Nowakowski Innocenty Władysław Grzymałków zmarł 1918 r.
869 . Nowakowski Józef emeryt rezydent w Chybicach zmarł 1860 r.
870 . Nowakowski Marjan student Uniwersytetu w Warszawie 1925 r.
871 . Nowakowski Rajmund Olbierzowice 1822 r.
872 . Nowakowski Wacław Szczeglice 1915 r.
873 . Nowakowski Władysław Radzanów 1921 r.
Pozdrawiam - Sławek
-
Piotr_Juszczyk

W Wąchocku, świętokrzyskie także było sporo Nowakowskich.
-
Nowakowska_Katarzyna

Sławkowi dziękuję za podpowiedź = przeanalizuję / widzę nowy ' trop '/
Pozdrawia Katarzyna
Pozdrawia Katarzyna
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Witaj Kasiu,
Pozwolę sobie dodać tu moją małą gałązkę Nowakowskich:
Ignacy Nowakowski (ok. 1786 Grybów-przed 1849), syn Piotra i Agnieszki z Zaszewskich.
Z pierwszą żoną Ludwiką z Janiszewskich miał syna Adama Józefa Antoniego (1816 Igołomia-?). Dalszych jego losów nie znam.
Z drugą żoną (ślub 1822 Igołomia) Anną Różą Teklą z Morawickich (1783 Wodzisław- przed 1849) miał córkę Mariannę (1826 Igołomia-1850 Działoszyce). Marianna Nowakowska w 1849 r. w Działoszycach poślubiła Władysława Piotra Weissa (1818 Kraków-?), z którym miała syna Aleksandra Józefa (1850 Działoszyce-?).
Gdybyś podczas swoich poszukiwań trafiła na Ignacego i Annę Nowakowskich będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Justyna
Pozwolę sobie dodać tu moją małą gałązkę Nowakowskich:
Ignacy Nowakowski (ok. 1786 Grybów-przed 1849), syn Piotra i Agnieszki z Zaszewskich.
Z pierwszą żoną Ludwiką z Janiszewskich miał syna Adama Józefa Antoniego (1816 Igołomia-?). Dalszych jego losów nie znam.
Z drugą żoną (ślub 1822 Igołomia) Anną Różą Teklą z Morawickich (1783 Wodzisław- przed 1849) miał córkę Mariannę (1826 Igołomia-1850 Działoszyce). Marianna Nowakowska w 1849 r. w Działoszycach poślubiła Władysława Piotra Weissa (1818 Kraków-?), z którym miała syna Aleksandra Józefa (1850 Działoszyce-?).
Gdybyś podczas swoich poszukiwań trafiła na Ignacego i Annę Nowakowskich będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Justyna