Kars - zagadka geograficzna

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Szukam dla naszego kolegi lokalizacji miejscowości leżącej w Imperium Rosyjskim w 1909 roku o nazwie wg stempla pocztowego: Kars (ros. КАРСЪ). Jedno takie miasto już zlokalizowałem (od 1920 roku należy do Turcji), ale to zbyt daleko.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

A w jakim rejonie Imperium szukamy? To pomoże w poszukiwaniach, bo Kars z Armenii często się pojawia alo to pewnie ten już odrzucony.

Pozdrawiam,
Roman
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

http://www.jewishgen.org/Communities/LocTown.asp

Kars, Карс populated place 44°48' N 41°34' E E M U G Russia 775.8 miles SSE of Moskva 55°45' N 37°37' E
Kars, Карс populated place 46°45' N 41°04' E E M U G Russia 638.5 miles SSE of Moskva 55°45' N 37°37' E
Kars Mel’nichnyy, Карс Мельничный populated place 45°15' N 37°26' E E M U G Russia 725.3 miles S of Moskva 55°45' N 37°37' E
Kars Mel’nichnyy, Карс Мельничный populated place 45°03' N 37°48' E E M U G Russia 739.3 miles S of Moskva 55°45' N 37°37' E

Pozdrawiam

Chrystian
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Co do samej pisowni to u mnie miasto rosyjskie piszące się w tamtym okresie jako
"въ ельцъ", obecnie pisze się - Еле́ц, ale nie wiem czy to coś da taka informacja, nie wiem też czy dobrze odczytałam. Faktem jest natomiast, że szukając na mapie jako "ельцъ" nie mogłam nic znaleźć kiedyś, ale to była chyba odmiana i inaczej należało szukać. Nazwa była w nazwie zakładu fotograficznego na odwrocie fotografii.
Jak stempel pocztowy, to musiała być poczta, zapewne ten daleki ale i znany Kars.

Łucja
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Witam,

Obstawiam, że zapis, który miałaś w starym dokumencie, brzmiał tak naprawdę "въ Ельцѣ" (miejscownik liczby pojedynczej), tzn. na końcu był nie twardy znak, a tzw. JAĆ, co oznacza, że wg ówczesnej ortografii nazwa miasta brzmiała "Елецъ", współcześnie zaś - "Елец" - najprawdopodobniej pierwszy link - miasto w obwodzie lipieckim.

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
To nie jest błędny odczyt odcisku stempla pocztowego. Mogę zamieścić skan tego stempla, ale kto mnie zna, ten wykluczy takie elementarne błędy.
Podane przez Chrystiana współrzędne przez Chrystiana miejscowości Kars Mielnicznyj są godne obadania, bo to jedyne miejsce inne niż twierdza Kars w Turcji.
Bardzo dziękuję wszystkim.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Jurku Drogi,

Mój post dotyczył miejscowości Jelec (Елец) z postu Łucji (Wysłany: 15-01-2012 - 09:46).

Co do zawartej w Twoich postach miejscowości Kars i sugestii Chrystiana, z którą byłeś łaskaw się zgodzić - również moja pełna zgoda.

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Tak, tak, to faktycznie jest taki zapis jak Tomasz podaje. Znaleźć było jednak trudno z tego powodu.

W takim razie może Kercz?
http://www.oldkerch.narod.ru/

Łucja
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Dostałem jeszcze jedną informację na PW, że to może być miejscowość KARSY k. Płocka, i że takich Karsów było w Polsce więcej.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Oto fotografia fragmentu tej koperty
http://www.flickr.com/photos/73287199@N02/6702367633/
Chodzi o ten środkowy stempel poczty docelowej.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Witam ponownie,

Zdecydowanie to mogą być "КАРСЫ" - stempel pocztowy odbił się bez ostatniej "pałki". Niestety, według spisu "1901-02. Список населенных мест Царства Польского. 1900, в 2-х томах." autorów А.Бобинский i Я.М. Базивиез, żadna z ośmiu miejscowości o tej nazwie z tamtego okresu nie jest miejscowością pocztową.

Koperta i stempel, jak zgaduję, jest z roku 1909?

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Ja tez cos dorzuce, miejscowosc KARSY/Карсы (Карсинское сельское поселение — с. Карсы), Троицкий район.
http://www.troitsk-rayon.ru/region/map
http://ru.wikipedia.org/wiki/%C0%E4%EC% ... 0%F1%F2%E8
Ktos urodzil sie w : Чкаловская обл., Тепловский р-н, с/с Карс. to jest obwod saratowski.
Obydwie miejscowosci daleko.

Jerzy, a co z reszta na kopercie?, jesli jest znana to prosze podaj, moze to bedzie jakas wskazowka.
- pozostale stemple, zdaje sie, ze z ta sama miejscowoscia, jaka?
- w prawym dolnym rogu - fragment pieczatki z napisem Warszawa (chyba)
- napis odreczny : Карскую Kp....ую?
Grazyna
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 13:33 przez Grazyna_Gabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

W tym rzecz, że dolna część została odcięta, bo nie mieściła się w ramce (na drugiej stronie jest zdjęcie osoby, która była obiektem oprawienia fotografii). Takie były zwyczaje; fotografie osobiste miały format pocztówki, a odbitki wykonywano na papierze ze specjalnie przygotowanym nadrukiem linijek na adres i tekst. Tak robiono nawet po II wojnie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

voytashek pisze:Witam ponownie,

Zdecydowanie to mogą być "КАРСЫ" - stempel pocztowy odbił się bez ostatniej "pałki". Niestety, według spisu "1901-02. Список населенных мест Царства Польского. 1900, в 2-х томах." autorów А.Бобинский i Я.М. Базивиез, żadna z ośmiu miejscowości o tej nazwie z tamtego okresu nie jest miejscowością pocztową.

Koperta i stempel, jak zgaduję, jest z roku 1909?

(-) Tomek Wojtaszek
Witaj!
Dziękuję za sprawdzenie tych miejscowości pod względem urzędów pocztowych (zazwyczaj były tam też stanowiska cenzorów) Jednak to nie są Karsy na pieczątce, bo wyraz КАРСЫ bez "pałeczki" wygląda tak: КАРСЬ, a tam jest twardy znak Ъ, wg starych zasad pisowni umieszczany na końcu takich wyrazów. Ponadto zwróć uwagę na treść poniżej ( Карскую...).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

j_aftanas pisze: Jednak to nie są Karsy na pieczątce, bo wyraz КАРСЫ bez "pałeczki" wygląda tak: КАРСЬ, a tam jest twardy znak Ъ, wg starych zasad pisowni umieszczany na końcu takich wyrazów. Ponadto zwróć uwagę na treść poniżej ( Карскую...).
Może i masz rację, chociaż taki stempelek lubi narobić zamieszania i dziś, a co dopiero 100 lat temu. ;-)

Ale zakładając, że masz rację, skłaniałbym się ku tej wersji z miastem w dzisiejszej Turcji, a w latach 1878 - 1917 centrum administracyjnym w obwodzie karskim Imperium Rosyjskiego. Z oddziałami Карской крепостной артиллерии.

Może wyłuszczysz, dlaczego wykluczasz tę Turcję?

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek

P.S. Jeśli masz też to zdjęcie, to może porównasz mundury:
http://1914.borda.ru/?1-6-20-00001060-000-20-0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”