dziewczynka czy chłopczyk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mika_tomasz

dziewczynka czy chłopczyk
przeglądam księgi chrztów z XVIII w. i mam problem z rozróżnieniem czy wpis dotyczy chłopca czy dziewczynki;
przykład zapisów imienia, wykonanych na tej samej stronie dokumentu, przez tę samą osobę;
Franciscam, Franciscum, Franciscu (u z kreseczką)
Casimirum, Casimuru (u z kreseczką)
która forma określa dziewczynkę a która chłopca;
przed każdym z tych imion jest zapis baps
przykład zapisów imienia, wykonanych na tej samej stronie dokumentu, przez tę samą osobę;
Franciscam, Franciscum, Franciscu (u z kreseczką)
Casimirum, Casimuru (u z kreseczką)
która forma określa dziewczynkę a która chłopca;
przed każdym z tych imion jest zapis baps
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Witaj, Tomaszu, w tę noc narodzin szczególnej Dzieciny, której "akt urodzenia" (z podaniem daty na kilkanaście sposobów!) zostanie dziś wyśpiewany o północy na Watykanie i w innych większych bazylikach 
W określeniu płci dziecka pomogą Ci:
- w niektórych typach formuł: słowo "filium" (syna) lub "filiam" (córkę)
- kalendarz kościelny z XIX w. lub wcześniejszy.
W kalendarzu sprawdzisz, jakiego świętego wspominano w dniu chrztu dziecka, bądź w dniach z nim sąsiadujących. Np. jedyna Franciszka w roku to św. Franciszka wdowa (Francisca vidua), wspomnienie 9 marca.
Co wcale nie znaczy, że w październiku z okazji św. Franciszka z Asyżu nie nadawano żeńskiej formy imienia, albo że na świętej Franciszki nie chrzczono żadnych Franciszków. Jednak w badanej przeze mnie ostatnio księdze XVIII-wiecznej tylko jedna na osiem-dziesięć Franciszek urodziła się poza okresem luty-marzec.
Niestety, niektórzy księża mieli paskudną manierę nie zamykania literki "a", która upodabniała się przez to do "u".
Życzę powodzenia, pozdrawiam!
W określeniu płci dziecka pomogą Ci:
- w niektórych typach formuł: słowo "filium" (syna) lub "filiam" (córkę)
- kalendarz kościelny z XIX w. lub wcześniejszy.
W kalendarzu sprawdzisz, jakiego świętego wspominano w dniu chrztu dziecka, bądź w dniach z nim sąsiadujących. Np. jedyna Franciszka w roku to św. Franciszka wdowa (Francisca vidua), wspomnienie 9 marca.
Co wcale nie znaczy, że w październiku z okazji św. Franciszka z Asyżu nie nadawano żeńskiej formy imienia, albo że na świętej Franciszki nie chrzczono żadnych Franciszków. Jednak w badanej przeze mnie ostatnio księdze XVIII-wiecznej tylko jedna na osiem-dziesięć Franciszek urodziła się poza okresem luty-marzec.
Niestety, niektórzy księża mieli paskudną manierę nie zamykania literki "a", która upodabniała się przez to do "u".
Życzę powodzenia, pozdrawiam!
- lubczyńska-iwona

Witam
Wesołych Swiąt!
Oj znam ten ból.Właśnie pracuję nad taką księgą.Można by rzec ,że przez dłuuuugi czas rodzili się sami chłopcy(z imieniem np Justyna).Problem z imionami występującymi w obu formach:Franciszek i Franciszka,Jan i Joanna(tu w ogóle nie mogę dojść do ładu)
pozdrawiam
Iwona Lubczyńska
Wesołych Swiąt!
Oj znam ten ból.Właśnie pracuję nad taką księgą.Można by rzec ,że przez dłuuuugi czas rodzili się sami chłopcy(z imieniem np Justyna).Problem z imionami występującymi w obu formach:Franciszek i Franciszka,Jan i Joanna(tu w ogóle nie mogę dojść do ładu)
pozdrawiam
Iwona Lubczyńska
-
mika_tomasz

dziękuje za podpowiedzi
przysłowie mówi "im dalej w las, tym ciemniej"
a ja się o tym przekonuje na własnej skórze
przysłowie mówi "im dalej w las, tym ciemniej"
a ja się o tym przekonuje na własnej skórze
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
Witam.
W wielu parafiach w księgach chrztów oprócz w/w zasad pisania imion (Franciscum, Franciscam) i informacji o tym jakiej płci jest ochrzczone dziecię (filum, filiam) istnieją rubryki ściśle precyzujące płeć dla celów statystycznych z ewidentnym sumowaniem tego na każej stronie, co jest bardzo pomocne przy ścisłym okreśeniu czy to chłopiec czy dziewczynka.
Pozdrawiam
W wielu parafiach w księgach chrztów oprócz w/w zasad pisania imion (Franciscum, Franciscam) i informacji o tym jakiej płci jest ochrzczone dziecię (filum, filiam) istnieją rubryki ściśle precyzujące płeć dla celów statystycznych z ewidentnym sumowaniem tego na każej stronie, co jest bardzo pomocne przy ścisłym okreśeniu czy to chłopiec czy dziewczynka.
Pozdrawiam
-
mika_tomasz

-
mika_tomasz

miałem zaczynać nowy temat ale po co zaśmiecać forum
mam taki wpis w księdze ślubów
"miles dimisus fussor" - rusznikarz?
mam taki wpis w księdze ślubów
"miles dimisus fussor" - rusznikarz?
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek