Dwa imiona dla chłopskich dzieci?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

A czemu nie?! Parafia Kruszyn na Kujawach, pierwsze lata XIX wieku, wszystkie dzieci miały po dwa imiona, chłopów, parobków, a nawet panien. Zapewne fantazja proboszcza, księdza Stanisława Grzegorzewskiego.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jado »

A dlaczego fantazja księdza? a nie zwyczaj rodzinnny? Siedem pokoleń w tył po mieczu XVIII wiek wszystkie dzieci mojego pradziada miały po dwa imiona.Potem już rzadziej ale bywało,wśród mniej więcej 15 tysięcy metryk znalazłem około 5% przypadków w/w "fantazji" :) Przy okazji dodam iż zauważyłem taki oto zwyczaj nadawania imion,rodziło się dziecię było chrzczone i nadawano mu imię takie samo jak poprzednika w księdze aż np urodziła się dziewczynka nadano jej imię i kolejna miała identyczne i tak w kółko Macieju.:)
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Nie wszystkie dzieci jednej rodziny, a wszystkie dzieci chrzczone w tej parafii!
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Re: Dwa imiona dla chłopskich dzieci?

Post autor: Jado »

Eder pisze:Nie wszystkie dzieci jednej rodziny, a wszystkie dzieci chrzczone w tej parafii!
Zrozumiałem tekst :P tyle że napisałeś (podkreśliłeś) że dzieci chłopskie,parobków i panien.Pewnie gdybyś napisał że wszystkie dzieci urodzone w parafii miały nadawane po dwa imiona nie odpisałbym na Twój pierwszy post.

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”