Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem 1831r.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem 1831r.
W parafii w Sotoczku nie ma listy poległych w 14.02. 1831 choć są zbiorowe mogiły. Gdzie mogę wyszukać listę osób poległych w tej bitwie?
Katarzyna
Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem.
A gdzie są zbiorowe mogiły? Kilka nazwisk jest w raporcie Dwernickiego.
-
apogorzelska

Szukam listy poległych w Bitwie pod Stoczkiem.
Jadąc od Seroczyna w stronę Stoczka na wzniesieniu stoi krzyż i tam są chyba groby z tamtego okresu. Ale nie jestem pewna, nigdy tam się nie zatrzymałam, może tylko pomnik tam jest.
http://powiatminski.pl/pl/strona/Miejsc ... dowej_/460
Tutaj jest sporo informacji o mogiłach zbiorowych.
http://powiatminski.pl/pl/strona/Miejsc ... dowej_/460
Tutaj jest sporo informacji o mogiłach zbiorowych.
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Jest blisko Stoczka mogiła zbiorowa - Krzyż między drzewami - nie ma wykazu nazwisk. Jest też na wzgórzu pomnik, również bez nazwizk
W samym Stoczku jest Grób Nieznanego żołnieża , bez wykazu nazwisk z tej bitwy w 1831 roku.
Rózenież znalazłam informację, że w samym Stoczku były mogiły poległych w 14.02.1831 roku, lecz te mogiły nie przetrwały okresu wojny. Dziwnym jest tylko, że jak były mogiły to w księdze parafialnej zgonów z 1831 roku nie ma wykazu ( tak twierdzi Ksiądz), a powinny byc akty zgonów.
Katarzyna
W samym Stoczku jest Grób Nieznanego żołnieża , bez wykazu nazwisk z tej bitwy w 1831 roku.
Rózenież znalazłam informację, że w samym Stoczku były mogiły poległych w 14.02.1831 roku, lecz te mogiły nie przetrwały okresu wojny. Dziwnym jest tylko, że jak były mogiły to w księdze parafialnej zgonów z 1831 roku nie ma wykazu ( tak twierdzi Ksiądz), a powinny byc akty zgonów.
Katarzyna
Katarzyna
- Gandalf_de_Grey

Jesli odpowiedza, to prosze sie pochwalic wiadomosciami na ten temat.
Miedzyczasie, w ksiazce- reprincie "Przewodnik po polach bitew wojny polsko-rosyjskiej 1830-1831 r, £odz 2011 na s. 122 jest wzmianka:
.... Informacje powyzsze wskazuja na to, ze wiele mogil poleglych znajdowalo sie przy drogach przebiegajacych przez pobojowiska. Rowniez zachowane do dzis nieliczne mogily z okresu Powstania Listopadowego w Makowcu k/Dobrego, W POBLIZU STOCZKA £UKOWSKIEGO oraz I£zy znajduja sie w miejscach, obok ktorych przebiegaly dawne traktaty.
Tyle na ten temat. Mam nadzieje, ze faktycznie sa...
Miedzyczasie, w ksiazce- reprincie "Przewodnik po polach bitew wojny polsko-rosyjskiej 1830-1831 r, £odz 2011 na s. 122 jest wzmianka:
.... Informacje powyzsze wskazuja na to, ze wiele mogil poleglych znajdowalo sie przy drogach przebiegajacych przez pobojowiska. Rowniez zachowane do dzis nieliczne mogily z okresu Powstania Listopadowego w Makowcu k/Dobrego, W POBLIZU STOCZKA £UKOWSKIEGO oraz I£zy znajduja sie w miejscach, obok ktorych przebiegaly dawne traktaty.
Tyle na ten temat. Mam nadzieje, ze faktycznie sa...