Czy to ta sama osoba?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Czy to ta sama osoba?

Post autor: szczesna »

Witam
Proszę o pomoc w ustaleniu czy jest to ta sama osoba.
Nie mam pojęcia kim są 2 osoby na zdjęciu, ale niedawno uzyskałam zdjęcie stryja. Widzę pewne podobieństwo młodszego jednak może to być subiektywne wrażenie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/549 ... 3d7a8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa5 ... 56b79.html
Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony pn 30 sty 2012, 09:35 przez szczesna, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Sawicki_Julian

Sympatyk

2 zdjecia - czy to ta sama osoba?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , ja widzę trzy zdjęcia ; jedno Stanisława Kwaskowskiego lat około 60 i widać mu jedno ucho i siwe wąsy , drugie podobne zdjęcie tego samego pana lat około 60 na grobie gdzie widać obydwa uszy , ale tam pisze ze zmarł w wojnę tj. 21 listopada 1939 r. mając tylko 41 lat , to nie będzie jego zdjęcie i trzecie zdjęcie to ten wyższy żołnierz ale mundur nie polski ( może austriacki ) jest podobny do zdjęć poprzednich i ten żołnierz ma mniej niż 41 lat , wygląda na 30 lat , tylko jeśli austriacki mundur to z okresu I wojny ten żołnierz i nie pasuje do tego grabu , a podobieństwo jest w uszach , po środku ucha gruba chrząstka i oczy głębokie i trochę zakończone skośnie od strony uszu u wojskowego, to wypadało by że syn tego ze zdjęcia na krzyżu , ale nie całkiem tak jest bo może być odwrotnie i ten z I wojny to ojciec tego starszego pana ,tak mnie się wydaje ,więcej szczegółów potrzeba , bo ten starszy pan ma ubranie z przed samej II wojny i ma więcej niż 41 lat ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

co prawda jeden ma prawe ucho widoczne, a drugi lewe ale sa to zupelnie ROZNE USZY (uszy u jednego osobnika raczej tak sie nie roznia). Jeden prawie nie ma platka usznego, starszy ma bardzo duzy

moim zdaniem mimo podobienstwa to sa rozne osoby (mowie o osobach przedstawionych na linkowanych zdjeciach)

pozdr WM
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

A już miałam nadzieję, że to pradziad i jego najstarszy syn, a tu kicha. Zaczynam poszukiwania od nowa.
Mimo to dziękuję.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: 2 zdjecia - czy to ta sama osoba?

Post autor: Szymański_Wojciech »

szczesna pisze:A już miałam nadzieję, że to pradziad i jego najstarszy syn, a tu kicha. Zaczynam poszukiwania od nowa.
Mimo to dziękuję.
Pozdrawiam
Joanna
Na ile pamiętam, to starsze zdjecie (dwu krewnych) było jakiś czas temu intensywnie komentowane (z moim również udziałem). Wg mnie ten młodzian w 'porosyjskim' mundurze (okres ok. końca I wojny) i ten starszy pan z lat 30-tych (!?) to ta sama osoba. Różnica w kształcie uszu jest pozorna (kwestia ujęcia), a ważne sa rysy twarzy, oprawa oczu i starannie utrzymany wąs w dawnym stylu.
Pozdrawiam
Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Zgadza się, jedno ze zdjęć było wcześniej zamieszczone. Wtedy chodziło o rozpoznanie munduru i ew. pokrewieństwo, bo i tak nie wiem kim są te osoby. Zakładam, że pradziad i jego syn. Teraz otrzymałam zdjęcie tegoż rzekomego syna i się zaczęło od nowa :?
Przyznaję, że uszy mnie zmyliły ale jedno zdjęcie jest zdecydowanie słabszej jakości.

Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam , może tez być ta sama osoba bo jest podobieństwo , jedno zdjęci zrobione z bliska , a drugie z daleka , ale po co ten grób z takim samym zdjęciem , tylko myli ze ci sami maja nie żyć a okazuje się ze żyją , to wprowadza w kombinacje , zdjęcie z I wojny i grób co odpowiadało by ze St. Kwaskowski ur. się w 1898 r. i mógł by być w wojsku w I wojnę mając około 20 lat , mimo grobu z podobnym zdjęciem starszego pana wychodzi ze ten pan żyje mając więcej niż 41 lat na zdjęciu i tu jest zagadka kto pomylił zdjęcia na krzyżu - grobie ,tez te wąsy mogą być u tego wojskowego przez całe życie , czarne a potem siwe ale nadal są ; pozdrawiam - Julian
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

moim skromnym zdaniem to są różne osoby chociaż mogą być spokrewnione.
podobieństwa:
-podbródek i kształt żuchwy

różnice:
- bardziej wyraźne kości policzkowe u żołnierza
- ucho u żołnierza jest bardziej zaokrąglone
- dolna warga u żołnierza jest grubsza i pełniejsza
- u żołnierza oczy są głębiej osadzone lub grubsze powieki potęgują te wrażanie.

- inny uśmiech. starszy Pan wydaje się być lekko rozbawiony, podczas gdy żołnierz jest wyraźnie zadumany lub przygaszony
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Grób jest ze Starych Powązek i nie ma nic wspólnego z tą sprawą. Zdjęcie zostało przypadkowo zrobione ale dołączyłam go do innego wątku. A nóż komuś się przyda.
Mnie interesuje zdjęcia: 1. legitymacyjne gościa z wąsami
2. dwaj panowie w mundurach.
Dokładnie takie linki tu zamieściłam.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam ponownie Joasiu , tak piszemy sobie bezosobowo ale to moja wina bo ja pierwszy zacząłem , dodam ze Joanna z łaciny ma odpowiednik - Janina , teraz rozumiem że to trzecie zdjęcie dodane by ktoś kto szuka takiego nazwiska mógł sobie przeczytać , a forum jest dla wszystkich poszukujących , ja po prostu głośno myślałem by pomóc rozwiązać zagadkę i pisałem to co widzę , a nie chce być źle zrozumiany ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Wolę po polsku - Joanna :D
Zawsze mi niezręcznie pisać po imieniu. Kiedyś wiekowy genealog oburzył się na mnie za poufałość, więc nim odważę się, patrzę na załączone zdjęcie.
Co do meritum
- jak każdy mam takie zdjęcia, że ni jak przypasować imiona do fotek. A jak już nie ma tych co mogliby pomóc , to pozostają tacy znawcy jak Wy.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Sawicki_Julian

Sympatyk

Joanno , mało kto chyba jest taki uparty by postawić na swoim , nie wiem czy to zaleta czy wada ale w genealogi pomaga plus do tego dobra i długa pamięć bo wczoraj co było na obiad to się nie pamięta . Chciałem podpowiedzieć ze ja szukałem zdjęć u rodziny chyba przez dwa lata ,zbierałem wszystkie stare które w przybliżeniu mogły być z rodziny , jeździłem za nimi nawet sto km od domu i mam ich ponad 350 sztuk . Ale tylko około połowa z nich była znana w rodzinie kto to jest na danym zdjęciu ,teraz znam prawie wszystkich i doszedłem do tego na róże sposoby ,według opowiadań jak wyglądali ci ludzie z przed wieku , a zdjęcia najstarsze są z przed 1881 r. i to wiązałem je z metrykami w jakim czasie oni żyli i na ile lat wyglądają na zdjęciu . Zapisywałem tez notatki co kto mówił na moje zadawane pytania ,także jakiś może duch podpowiadał mi wybrać nie znane nikomu zdjęcie wśród 200 innych ,które potem się okazało ze to moja prababka z siostrą , a wtedy jak zapytałem kto to na tym zdjęciu to kuzynka Teresa mówiła ; mama do Radomia przywiozła z domu ze Świętomarzy w Kieleckim , czyli mojej ciotki córka ,to pomyślałem ze to może być ktoś ważny .Po upływie chyba dwóch lat przypomniałem sobie ze inna kuzynka Maria mówiła ze było gdzie zdjęcie naszych prababek , ale mówiła Maria ze na tym zdjęcie prababcia jej to wyglądała jak chłopka i ktoś był jeszcze na tym zdjęciu , była w białej bluzce z chustka na głowie zawiązaną do tyłu. Że to chodzi o Kleczanów ich miejsce urodzenia to był jeden szczegół na tym zdjęciu , widać sad i młode drzewka są wiązane dwa razy do palika , u dołu i u góry , takie fachowe wiązanie robi tylko ten kto ma sad. Pojechałem z tym i innymi zdjęciami do Kleczanowa i okazało się ze trafne rozwiązanie zagadki o prabababciach i przy okazji porównanie z innymi młodszymi zdjęciami ( z lat 1880 ) które były znowu gdzie indziej bo w domu kawalera , czyli mego pradziadka . To taka historyjka o robieniu zdjęć zdjęciom bo nikt nie odda swej pamiątki i dużo pomaga tz. chłopski rozum by kojarzyć prawidłowo . Myślę Joanno ze można w podobny sposób rozwiązać Twoje zagadki ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Julianie, jest to możliwe. Jednak są i takie przypadki, gdy ta metoda nie działa. Musiałoby mnie stać na wycieczkę do USA :lol:
Dziękuję i pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

mantua1

Sympatyk

Czy to ta sama osoba?-Pomoc

Post autor: mantua1 »

Witam.Po intensywnych przeczesywaniach strychu w domu rodzinnym odnalazłem starą fotografię z lat wojennych i według mojej ciotki zdjęcie przedstawia moją babkę w wieku około 25 lat-jednak dysponując jedynie zdjęciem legitymacyjnym z czasów gdy ta miała 60 lat nie jestem pewny czy to ta sama osoba-proszę o pomoc i zdanie.

Zdjęcie z lat wojennych:
http://zapodaj.net/91a9e39b2451a.jpg.html
Zdjęcie późniejsze:
http://zapodaj.net/a0e2c34b16337.jpg.html

Pozdrawiam
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Czy to ta sama osoba?-Pomoc

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »