Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński
Witam, mieszkam w Stargardzie Szczecińskim mam na imię Anna, szukam swoich przodków od strony ojca-Jan Grygoruk syn Teodora i Wiktorii oraz etymologii mojego rodowego nazwiska. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, niestety przeszukiwanie zasobów internetowych niewiele dało:-(
- Adam_Kalemba

Re: Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński
WitamCassata pisze:Witam, mieszkam w Stargardzie Szczecińskim mam na imię Anna, szukam swoich przodków od strony ojca-Jan Grygoruk syn Teodora i Wiktorii oraz etymologii mojego rodowego nazwiska. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, niestety przeszukiwanie zasobów internetowych niewiele dało:-(
Witaj Anna
Podam ci etymologię nazwiska Grygoruk, informacje zaczerpnąłem z Nazwiska Polaków a. K. Rymuta.
Od im. Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XIIw.), pochodzenia grec., od gregórios "gorliwy, czuwający": Grygoruk bez daty.
Na pograniczu polsko-ukraińskim i polsko-litewskim licznie występują nazwiska kończące się na -uk, jest to wyrażny wpływ tych dwu języków wschodniosłowiańskich, na pochodzenie gwarowe.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
Dziękuje
Serdecznie dziękuje, to dobry początek moich poszukiwań...muszę przyznać że jako całkowity laik trafiam na wiele trudności:-( Nie zniechęcam się jednak, postanowiłam że do lipca drzewo genealogiczne mojej rodziny będzie gotowe:-)