Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cassata

Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński

Post autor: Cassata »

Witam, mieszkam w Stargardzie Szczecińskim mam na imię Anna, szukam swoich przodków od strony ojca-Jan Grygoruk syn Teodora i Wiktorii oraz etymologii mojego rodowego nazwiska. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, niestety przeszukiwanie zasobów internetowych niewiele dało:-(
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Re: Nazwisko-Grygoruk-Stargard Szczeciński

Post autor: Adam_Kalemba »

Cassata pisze:Witam, mieszkam w Stargardzie Szczecińskim mam na imię Anna, szukam swoich przodków od strony ojca-Jan Grygoruk syn Teodora i Wiktorii oraz etymologii mojego rodowego nazwiska. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, niestety przeszukiwanie zasobów internetowych niewiele dało:-(
Witam

Witaj Anna

Podam ci etymologię nazwiska Grygoruk, informacje zaczerpnąłem z Nazwiska Polaków a. K. Rymuta.
Od im. Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XIIw.), pochodzenia grec., od gregórios "gorliwy, czuwający": Grygoruk bez daty.
Na pograniczu polsko-ukraińskim i polsko-litewskim licznie występują nazwiska kończące się na -uk, jest to wyrażny wpływ tych dwu języków wschodniosłowiańskich, na pochodzenie gwarowe.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Awatar użytkownika
Cassata

Dziękuje

Post autor: Cassata »

Serdecznie dziękuje, to dobry początek moich poszukiwań...muszę przyznać że jako całkowity laik trafiam na wiele trudności:-( Nie zniechęcam się jednak, postanowiłam że do lipca drzewo genealogiczne mojej rodziny będzie gotowe:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”