dot. gildii kupieckich w Petersburgu(i nie tylko)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jóźwikiewicz_Leszek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Jóźwikiewicz_Leszek »

Panie Jerzy.Jeżeli się Pan nie pogniewa,to oprócz sprawdzenia nazwiska Jóźwikiewicz(Juźwikiewicz) w rzeczowym spisie dot.Petersburga,chciałbym spytać,czy do Archiwum b. Heroldii w Petersburgu w sprawie uzyskania kopii
wywodu(poświadczenia)szlachectwa można pisać po polsku,czy też wyłącznie po rosyjsku ? Czy podejmą się tego zlecenia jeżeli znam tylko
rok np.1876r. (jedna z czterech spraw: trzy z Wołynia i jedna z Białorusi).
Nie znam nadanych im numerów,oprócz tej z Białorusi z 1842r.

Pozdrawiam,Leszek.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Odpowiem jutro.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam,

W Sankt Peteresburgu (RGIA) zamówiłem ponad pół roku temu tzw. "Razwiertnoje informacjonnoje pismo". Na odpowiedź archiwum na moje zapytanie czekałem około 3 miesięcy (napisana została po rosyjsku), moje pierwsze zapytanie w języku angielskim zostało zignorowane. W swoim pierwszym mailu przesłali umowę i numer konta na które miałem przelać chyba 750 rubli na rozpoczęcie poszukiwań potem jeszcze jakieś 2000 rubli. Podpisaną umowę miałem wysłać tradycyjną pocztą. Po paru tygodniach otrzymałem maila z moim "R I pismem". Prawie 8 stron informacji m.in o wywodzeniu się mojej rodziny na przełomie XIX i XX wieku. Jest tego podobno około 84 strony dokumentów. Napisałem do nich po około 2 miesiącach, że chciałbym otrzymać skany tych dokumentów. Niestety ignorują mnie do dzisiaj. Obawiam się, że przyczyna tego jest niewysłanie prośby o skany zaraz po otrzymaniu "R I Pisma" . W umowie był zapis o 1- miesięcznym terminie na zrobienie tego. Jakby ktoś chciał wzór tej umowy to proszę dać znać. Może ktoś mi coś poradzi jak od nich te kopie wyciągnąć ? Nie chcę przecież płacić znowu za to samo.

Tutaj ich Prejskurant (cennik) http://fgurgia.ru/showObject.do?object=34621409

Pozdrawiam
Rafał Jurowski
poddebie

Sympatyk

Post autor: poddebie »

Rafale!
Ja w ubiegym roku bylem w RGIA. Calkiem przyjemnie sie tam pracuje. Nie miałem tam żadnych problemów ani z dostępem do materiału (trzeba czekać 3 dni od daty zamówienia) ani z kopiami. Zamawiasz płacisz i nawet na maila można dostać skany... Możesz przecież sam poszukać w katalogu na stronie RGIA. Szukaj w zakładce Имннной i Описи. Ja właśnie wpisałem nazwisko Юрковский do imennego katalogu i pokazało mi kilkanaćcie pozycji. Trochę pracy i cierpliwosci...
pozdrawiam
JaH
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Inaczej jest pewnie osobiście, w każdym razie na moje maile nie odpowiadają. Nie wiem, ja z początku podałem im namiary na te dokumenty, które są w ich wyszukiwarce (w zasadzie dotyczące M.O Jurowskiego- reszta to adress-kalendarze dostępne w większości na http://www.bibliophika.ru/) niestety mi ich nie przesłali ani nie podali bliższych danych o ich zawartości.
Moje nazwisko to Юровский, zresztą często przekręcane.
Tak a propos po ile płacił Pan za cyfrowy skan kolorowy ?

Pozdrawiam Rafał
poddebie pisze:Rafale!
Ja w ubiegym roku bylem w RGIA. Calkiem przyjemnie sie tam pracuje. Nie miałem tam żadnych problemów ani z dostępem do materiału (trzeba czekać 3 dni od daty zamówienia) ani z kopiami. Zamawiasz płacisz i nawet na maila można dostać skany... Możesz przecież sam poszukać w katalogu na stronie RGIA. Szukaj w zakładce Имннной i Описи. Ja właśnie wpisałem nazwisko Юрковский do imennego katalogu i pokazało mi kilkanaćcie pozycji. Trochę pracy i cierpliwosci...
pozdrawiam
JaH
poddebie

Sympatyk

Rafale,
Wydaje mi sie że historia Pańskiego rodu było opisana w jedym z 5 jenostek archiwalnych RGIA (zostało jedynie 4) w fondzie 1343. Nie chcę zgrywać eksperta, gdyż daleko zbyt wielkiej wiedzy nie mam...
Ja zamawiałem skany czarnobiałe formatu A3 i płaciłem 64 rulbe za strone. Za strone z herbem (kolor) chcieli chyba 1400 rubli.
z poważaniem
JaH
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Tak chodzi dokładnie o ten Fond a dokładnie (Ф. 1343 Оп. 37.)
http://fgurgia.ru/showObject.do?object= ... k=1&page=2
To wszystko w piśmie informacyjnym z St. Petersburga zostało podane z dokładnym opisem zawartości.
Problem tylko w tym że nie odpowiadają na moje maile (pisałem już dwukrotnie), jedzie Pan znowu do St. Peteresburga ?

Ceny skanów czarnobiałych są znośne ale ten w kolorze to masakra ! Na pewno aż 1400 rubli chcieli to ze 140 zł ?

Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: dot. gildii kupieckich w Petersburgu(i nie tylko)

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jóźwikiewicz_Leszek pisze:Panie Jerzy.Jeżeli się Pan nie pogniewa,to oprócz sprawdzenia nazwiska Jóźwikiewicz(Juźwikiewicz) w rzeczowym spisie dot.Petersburga,chciałbym spytać,czy do Archiwum b. Heroldii w Petersburgu w sprawie uzyskania kopii
wywodu(poświadczenia)szlachectwa można pisać po polsku,czy też wyłącznie po rosyjsku ? Czy podejmą się tego zlecenia jeżeli znam tylko
rok np.1876r. (jedna z czterech spraw: trzy z Wołynia i jedna z Białorusi).
Nie znam nadanych im numerów,oprócz tej z Białorusi z 1842r.

Pozdrawiam,Leszek.
1. Wśród kupców gildii 1 i 2 w Petersburgu dla lat 1895 i 1897 nie znalazłem tego nazwiska.
2. Na portali Petergen. com są dwa zbiory:
a) СПИСОК офицерских чинов русского императорского флота

Wyszukiwarka wymienia dwie osoby ujęte w tym spisie:
ЮЗВИКЕВИЧ Евгений Густавович.
Родился 15 января 1887 г.
Мичман (1908). Произведен в лейтенанты 25 марта 1912 г.

ЮЗЬВИКЕВИЧ Фаддей Густавович. (фамилия так?)
Родился 24 февраля 1894 г.
Произведен в мичманы 6 ноября 1914 г.

b) Publikacja " Алфавит дворянских родов Царства Польского" do zamówienia i zakupienia danych o rodzie (cena ok 50 rubli?)
Требуется: ЮЗЬВИКЕВИЧ
Источник: АДРЦП
http://www.petergen.com/pnn/liteinf.php
Można zamówić i zapłacić przez internet. Tam mówią po polsku (czczególnie prezes Pan Dumin - znany genealog i heraldyk).
Telefon kontaktowy jest podany na stronie serwisu.

3. O sposobie pozyskania z archiwum skanów dokumentów wywodowych już napisali koledzy, a więcej można dowiedzieć się na portalu Petergen przez telefon.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
poddebie

Sympatyk

Re: dot. gildii kupieckich w Petersburgu(i nie tylko)

Rafale wyślij mi adres maila na priwa - wysle Ci skan i sam się przekonasz jak to wygląda...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”