Indeksacja FamilySearch - parafia w Chicago

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Nieprzecka_Justyna

Sympatyk
Adept

Indeksacja FamilySearch - parafia w Chicago

Post autor: Nieprzecka_Justyna »

Witajcie
Podjęłam się indeksacji parafii w Chicago (urodzenia w latach 1910-1915) przez FS ponieważ w 99% są tam polskie nazwiska. I jak nie trudno się domyśleć dla "nie-Polaka" zlepienie literek nie zawsze dawało sensowne imię czy nazwisko :) Ale nie w tym rzecz..

księga , którą wypełniał ksiądz jest po łacinie, w związku z czym imiona są również odmienione np.
"Die 2 mensis Martii A.D.1910 baptisavi Adelam natam die Februarii A.D.1910 ex Leopoldo Sobczyński i Anna Nowak (...) "

Wyniki roztrzygnięcia mojej pracy są takie, że tam gdzie ja wpisałam "Adela" wartość po roztrzygnięciu jest "Adelam", tam gdzie ja "Leopold" to oni poprawiają to na "Leopoldo..... Josepho, Valentino" etc....

Czy należy coś z tym zrobić, interweniować? Czy ja się za bardzo czepiam?

Justyna
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

Witam

Mysle , ze bedzie Ci ciezko cos z tym zrobic , widac ze przewazyla zasada wiernego odpisania z ksiegi. Wedle arbitra "zjadlas" widniejace w ksiedze litery.

Pozdrawiam
Marek Z.
Nieprzecka_Justyna

Sympatyk
Adept

aha....zapomniałam dopisać, że pod numerem aktu figuruje pełne imię i nazwisko osoby chrzczonej, oczywiście w mianowniku :)
Nie wykluczone, że to JA mam z tym problem. Kłuje mnie to w oczy.

JN
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Mnie też denerwuje tłumaczenia nazwisk i imion przez amerykanów.Jest tyle błędów,które chciałbym zgłosić ale do kogo
i w jaki sposób.Może podpowiedzą ci co robią indeksację dla mormonów i mają z nimi kontakt.
A co mogą zrobić Polacy na Litwie ,którym ustawowo zmienia się nazwiska.

Pozdrawiam
Mieczysław
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Wszystkie projekty FSI nie mające solidnego opiekuna i fachowego supportu generują w efekcie takie błędy jakie opisujecie. Z pozycji arbitra otworzyłem do sprawdzenia jedną paczkę. Głowa boli. Żeby to puścić dalej musiałbym praktycznie usunąć wszystkie wpisy i zrobić je na nowo.
Czy należy coś z tym zrobić, interweniować? Czy ja się za bardzo czepiam?

Możesz bezpośrednio z tego miejsca gdzie podglądasz swoje błędy, kliknąć na pole gdzie pokazano Ci błędny wpis i po otworzeniu sie okienka zaznaczyć że prosisz o ponowne sprawdzenie. Wada tego rozwiązania jest taka że nie możesz opisać z czym się nie zgadzasz. Możesz również w miarę porządnie opisać problem i wysłać go do centrali z prośbą by zrobili właściwą pomoc w zakładce programu Field Help https://www.familysearch.org/help/contact?lang=pl. Wada tego rozwiązania taka że musisz pisać po angielsku. Z punktu widzenia polskiego użykownika najlepszym wyjściem byłoby gdybyś została arbitrem i poprawiała w tym projekcie :)
Mnie też denerwuje tłumaczenia nazwisk i imion przez amerykanów.Jest tyle błędów,które chciałbym zgłosić ale do kogo
i w jaki sposób.Może podpowiedzą ci co robią indeksację dla mormonów i mają z nimi kontakt.
Możesz Mieczysławie spróbować zgłaszać poprawki po angielsku za pomocą powyższego linku. Czy to będzie skuteczne - nie wiem.
Grzegorz
Nieprzecka_Justyna

Sympatyk
Adept

no cóż.... ciekawe, że nawet w zaleceniach do tego konkretnego projektu jest wyraźnie zaznaczone " (...) If you have multiple options, choose the nominative case, or the name as it is written in the margin (...) "

Nasuwa się pytanie kto jest arbitrem tej parafii??? Aż szkoda bo to polska parafia
Greg40

Sympatyk

Nasuwa się pytanie kto jest arbitrem tej parafii??? Aż szkoda bo to polska parafia
Arbiter nie jest przypisany tylko do jednego projektu. Ma prawa do sprawdzania praktycznie we wszystkich ogólnodostępnych . W tym przypadku sprawdza osoba nie mająca pojęcia o łacinie więc skąd ma wiedzieć jak brzmi imię w mianowniku.
Dla dobra projektu możesz spróbować napisać na podany link, wyłuszczyć problem i poprosić o nadanie praw arbitra.
Grzegorz
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

Mysle , ze bedzie Ci ciezko cos z tym zrobic , widac ze przewazyla zasada wiernego odpisania z ksiegi.

Ależ to jest jedyna reguła która obowiązuje w indeksowaniu na Familysearch - oto właściwy zapis z 'instrukcji':

Wpisujący zapisał coś, co jest z pewnością błędem w dokumencie. Jak mam to zindeksować?
Istotną kwestią jest to, żeby indeksujący nie interpretowali informacji, powinieneś po prostu wpisać to, co widzisz. Poszukiwacze, którzy później znajdą rekord, będą mogli dojść do własnych wniosków opartych na zawartych tam informacjach. Nie ma wyjątków od tej reguły...

Oczywiście próbować można ale to raczej trudne ... :(
Pozdrawiam

Stanisław
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jado »

Nieprzecka_Justyna pisze:no cóż.... ciekawe, że nawet w zaleceniach do tego konkretnego projektu jest wyraźnie zaznaczone " (...) If you have multiple options, choose the nominative case, or the name as it is written in the margin (...) "

Zgłoś problem do suportu jak pisał Grzegorz,opisz im sytuację może znajdą rozwiązanie.Podobnie na czasie mają problemy niemcy z polskimi parafiami które znajdowały się pod zaborem czy też okupacją,zwrócili się do koordynatora i on szuka rozwiązania nawiązując kontakt z naszymi arbitrami.W zasadzie jak wspomniał Grzegorz każdy z nas roztrzygających może sprawdzać również tę parafię dla nikogo nie ma ograniczeń w FSI.

Jacek

Ps. Ja pisząc szczerze nie widzę projektu w latach 1910-1915 widzę inny

US Ilinois Chicago Catolic Church Records 1833-1910....................i strasznie dużo niezgodności również w tym projekcie.
Greg40

Sympatyk

Ależ to jest jedyna reguła która obowiązuje w indeksowaniu na Familysearch - oto właściwy zapis z 'instrukcji':
Stanisławie przytoczyłeś regułę która mówi o unikaniu interpretowania podczas indeksacji oczywistych omyłek pisarskich popełnionych przez osobę spisującą akt.
Jedyną regułą w przypadku o którym rozmawiamy jest zapisanie imienia w formie w jakiej ono brzmi w mianowniku.
Grzegorz
Nieprzecka_Justyna

Sympatyk
Adept

Do "Jado":
to jest ten projekt, który wymieniłeś tylko, że ja trafiłam w paczkach akurat a te roczniki 1910-1915. Za brak precyzji przepraszam

do "stanislaw_pikul" :
absolutnie nie zgadzam się, że "czepiając się" o odmianę imienia interpretuję informację zawartą w tekście aktu. Idąc tym tokiem rozumowania to powinieneś z aktu np.takiego (...) został zawarty związek małżeński między Zdzisławem Nowakiem ...... blablabla....(...) w odpowiednich kolumnach wpisać "Zdzisławem" i "Nowakiem".

do "Greg40":
Chyba wolę być sprawdzana niż sprawdzać innych (w tej sytuacji oczywiście :) ) Myślałam, że arbiter jest przypisany do konkretnego projektu a nie, że każdy może sprawdzać wszystko. A arbitra kto pilnuje?

JN
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

absolutnie nie zgadzam się, że "czepiając się" o odmianę imienia interpretuję informację zawartą w tekście aktu. Idąc tym tokiem rozumowania to powinieneś z aktu np.takiego (...) został zawarty związek małżeński między Zdzisławem Nowakiem ...... blablabla....(...) w odpowiednich kolumnach wpisać "Zdzisławem" i "Nowakiem".

Ależ to nie do mnie uwaga. :)
Opisałem tylko oficjalne stanowisko właściciela projektu. Sam zgadzam się z Tobą że to trochę bez sensu, ale dla nich Kowalski i Kowalskim to potrafią być różne osoby.
Pozdrawiam

Stanisław
Nieprzecka_Justyna

Sympatyk
Adept

a to przepraszam! Zagalopowałam się :D
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jado »

Nieprzecka_Justyna pisze:?.................. A arbitra kto pilnuje?

JN
Indekserem można zostać poprzez akceptację regulaminu,ściągnięcie programu FSI,arbitrem nie zostaje się ot tak,albo poprzez mianowania w poszczególnych projektach albo pisząc do FSI i oni decydują na podstawie tego jakie masz doświadczenie itd.Co trzeba zrobić już wiecie napisać do suportu,poważnie,oni odnoszą się do wszystkich problemów z uwagą,sam tego doświadczyłem.

Jacek
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

stanislaw_pikul pisze:.

Oczywiście próbować można ale to raczej trudne ... :(
Witam

Nie neguje checi ulatwienia innym odszukania swoich przodkow. Jednak ja jestem za zasada wiernego przepisania zarowno imienia jak i nazwska. Denerwuje mnie kiedy robia Irena z Irmgard ( ewentualnie powinno byc Irma ) kiedy z Xavier robia Rupert. W ten sam sposob naciagane sa nazwiska. Ktos rodzacy sie pod nazwiskiem KOT bierze slub jako KOTKOWSKI a umiera jako KOTTEK podczas gdy jego dzieci nosza nazwisko KOŁEK lub KOŁKOWSKI. To typowe bledy indeksujacych ale mylic sie jest rzecza ludzka.Indeksujcie wersje ktore widzicie w ksiegach a ten kto chce znalesc - znajdzie.Po co tworzyc nowe wersje ? Znam 9 wersji swojego nazwiska i z tego 4 do dzisiaj zostaly jako prawidlowe. Indeksujac mam sprowadzac wszystko do wersji nazwiska jaka ja nosze czy jaka nosza moi kuzyni? a moze kazdy indeks mam "velowac" w kazdej z mozliwych wersji? Nalezalo by sobie odpowiedziec na pytanie - na czym bardziej zalezy indeksujacemu? Na rzetelnym oddaniu materialu indeksowanego czy liczbie wykonanych indeksow ? Moim zdaniem zaden Józef nie obrazi sie na Was jak go zapiszecie Joseph lub Josef. A co z imionami Johann , Johannes , Hans , Jon ? Kto daje prawo decyzji ktory byl Janek a ktory Janusz? Niby to samo a jednak jest drobna roznica bo na 34 lat mojego zycia jakos nie przypomina mi sie by ktos zwrocil sie do mojego ojca Janusz...

pozdrawiam i naprawde Wam zycze rzetelnych indeksow kilku a nie setek wedle waszych wyobrazen.
Marek Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”