Kacprzewscy - Ceranów i okolice (Wólka Rytelska)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Kacprzewscy - Ceranów i okolice (Wólka Rytelska)

Post autor: e_emyli »

Szukam osób, które wiedziałaby coś na temat rodziny lub samego nazwiska KACPRZEWSKI.

Mój dziadek Stanisław, urodził się w 1932 roku w Wólce Rytelskiej jako trzecie i najmłodsze dziecko Franciszka (1897-1955) i Zofii (z d. Szymańska, 1900-1981) Kacprzewskich.
Mój pradziad Franciszek miał 3 siostry, Helenę, Bronisławę i Kazimierę, oraz braci Antoniego i Józefa. I to tyle co wiem o rodzinie Kacprzewskich.

Natrafiłam w genetyce na jedną osobę noszącą nazwisko Kacprzewski i była nią Aleksandra Kacprzewska, która w 1900 roku brała ślub w Ceranowie z Bronisławem Kruszewskim. Podejrzewam, że w dniu ślubu miała około 20 lat, więc była albo siostrą mojego pradziadka Franciszka, albo siostrą jego ojca..
Drugie trafienie to Helena Kacprzewska i jej podpis w Deklaracji polsko-amerykańskiej z roku 1926. Jej podpis widnieje pod napisem "Seminarium Nauczycielskie Prywatne Żeńskie w Wirowie". Do tej pory sądziłam, że Helena to siostra Franciszka, ale moja babcia jest przekonana, że to jakaś inna Helena.

Dodam, że nie znalazłam o tym nazwisku żadnych informacji w internecie, a jeśli ktoś mi wyskakuje to jest ze mną bliżej lub troszkę dalej skoligacony (rodzenstwo Franciszka i jego potomstwo).

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi,
Emilia Karcz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”