pradziadek na wojnie

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Post autor: mirella48 »

Kochani jak się dowiedziałam mój pradziadek ur. 1878-. brał udział w wojnie. Wrócił z niej ranny. Czy jest mozliwe aby się dowiedzieć gdzie mógł walczyć?
Pozdrawiam Mirka
Ostatnio zmieniony wt 19 lut 2013, 09:38 przez mirella48, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , może i ktoś wie ale gdzie mieszkał , jako ze w 1905 roku tu w połowie z całości Polski była Rosja , mając 27 lat mógł być wzięty do wojska obowiązkowo i wysłany na wojnę z Japonią ,w roku 1914 miał wtedy 36 lat i mógł być w wojsku Austriackim lub Rosyjskim , czy nawet Pruskim ,także w roku 1920 mając lat 42 mógł brać udział razem z Piłsudskim w wojnie Bolszewickiej i sądząc po tym ze był ranny i zmarł w 1929 roku mając tylko 51 lat to chyba był w tej z Piłsudskim ale czy tak ? ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Witaj Julianie.. właśnie też sie zastanawiam w jakiej to wojnie mógł brać udział, cała ta historia jest tak zawikłana.
Jesli mam dobre dane /nie było żadnych tajemnic rodzinnych/ to mieszkał w Wilkowyji koło Jarocina /dawniejsze województwo poznańskie,potem kaliskie,a obecnie wielkopolskie. Na wilkowyjskim cmentarzu jest tez pochowany. Jak teraz wytłumaczyć i połączyc w czasie jego udział w wojnie skoro pomiędzy 1911-1928 rodziły mu się dzieci /dzisięcioro/.Pozdrawiam Mirka
Sawicki_Julian

Sympatyk

pradziadek na wojnie

No widzisz Mirko, były tez powstania Wielkopolskie i wygrane ale tu nie wiem kiedy dokładnie , mogę tylko podpowiedzieć ze może jest dłuższa luka miedzy u.r się dziećmi i to będzie chyba wojsko pruskie i w tej luce był na wojnie , a że krótko bo ranny , tak wychodzi , może ktoś podpowie więcej - Julian
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Julianie, przerwy między urodzeniami dzieci są od roku,półtora do dwóch.Babcia za to,że wrócił ranny ponoc miała dostawać jakieś świadczenie od państwa. Z chwilą śmierci męża świadczenie wstrzymano. Oj !!! znów będie ciężko coś znaleźć. Szukam też jego syna Franciszka ur.1911 wyszedł na wojne i ślad zaginął.- dzięki Julianie!!! pozdrawiam Mirka
Sawicki_Julian

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Znalazłem Mirko jeszcze to w necie, jeden z 1908 r. Wojciech Bugaj z Wołomina i drugi Andrzej może brat Wojciecha , powstania były w 1918 i 1919 roku Wielkopolskie ale wojny w 1928 nie było tylko zamach stanu w maju 1926 roku pewnie przeciw prezydentowi Wojciechowskiemu i walki jakieś były , to by pasowało z tym rannym , jakby to to może w necie jest opis dokładny z nazwiskami ; pozdrawiam i podaje linki ; Julian

http://www.wolomin.tylko.to/wycinki/28- ... minie.html
http://www.powstanie.szubin.net/biografie/s/151
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Wielkie dzięki Julianie!!! tylko ja nie mam wyprowadzonego drzewa w stecz przed Wojciecha Bugaj.Nie wiem i nikt w rodzinie nie wie kto był rodzicami Wojciecha. Nie wiem też o jego rodzeństwie.Muszę szukać na chybił trafił.Gdyby były wykazy zołnierzy może byłoby łatwiej.Przejrzę linki,które mi przesłałeś i może znajdzie się coś jeszcze w necie choć wiem,że jest bardzo ciężko.pozdrawiam Mirka
Beikon

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Post autor: Beikon »

Witam ze Śląska.
W parafii powinny być zapiski dotyczące cmentarza i osób tam pochowanych.Zwróć się do księdza o informację dot.imion rodziców Twojego pradziadka.
PozdrawiamDarek
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

pradziadek na wojnie

Witam Darku...rozmawiałam już kiedys z księdzem odnośnie moich poszukiwań.Odpowiedział,że dokumenty z tych lat są juz w Archiwum ,gdyz taki mieli obowiązek aby do któregoś rocznika oddać.Nie pamietam już którego.Poszukiwanie w Archiwum wiadomo kosztuje i to nie mało, a takiemu laikowi jak ja to troche czasu by zajęło.

Kochani !!! Znalazłam w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieżnie zarchiwowane dokumenty spis ludności stałej parafii Wilkowyja.Oto link
http://www.archiwum.archidiecezja.pl/pl ... ta%C5%82ej
Podane są lata skrajne 1936-1940. Jaki okres faktyczny mogą zawierac? Myślę, że może to być jakiś ślad dla początku moich poszukiwań. Pozdrawiam Mirka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”