na wstępie chcę podziękować Stefanowi ( sianin ) za pomoc w zrobieniu mi nowych bardziej przejrzystych list niż dotychczas miałam...
kolokwialnie mówiąc ' odwalił ' kawał dobrej roboty przeglądając wszystkie posty forumowiczów czyli ponad 70 stron z powyższego tematu;
Stefanie ... jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ !!!
Twoja praca na pewno przyniesie efekty ...
Informuję także wszystkich forumowiczów interesujących się tym tematem, iż przez parę miesięcy będę wpisywać nazwiska z nowych list z lat 1914-1915;
są to wykazy żołnierzy niższej rangi wojskowej np. szeregowi ; jeżeli po nazwisku nie ma wpisanej przeze mnie rangi to znaczy, że jest słabo widoczna albo niestety nie jestem w stanie przetłumaczyć bo występuje niezrozumiały dla mnie skrót ;
w listach tych oprócz nazwiska czasami otczestwa, wymieniony jest stan cywilny, wyznanie , gubernia, okręg czasami gmina w której dany żołnierz mieszkał i data śmierci, kontuzji ewentualnie kiedy zaginął w czasie I W Św.; zdarza się, że wpisuję dwie daty < chodzi tu o rok > bowiem listy są pomieszane i wiem tylko, iż dzień, miesiąc są poprawne a lata mogą być 1914 albo 1915;
najważniejsze jest to, że w końcu znalazłam mnóstwo poszukiwanych przez Was nazwisk ! niestety nie widnieje formacja służby wojskowej ...
nazwisk ujętych jest około 400 tysięcy ze wszystkich guberni jakie istniały...
informuję też, iż < niestety > podczas aktualizacji wcześniejszych nazwisk temat Wykaz nazwisk w wojsku carskim nie ukazuje się jako nowy post ...
także zapraszam do wertowania w wymienionych już nazwiskach ... mile widziane posty czy ktokolwiek odnalazł swojego przodka ...