Dotyczy : Wykaz nazwisk w wojsku carskim

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witam

na wstępie chcę podziękować Stefanowi ( sianin ) za pomoc w zrobieniu mi nowych bardziej przejrzystych list niż dotychczas miałam...
kolokwialnie mówiąc ' odwalił ' kawał dobrej roboty przeglądając wszystkie posty forumowiczów czyli ponad 70 stron z powyższego tematu;
Stefanie ... jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ !!! :)
Twoja praca na pewno przyniesie efekty ...

Informuję także wszystkich forumowiczów interesujących się tym tematem, iż przez parę miesięcy będę wpisywać nazwiska z nowych list z lat 1914-1915;

są to wykazy żołnierzy niższej rangi wojskowej np. szeregowi ; jeżeli po nazwisku nie ma wpisanej przeze mnie rangi to znaczy, że jest słabo widoczna albo niestety nie jestem w stanie przetłumaczyć bo występuje niezrozumiały dla mnie skrót ;

w listach tych oprócz nazwiska czasami otczestwa, wymieniony jest stan cywilny, wyznanie , gubernia, okręg czasami gmina w której dany żołnierz mieszkał i data śmierci, kontuzji ewentualnie kiedy zaginął w czasie I W Św.; zdarza się, że wpisuję dwie daty < chodzi tu o rok > bowiem listy są pomieszane i wiem tylko, iż dzień, miesiąc są poprawne a lata mogą być 1914 albo 1915;

najważniejsze jest to, że w końcu znalazłam mnóstwo poszukiwanych przez Was nazwisk ! niestety nie widnieje formacja służby wojskowej ...

nazwisk ujętych jest około 400 tysięcy ze wszystkich guberni jakie istniały...

informuję też, iż < niestety > podczas aktualizacji wcześniejszych nazwisk temat Wykaz nazwisk w wojsku carskim nie ukazuje się jako nowy post ...
także zapraszam do wertowania w wymienionych już nazwiskach ... mile widziane posty czy ktokolwiek odnalazł swojego przodka ...
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Witam.Mam pytanie,czy jest możliwość znależć nazwisko PAŁASZ.nie wiem imienia,wiem że służył w wojsku carskim 20,czy 25 lat.Po 2-giej wojnie św. był w wieku może 50-? ileś lat.Ja go osobiście jako 5-6 latka widziałam.mieszkał na Kujawach.Był biologicznym dziadkiem mej przyrodniej siostry. Bardzo lubił kaszę,to znam z opowiadania,bo tam ciągle ją jadł.To tyle co wiem.Jest pochowany na Kujawach - Sadlno.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Re: Dotyczy : Wykaz nazwisk w wojsku carskim

cichocka.karolak pisze:Witam.Mam pytanie,czy jest możliwość znależć nazwisko PAŁASZ.nie wiem imienia,wiem że służył w wojsku carskim 20,czy 25 lat.Po 2-giej wojnie św. był w wieku może 50-? ileś lat.Ja go osobiście jako 5-6 latka widziałam.mieszkał na Kujawach.Był biologicznym dziadkiem mej przyrodniej siostry. Bardzo lubił kaszę,to znam z opowiadania,bo tam ciągle ją jadł.To tyle co wiem.Jest pochowany na Kujawach - Sadlno.
Nazwiska wpisujemy do T: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 342#116342
Joanna z d. Sawicka
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Joanno,
Przodka nie odnalałem, ale długo myślałem czy nie poprosić o Polkowskich.
A tu masz - znalazł sie już jeden. I to bardzo ciekawy trop - gałąż, której trop urywa mi się przed powstaniem listopadowym w Sejnach może właśnie tu znajduje potwiedzenie o przetrwaniu.
Dziękuję
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Re: Dotyczy : Wykaz nazwisk w wojsku carskim

Markowski_Maciej pisze:Joanno,
Przodka nie odnalałem, ale długo myślałem czy nie poprosić o Polkowskich.
A tu masz - znalazł sie już jeden. I to bardzo ciekawy trop - gałąż, której trop urywa mi się przed powstaniem listopadowym w Sejnach może właśnie tu znajduje potwiedzenie o przetrwaniu.
Dziękuję
Maciej
cieszę się ... bo wcześniej nie miałam dużo informacji na temat czy ktokolwiek odnalazł swych przodków...
na pewno będzie ich o wiele więcej :wink:
Joanna z d. Sawicka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”