Gdzie leży dziadek skazany na śmierć przez gestapo ToruńGdań

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Monika_Sander

Sympatyk

Gdzie leży dziadek skazany na śmierć przez gestapo ToruńGdań

Post autor: Monika_Sander »

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Jestem nowa na tym forum, więc proszę o cierpliwość i wyrozumialość dla mnie. Zwracam się właśnie do Was z zapytaniem, ponieważ wiem, że dysponujecie szeroką wiedzą na tematy dotyczące poszukiwania swoich przodków. Przedstawię więc pokrótce problem. Mój dziadek Leon Sander został aresztowany w Toruniu przez gestapo i wywieziony do Gdańska. Tam został skazany na karę śmierci. Wyrok został wykonany 24 lub 25 września 1944. Moja babcia dostała pismo powiadamiające o wykonaniu wyroku. Tu ślad się urywa. Nie wiemy gdzie spoczęły szczątki. Czy ktoś wiedziałby, gdzie mogłabym szukać informacji na ten temat? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Witaj Moniko,
Może to być jakiś ślad ;

http://books.google.pl/books?id=mnUDAAA ... edir_esc=y

niestety nie wiem co znajduje się dalej ale książeczka jest dostępna np. przez Allegro.

Powodzenia,
Bartosz
Monika_Sander

Sympatyk

Data urodzenia się zgadza, więc to może chodzić o mojego dziadka. Książkę już zamówiłam na allegro. Bardzo jestem wdzięczna za podpowiedź. Jak tylko otrzymam przesyłkę dam znać, czy to jest właściwy trop. Bardzo serdecznie pozdrawiam
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Moniko,
Wygląda na to że Twój Dziadek działał w konspiracji. Organizacja pod nazwą Polska Armia Powstania działała na Pomorzu w latach 1940- 1947. Za tę działalność zapewne został aresztowany i stracony. Tutaj znajdziesz garść informacji również o Twoim Dziadku;
http://muzeumhw.pl/1/1109/1388/1897/Sta ... m-wojennym

Poradzę Ci też aby napisać do tego Muzeum może mają jakieś dane,
Bartosz
Monika_Sander

Sympatyk

Mogłoby się zgadzać, bo z tego co wiem dziadka skazano właśnie za przygotowywanie dokumentów. Bartek strasznie Ci dziękuję!!!!! Wiedzialam, że tu znajdę mądrych ludzi!
Monika_Sander

Sympatyk

Bartku! Zakupiłam publikację, na podstawie której powstał artykuł na stronie tego muzeum i rzeczywiście wszystko się zgadza. Chodzi o mojego dziadka. Jest tam napisane, że wyrok wykonany był 23 września 1944 roku w Gdańsku. W przypisach napisane jest, że prawdopodobnie ciało zostało przekazane Akademii Medycznej w Gdańsku. (na podstawie AMS J.Walentynowicz "Moje..."). Domniemuję, że Niemcy prowadzili skrupulatną buchalterię, więc gdzieś muszą być papiery.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”