Kulbiej - Poszukuję rodziny
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
julia_jarmola

Kulbiej - Poszukuję rodziny
''Poszukuję rodziny Kulbiejów''
Witam,w imieniu swego wuja Kazimierza Kulbieja,syna Stanisława i Józefy z Rewkowskich,ur. w 1927.roku w Korbutowie w okolicy Mołczadzi na Nowogródczyźnie-szukam jego krewnych zwłaszcza ze strony jego ojca Stanisława.Do 1945r.mieszkali w Korbutowie,później wyjechali do Stanów. Kazimierz Kulbiej mieszka obecnie na Florydzie.Julia Jarmoła
Witam,w imieniu swego wuja Kazimierza Kulbieja,syna Stanisława i Józefy z Rewkowskich,ur. w 1927.roku w Korbutowie w okolicy Mołczadzi na Nowogródczyźnie-szukam jego krewnych zwłaszcza ze strony jego ojca Stanisława.Do 1945r.mieszkali w Korbutowie,później wyjechali do Stanów. Kazimierz Kulbiej mieszka obecnie na Florydzie.Julia Jarmoła
-
Kulbiejaleksandra
Re: Kulbiej - Poszukuję rodziny
Witam przez przypadek znalazlam Pani wuja Kazimierza Kulbieja na facebooku,nazywam się Aleksandra Kulbiej-Wasiak,mieszkam w Warszawie i jestem cOrką Marka Kulbieja,poszukuje osób o tym samym nazwisku ze względu na ciekawość z jakiej rodziny pochodził mój przybrany dziadek.Nazwisko odziedziczyłam po ojczymie mojego taty ktorego slabo pamietam bo zmarł jak miałam 6 lat ale przez całe życie był lepszym przybranym ojcem dla mojego taty niz jego biologiczny.Zainteresował mnie pani post ponieważ dziadek o ktorym wspomniałam nazywał się Aleksander Kulbiej i pochodził własnie z Nowogródczyny i urdził się 15 marca 1915r.Z informacji ktore dotychczas uzyskałam wiem ze miał na Litwie rodzinę,pierwszą żonę i córkę o imieniu Tamara,prawdopodobnie po wojnie przeprowadził się do Polski i tu poznał moją babcię z którą sie ożenił,wiem tez ze miał jakiegoś kuzyna o imieniu ładysław z Jeleniej Gory.Dziadek Aleksander był przez jakiś czas starostą w Jeleniej Gorze.tyle mam tylko niestety danych ale może Pani wuj Kazimierz i moj dziadek mogli być jakos spokrewnieni ze względu na pochodzenie z Nowogródka.Pozdrawiam i czekam na komentarz w tej sprawie.Mam likla fotek dziadka i to niestety tylko tyle.Aleksandra Kulbiej-Wasiak
-
julia_jarmola

Witam!
Pani Aleksandro w najbliższym czasie napiszę maila do wujka i zapytam o ewentualne powiązania z Pani dziadkiem.Wujek prosił mnie o takie poszukiwania,gdyż w Polsce ma być gdzieś rodzina jego ojca Stanisława Kulbieja. Chodzi o dzieci stryjecznego brata lub braci. Jakieś dwie jego ciotki mieszkają w Baranowiczach,ale są to już bardzo schorowane starsze panie.
To co wiem dotyczy dziadka wujka,który dorobił się majątku w kopalni złota na Syberii i po powrocie na Nowogródczyznę kupił majątek w Korbutowie k. Mołczadzi. Narazie to tyle.
Serdecznie pozdrawiam-Julia J.
Pani Aleksandro w najbliższym czasie napiszę maila do wujka i zapytam o ewentualne powiązania z Pani dziadkiem.Wujek prosił mnie o takie poszukiwania,gdyż w Polsce ma być gdzieś rodzina jego ojca Stanisława Kulbieja. Chodzi o dzieci stryjecznego brata lub braci. Jakieś dwie jego ciotki mieszkają w Baranowiczach,ale są to już bardzo schorowane starsze panie.
To co wiem dotyczy dziadka wujka,który dorobił się majątku w kopalni złota na Syberii i po powrocie na Nowogródczyznę kupił majątek w Korbutowie k. Mołczadzi. Narazie to tyle.
Serdecznie pozdrawiam-Julia J.
-
julia_jarmola

Witam!
Pani Aleksandro,otrzymałam odpowiedź od wujka i muszę Panią zmartwić-nie miał on stryjecznego brata o imieniu Aleksander.
Owszem starszy brat jego ojca Stanisława nosił to imię,młodszy Władysław,ale oni urodzili się w latach osiemdziesiątych XIX w.
Żaden z nich po wojnie nie przyjechał do Polski.
Ponieważ nazwisko Kulbiej jest rzadko spotykane,więc można przypuszczać,że jakieś pokrewieństwo kiedyś było,ale w którym pokoleniu-trudno powiedzieć .
A nie próbowała pani szukać w archiwach? Choć na dzisiejszej Białorusi jest to bardzo trudne,ale nie niemozliwe.
Przykro mi,że nie udało mi się pomóc,ale z całego serca
życzę sukcesów w odkrywaniu przeszłości:)
Życzę także zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku-Julia.
Pani Aleksandro,otrzymałam odpowiedź od wujka i muszę Panią zmartwić-nie miał on stryjecznego brata o imieniu Aleksander.
Owszem starszy brat jego ojca Stanisława nosił to imię,młodszy Władysław,ale oni urodzili się w latach osiemdziesiątych XIX w.
Żaden z nich po wojnie nie przyjechał do Polski.
Ponieważ nazwisko Kulbiej jest rzadko spotykane,więc można przypuszczać,że jakieś pokrewieństwo kiedyś było,ale w którym pokoleniu-trudno powiedzieć .
A nie próbowała pani szukać w archiwach? Choć na dzisiejszej Białorusi jest to bardzo trudne,ale nie niemozliwe.
Przykro mi,że nie udało mi się pomóc,ale z całego serca
życzę sukcesów w odkrywaniu przeszłości:)
Życzę także zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku-Julia.
-
julia_jarmola

-
julia_jarmola

-
julia_jarmola