Baronowa Maria Brunicka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hermes

Baronowa Maria Brunicka

Post autor: Hermes »

Witam serdecznie!
Zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc w odszukaniu informacji na temat baronowej Marii Brunickiej (Brunstein - Brunicki), (1820 - 1876), córki barona Maksymiliana Brunickiego (właściciela miejscowości Widełka) i Joanny Matczyńskiej. Zaznaczam, że jest to rodzina o korzeniach żydowskich dlatego mam ogromne trudności z odnalezieniem informacji.

Wiem że częściowa monografia Rodziny Brunickich (Brunstein) Jest w pozycji Ludwika Piotrowskiego (Korwin), "Szlachta polska pochodzenia żydowskiego" Kraków 1933, lecz nie mam dostępu do tej książki. Czy ktoś z państwa jest w jej posiadaniu?

Wierząc w państwa życzliwość, z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Hermes
(joachim.mazury@gmail.com)
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Baronowa Maria Brunicka

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Sporo o nich pisał Bohdanowicz we wspomnieniach. Warto sięgnąć.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Hermes

Baronowa Maria Brunicka

Czy mógłby mnie pan pokierować radą gdzie najszybciej uzyskać dostęp do tej książki?? W bibliotekach na Podkarpaciu niestety nei ma nigdzie.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Baronowa Maria Brunicka

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Marian Bogdanowicz - Wspomnienia - 2 tomy. W każdej większej bibliotece winno być. To się ukazało chyba w latach 60.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Hermes

Baronowa Maria Brunicka

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Udało mi się już dotrzeć do tej pozycji dzięki wskazówkom Pana.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”