Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- lubczyńska-iwona

Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Przy indeksacji roku 1846 napotkałam datę narodzin pisaną w dwóch kalendarzach np 5.07-17.07. Którą datę wpisać do indeksu?(tak zapisana jest cała księga).Proszę o udzielenie mi informacji
- Pieniążek_Stanisław

DWIE DATY W AKCIE NARODZIN
Ta druga jest według naszego kalendarza czyli 17.07
Stanislaw Pieniążek
Stanislaw Pieniążek
- Adalbertus

DWIE DATY W AKCIE NARODZIN
http://yakipl.republika.pl/kalendarze1.html
Tam można poczytać o dwóch kalendarzach, stosowanych w zaborze rosyjskim.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
Tam można poczytać o dwóch kalendarzach, stosowanych w zaborze rosyjskim.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
- Lipnik.F.Turas

Iwono podpowiem ja pozostawił bym obie daty jak w orginale .
Dlaczego ? W poszukiwaniach przodka ktoś może mieć datę w dokumentach tą rosyjska jeśli np dziadek urodził sie przed 1918 rokiem ta rosyjska data była urzędowa .
Może więc dojsc do zamieszania że poszukiwana osoba to nie ta o której ktoś wie .
Może jednak pozostaw te dwie daty w indeksacji.Będzie to bliższe zapisowi w księgach
Jan
Fturas
Dlaczego ? W poszukiwaniach przodka ktoś może mieć datę w dokumentach tą rosyjska jeśli np dziadek urodził sie przed 1918 rokiem ta rosyjska data była urzędowa .
Może więc dojsc do zamieszania że poszukiwana osoba to nie ta o której ktoś wie .
Może jednak pozostaw te dwie daty w indeksacji.Będzie to bliższe zapisowi w księgach
Jan
Fturas
- lubczyńska-iwona

Rozterki indeksującego księgi...
Witam
Właśnie skończyłam tłumaczenia 3000metryk spisanych po łacinie w XVIIIw do geneteki i nasunęło mi się kilka pytań, co z tym zrobić:
1ksiądz numerując metryki pominął kolejny numer(zapomniał jakiejś metryki czy zwyczajna pomyłka?)
2 ksiądz nadał 2 numery jednej metryce pisanej na 2 stronach(rewers)
3 co zrobić z 31 czerwca
4 ksiądz wpisał 2 razy ten sam chrzest(nie ma zbiegu okoliczności-sprawdziłam)
a) wpis jeden pod drugim z różną datą 9/19
b) wpis rozdzielony dwoma metrykami 18.02/18.03
z punktu 3 i 4 mniemam ,że ksiądz nie robił wpisów na bieżącolub księga jest duplikatem(czy w owym czasie były?)
5 Brak imienia dziecka,określona jedynie płeć(chrzest po zgonie?)
6.ksiądz skrótowiec!!!!-przez pewien czas skrótami nie zapisywał jedynie regółki ale i imiona i nazwiska zwłaszcza gdy kończyła się linijka,są imiona ,których łatwo się domyśleć(Adal.-Adalbertus) ale i takie-Mar.(Marianna,margaretha?)
7.równocześnie(przez ok 20 lat)istniała księga mieszana(chrzty,śluby,zgony)-czy zapisy z księgi chrztów to inne wpisy czy dane powtarzają się?
8 ksiądz wpisał do księgi chrztów 2 zgony i 1 ślub-co z tym zrobić?
9Mam też kilka metryk których nie rozumiem wogóle lub częśćiowo,czy znalazłaby się osoba,bieglejsza w łacinie z którą mogłabym je skonsultować?
Miałam jeszcz 2 pytania,które wyleciały mi z głowy ,ponieważ piszę ten post 5 raz(za każdym razem,gdy go wysyłam,wszystko znika i każe mi logować się na nowo.
Iwona Lubczyńska

Właśnie skończyłam tłumaczenia 3000metryk spisanych po łacinie w XVIIIw do geneteki i nasunęło mi się kilka pytań, co z tym zrobić:
1ksiądz numerując metryki pominął kolejny numer(zapomniał jakiejś metryki czy zwyczajna pomyłka?)
2 ksiądz nadał 2 numery jednej metryce pisanej na 2 stronach(rewers)
3 co zrobić z 31 czerwca
4 ksiądz wpisał 2 razy ten sam chrzest(nie ma zbiegu okoliczności-sprawdziłam)
a) wpis jeden pod drugim z różną datą 9/19
b) wpis rozdzielony dwoma metrykami 18.02/18.03
z punktu 3 i 4 mniemam ,że ksiądz nie robił wpisów na bieżącolub księga jest duplikatem(czy w owym czasie były?)
5 Brak imienia dziecka,określona jedynie płeć(chrzest po zgonie?)
6.ksiądz skrótowiec!!!!-przez pewien czas skrótami nie zapisywał jedynie regółki ale i imiona i nazwiska zwłaszcza gdy kończyła się linijka,są imiona ,których łatwo się domyśleć(Adal.-Adalbertus) ale i takie-Mar.(Marianna,margaretha?)
7.równocześnie(przez ok 20 lat)istniała księga mieszana(chrzty,śluby,zgony)-czy zapisy z księgi chrztów to inne wpisy czy dane powtarzają się?
8 ksiądz wpisał do księgi chrztów 2 zgony i 1 ślub-co z tym zrobić?
9Mam też kilka metryk których nie rozumiem wogóle lub częśćiowo,czy znalazłaby się osoba,bieglejsza w łacinie z którą mogłabym je skonsultować?
Miałam jeszcz 2 pytania,które wyleciały mi z głowy ,ponieważ piszę ten post 5 raz(za każdym razem,gdy go wysyłam,wszystko znika i każe mi logować się na nowo.
Iwona Lubczyńska
- Irena_Sopot

Rozterki indeksującego księgi...
Witaj!
Co do łaciny to mam podobny zgryz , może skorzystam na podpowiedzi bieglejszych w temacie.
Żeby dłuższy tekst nie uciekał , pisz w Word , a potem wklej w temat.
Pozdrawiam Irena Sukiennik
Co do łaciny to mam podobny zgryz , może skorzystam na podpowiedzi bieglejszych w temacie.
Żeby dłuższy tekst nie uciekał , pisz w Word , a potem wklej w temat.
Pozdrawiam Irena Sukiennik
- Pieniążek_Stanisław

Zindeksowałem już tysiące metryk więc czuję się na siłach odpowiedzieć. A więć:
1-To nie jest problem. Jedź dalej
2- jw
3- tak wpisać. Niech zainteresowany rzadecyduje czy pisać 30.VI czy 1.VII
4- Tak zapisać. Jest to zapewne kopia i stąd pomyłka. Nie nam zmieniać zapisy.
5-Można opuścić lub jesli są imiona i nazwisko rodziców wpisać "bez imienia"
6-Jeśli nie masz wątpliwości jakie imię to pisz całe. Jeśli masz wątpliwość zapisuj tak jak jest
7-Sporawdź. Czy są te same metryki. Zapewne te mieszane to zapisy oryginalne a te podzielone na zdarzenia to kopie.
8-Zindeksować i wpisać, przecież ktoś może właśnie ich szukać. Można dodać informacje.
9-Wrzuć gdzieś skan i nadaj na grupę. Możesz przesłać do mnie . Postaram się przetłumaczyć.
Nie namawiam byś traktowała ulgowo indeksację ale pamiętaj, że indeksy są tylko informacją, że dana metryka jest w wymienionej parafii. Szukający musi sie liczyć z często zniekształconym zapisem nazwiska jego przodków czy też pomyłka zapisującego.
Pozdrawiam
Stanisław Pieniążek
1-To nie jest problem. Jedź dalej
2- jw
3- tak wpisać. Niech zainteresowany rzadecyduje czy pisać 30.VI czy 1.VII
4- Tak zapisać. Jest to zapewne kopia i stąd pomyłka. Nie nam zmieniać zapisy.
5-Można opuścić lub jesli są imiona i nazwisko rodziców wpisać "bez imienia"
6-Jeśli nie masz wątpliwości jakie imię to pisz całe. Jeśli masz wątpliwość zapisuj tak jak jest
7-Sporawdź. Czy są te same metryki. Zapewne te mieszane to zapisy oryginalne a te podzielone na zdarzenia to kopie.
8-Zindeksować i wpisać, przecież ktoś może właśnie ich szukać. Można dodać informacje.
9-Wrzuć gdzieś skan i nadaj na grupę. Możesz przesłać do mnie . Postaram się przetłumaczyć.
Nie namawiam byś traktowała ulgowo indeksację ale pamiętaj, że indeksy są tylko informacją, że dana metryka jest w wymienionej parafii. Szukający musi sie liczyć z często zniekształconym zapisem nazwiska jego przodków czy też pomyłka zapisującego.
Pozdrawiam
Stanisław Pieniążek
- Kaczmarek_Aneta

Zagadka - skrot
W skorowidzu urodzen za 1824 rok mazowieckiej parafii, ktora indeksuje, przy nazwisku dziecka plci zenskiej widnieje taki skrot: B.g.m. Skorowidz jest w jezyku polskim. Kto wie, co ow skrot mogl oznaczac ? Aneta
- Kaczmarek_Aneta

Witam ponownie,
wrzucam na forum skan ze skrótem (p. 1824 przy nazwisku Migas).
Bartek słusznie zwrócił uwagę, że skrót jest prawdopodobie pisany z wielkich liter, a więc B.M.G ?
http://i37.tinypic.com/20fq9ep.jpg
Może jakieś pomysły ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
wrzucam na forum skan ze skrótem (p. 1824 przy nazwisku Migas).
Bartek słusznie zwrócił uwagę, że skrót jest prawdopodobie pisany z wielkich liter, a więc B.M.G ?
http://i37.tinypic.com/20fq9ep.jpg
Może jakieś pomysły ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Ostatnio zmieniony wt 09 gru 2008, 08:59 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Aneta poprosiła mnie, bym zabłysnął konceptem na forum, co niniejszym czynię 
> To jest późniejszy dopisek, adnotacja dla
> orientacji księdza, wykonana przy okazji wyciągu.
> Ktoś szukał aktu ur. tej damy po wszystkich parafiach, być może
> okólnikiem i gdy po kilku miesiącach ciężkiej pracy
> wreszcie znalazł, tryumfalnie wykaligrafował inicjały rodziców.
> To jest późniejszy dopisek, adnotacja dla
> orientacji księdza, wykonana przy okazji wyciągu.
> Ktoś szukał aktu ur. tej damy po wszystkich parafiach, być może
> okólnikiem i gdy po kilku miesiącach ciężkiej pracy
> wreszcie znalazł, tryumfalnie wykaligrafował inicjały rodziców.
- Kaczmarek_Aneta

-
historyk99

- Nowik_Andrzej