"familyspace.ru " - wyszukiwanie

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

"familyspace.ru " - wyszukiwanie

Post autor: Muraszko_Tamara »

Sory że nie na temat ale prawie. Szukając osób z nazwiskiem mijej rodziny, napisałam co myslę do administratorów tego adresu(na szczęście po polsku) podali mnie link(do ktorego aby zajrzeć to przedtem wzieli moje namiar tj e-mail do rejestracji potem przesłali mnie wejściówkę aż z dwoma kodami(jeden to hasełko (te mozna zmienić) drugi to kodzik stały z cyferek i literek.Gdy to dali to już na stałe się tam zalogowałam bo zwarioałwa można od tych numerów(w Polsce numer dowodu, pesel a tam znów cyfry) ale do rzeczy- pod tym linkiem http://arc.familyspace.ru/consult jest wejście do tych dokumentów- wklejka
Przykłady wykonanych prac
Pytanie o książki, ofiary represji politycznych ;
Wydanie wpisu z aktu urodzenia;
Kwestia wyszukiwania informacji w księdze;
Kwestia wyszukiwania informacji na temat dziadka;(tu chodzi o protoplastów)
Kwestia znalezienia miejsca przechowywania dokumentów;
W tej sprawie dokumentów zakupu/sprzedaży nieruchomości;
żądanie wydania dokumentow z rejestratora;

aha ten adres od razu tłumaczy na polskii( też tam jest opcja wyszukiwania mazwisk( jejciu - moich ponad sto i to tam gddzie wysiedlali lub zapraszli na turnus zi,owy, a myślam że wszyscy w roku 1868 po amnestii carskiej drapneli na żachód9polska) ale okazuje się że fachowców i z powodu obawy wyludnienia obszrów przymusowo zaludnionych nie wszystkich wypuszczali)
to przyjemnej lektury.
Mozna powiedzieć że mania opisywania wszystkiego przez urzedników w czasie zaborów i w czasie ZSRR wychodzi na korzyść potomką pragnącym odszukać przodkow. dodatkowa uwaga- pomimo że po otwarciu tłumaczone jest na polski to informacje odnośnie nazwisk miejsc trzeba wpiywać po rosyjsku( np. nazwisko w ich literach) bo system inaczej krzyczy że nie ma(jak wpisałam literami rosyjskimi to pokazało do czytania na 3 dni na jeden teamt(szkoda że tej opcji nie zastosowali do pokazywanych dokumentów(ale chyba czasami tlumaczą za darmo- tylko podac strone i linijkę którą chcemy mieć po polsku.

podali że część dokumentacji z terenów polskich z lat 1800-1945 są tu Adres: 236006, Kaliningrad, ul. Szpital, 5

Telefon: (kod 8-4012)

E-mail: ganiko @ baltnet.ru

WWW: http://www.ganiko.ru/

Prowadzący:
Dyrektor: Barbara A. Gritsaenko, tel.: 53 - 06 - 31.
, Zastępca Dyrektora: Galina Sirotinskaya, tel.: 53 - 34 - 85.

oraz w Moskwie i Petersburgu a zeslańców w rejonach zesłania
( http://arc.familyspace.ru/gosarchive )- pod tym liniem mapa archiwum

PRZEPRASZA ŻE NA POŚCIE INNYM TA INFORMACJĘ- BO JAK WPISYWAŁAM POD OPCJĄ DODAJ TEAMT TO PO 2 TYGODNIACH ANI SLADU POMIMO ŻE MAM ADNOTACJĘ ŻE SĄ. pozdrawiam
sorry za byki ortograficzne :D
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

Sory że nie na temat ale prawie
Rzeczywiście nie na temat.
Te informacje mogą być interesujące, ale niekoniecznie dla uczestników tego forum.
Proponuję nie kontynuować w tym temacie, a administratora poprosić o umieszczenie we właściwym miejscu. Dzięki
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”